Inka Mumyaları Hakkında Ölümcül Bir Sır

Arkeologlar, 1976’da Kuzey Şili’deki bir gömü bölgesinde bulunan iki mumyanın kalıntıları hakkında ilginç bir keşif yaptılar.

Inka Mumyaları Hakkında Ölümcül Bir Sır
31 Temmuz 2018 - 09:44
Mumyalar iki genç kadına aitti. Bir insan kurban ritüelinde kurban edilen kadınların üstlerinde zehirli bir boyayla kırmızıya boyanmış kıyafetler bulunuyor. Bu keşif diğer bazı unsurların yanı sıra bölgede keşfedilen diğer İnka bulgularıyla aykırılık içeriyor. 

Journal of Archeometry’deyayımlanan makalede Inka bölgesinde bulunan iki kadın kurbanın 9 ve 18 yaşlarında olduğu, politik veya tarihsel olayları anmak maksadıyla Inka’lar tarafından yürütülen bir ritüelde kurban edildikleri bildiriliyor. Mumyaların bulunduğu saha daha önce çalışılan Capacocha bölgelerine kıyasla daha düşük yüksekliğe sahip olan Iquique’de bulunmaktadır. Araştırma ekibi mumyaların bulunduğu konumun çok önemli olduğunu düşünüyor. Bu yükseklik büyük bir olasılıkla siyasal ve sembolik olarak kıyı halkını Tawantinsuyo İmparatorluğu’na dahil eden özel bir alt yüksekliktir.

Mumyalar, gümüş takılar takmış, seramik kaplarla çevrelenmiş ve zehirli kırmızı kıyafetler giymiş şekilde bulunmuştur. Inka giysilerindeki kırmızılar genellikle hematit veya diğer demir oksitler kullanılarak elde edilmiştir. Ancak mumyaların elbiselerindeki bu özel boya cürufta zengin bir mineral olan cinnabar içeriyordu. Cinnabar, antik dünyada makyaj, giysi ve resim için pigment olarak kullanılmıştır. Cinnabar’ın kullanılması, kas güçsüzlüğü ve koordinasyon kaybından hafıza kaybına, konuşma engelleri ve işitme kaybı gibi nörolojik etkilere kadar çok çeşitli semptomlara sahip olan cıva zehirlenmesine yol açar. Toksik etkiyi kısmen veya tamamen tersine çevirmek mümkündür. Ancak sadece hızlı bir şekilde zehirlenme tespit edilebilirse. İnsan beynindeki inorganik civaların ömrü neredeyse otuz yıldır. 

Araştırmacılar, cinnabar’ıntoksisitesinin antik Peru’da iyi bilindiğini, sadece bir pigment olarak kullanılmadığını, aynı zamanda saf civaya dönüştürüldüğünü düşünüyor. Bu madde altınları ve gümüşü diğer cisimlere tutturmak için kullanılıyordu. Hatta bu süreçte civa dumanlarının sonuçlarına dair tanıklıklar bulunuyor. Cinnabar’ın kullanılmış olması mumyalara gerçekleştirilen ritüelin önemini göstermektedir. Çünkü, prestij için kullanılan bu maddenin kullanım riskleri bu ritüel için göze alındı. Aynı zamanda parlak kırmızı pigmentlerin tehlikesinin farkında olan mezar soyguncularını bu mezardan uzak tutmak için bir önlemdi. Elde edilen bu bulgular arkeologlar için önem taşıyor. Mumyalar 40 yıl önce keşfedilmiş olsalar da şimdi ne denli tehlikeli oldukları anlaşılıyor.

Kaynak: http://www.iflscience.com/editors-blog/researchers-discovered-something-deadly-about-these-inca-mummies/

YORUMLAR

  • 0 Yorum