İnsan düşüncelerinin birbirine aktarılması olanaklı hale gelecek

Nörobilimciler, insan düşüncelerinin birbirine aktarılmasını olanaklı hale getirebilmek için 3 kişiyi birbirine bağladı. Beyinleri birbirine bağlanan kişiler birlikte tetris benzeri bir oyun oynadılar. Kulağa garip gelse de ekip bu sistemin tüm insan beyinlerini birbirine bağlamak için kullanılabileceğini düşünüyor.

İnsan düşüncelerinin birbirine aktarılması olanaklı hale gelecek
31 Aralık 2022 - 13:48 - Güncelleme: 01 Ocak 2023 - 11:42

Deneyde beyin aktivitesini gösteren elektriksel uyarıları kaydetmek için elektroensefalogramların (EEG’ler) bir kombinasyonu, nöronların manyetik alanlar kullanılarak uyarıldığı transkraniyal manyetik stimülasyon (TMS) ile birlikte çalıştırıldı.

Bilim insanları yeni geliştirdikleri sisteme BrainNet ismini verdi. Sistem başarılı bir şekilde çalışırsa birçok farklı zihin adeta bir internete bağlanır gibi birbirine bağlanabilecek. Garip bir iletişim yöntemi oluşturmasının yanında BrainNet beyin hakkında daha fazla bilgi elde edilmesini sağlayabilir.

BrainNet 3 insan deneğin beyinleri arasında doğrudan iletişim kurarak işbirliği oluşturmalarını olanaklı hale getiriyor. Bilim insanları deney aşamasında önce iki deneği sisteme bağladı ve tetris tarzı bir oyun oynamalarını istedi.

Oyuncular her bloğun dönüp dönmeyeceğine karar vereceklerdi. Bunu yapabilmek için ekranın her iki tarafından yanıp sönen LED’den birbirlerine bakmaları istendi. Deneklerin birisi 15 Hz ve diğeri 17 Hz olarak farklı beyin sinyalleri üretti.

Daha sonra alıcı deneğin zihninde bir hayal yaratıp yaratmayacakları denendi. Alıcı oyun alanını göremiyordu. Ancak vericiler sinyal gönderdiğinde düşen blokları döndürdü. Araştırmacılar 5 farklı grupta yüzde 81,25 doğruluk oranında aktarım sağladı.

Mevcut sisten bir seferde sadece 1 bit veri aktarabiliyor. Washington Üniversitesi ve Carnegie Mellon Üniversitesi’nden deneyi gerçekleştiren ekipler, kurulumun gelecekte genişletilebileceğini düşünüyor.

Aynı ekip daha önce iki beyni başarıyla birbirine bağlamış ve katılımcıların 20 soruluk bir oyun oynamalarını sağlamıştı. Sistem şimdilik çok yavaş çalışıyor ve tam olarak güvenilir değil. Ancak bilim insanları gelecekte insan düşüncesini birbirine bağlayabilecekleri konusunda umutlu.

Bulgular arXiv ‘de Yayınladı.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum