İnsan kafası kesildikten sonra ne kadar süre bilinçli kalabilir?

Tarihte de bu olaya benzer, kafası kesilmiş insanların bilinç belirtileri gösterdiğine dair bazı hikayeler bulunmakta. Peki bu ne kadar gerçek?

İnsan kafası kesildikten sonra ne kadar süre bilinçli kalabilir?
09 Ağustos 2019 - 11:09





Beyinsizler.net'ten Ramazan Fırat Şahin'in haberine göre: Jean-Paul Marat’nın katili, Charlotte Corday, 1793 yılında giyotin ile idam edildikten sonra, iddia edilene göre Francois le Gros adında biri Corday’ın kesilen başını eline aldı ve yanaklarını tokatladı. Kalabalıktaki izleyicilerin söylediğine göre Corday’ın yüzü sinirli bir ifade aldı ve yanakları kızardı. Tarihte de bu olaya benzer, kafası kesilmiş insanların bilinç belirtileri gösterdiğine dair bazı hikayeler bulunmakta.






Örneğin Anne Boleyn, (İngiltere kraliçesi. VIII. Henry’nin ikinci karısı ve I. Elizabeth’in annesidir) anlatılanlara göre kafası kesildikten sonra konuşmaya çalışmış. Peki bu hikayeler sahte mi yoksa beynin bağlı olduğu vücuttan koparıldıktan sonra bilinçli kalması bilimsel olarak mümkün mü ? Geçtiğimiz yıllarda, bir cerrah olan Sergio Canavero insan beyni nakil işlemi için çalışmalara başladı. Çalışmalarına devam etseydi, nakil işlemi bilimin birkaç dalında birden sınırlarını oldukça zorlardı.








Çalışmaların en belirgin sorunu da, eğer beyin bağlı olduğu vücuttan alınabilirse ne kadar süre bozulmadan kalabilirdi ? Bütün vücudumuz oksijene ihtiyaç duyar ve vücudumuzun kullandığı oksijenin yüzde 20’si kadarını beynimiz tüketmektedir. Oksijen vücudumuzda kan ile taşınır.






Boyundaki damarlar kesilince oksijen tedariği de kesilecektir. Kesilen başın içinde kalan kan ve dokularda kullanılabilecek oksijen kalacaktır fakat çok uzun süre yeterli olamaycaktır. Hareket ise sadece beynin bağlı olduğu doku veya kaslarda mümkün olabilir. Baş kesildikten sonra gözlerin veya ağzın hareket etmesini sağlayan kasların sinirleri hala beyine bağlı olduğu için hareket etmesi mümkün olabilir.


YORUMLAR

  • 0 Yorum