İnsan kanı hakkında kimsenin bilmediği 20 şaşırtan gerçek

Kan; vücutta oksijen, besin maddeleri, hormonlar, vitaminler ve antikorları dokulara taşıyan, aynı zamanda oluşan karbondioksit ve atık maddelerini vücuttan uzaklaştıran yaşamsal sıvıdır. Hayrete düşürecek kadar ilginç bir yapıya sahip olan insan kanı hakkında birtakım gerçekleri bilmenin zamanı geldi de geçiyor bile... Üstelik bu bilgilerin hepsi bilimsel olarak da kanıtlanmış. Şimdi hepsini sizin için tek tek açıklıyoruz..

İnsan kanı hakkında kimsenin bilmediği 20 şaşırtan gerçek
19 Kasım 2020 - 10:36

1- Yetişkin bir insanın vücudundaki tüm kanı boşaltmak için 1 milyon 120 bin sivrisinek gerekir.



2- Kalp, kanın dolaşımını sağlamak için kan akışını 30 feet yani 9 metre yükseklikten serbest bırakabilecek kadar baskı oluşturur.



3- Bir insan nabzı atmadan yaşayabilir! 2012 yılında doktorlar, 55 yaşındaki Craig Lewis'in vücuduna, kanın nabız atmadan da dolaşımına izin veren bir cihaz yerleştirdiler .



4- Stan Larkin 555 gün kalpsiz yaşadı ve nakil olmayı bekledi. Kendi kalbi, Stain'in sırt çantasında taşıdığı bir cihazla değiştirildi. Genç adam bununla basketbol bile oynayabildi.



5- 25 günde vücutta dolaşım sisteminden geçen kan miktarı yaklaşık olarak orta büyüklükte bir yüzme havuzuna eşittir.



6-Bir kişi kanının yüzde 40'ını kaybetse de hayatta kalabilir. Elbette böyle bir durumda hızla kan nakli yapılması oldukça önemli.



7- Tüm kalp krizlerinin yüzde 21'i pazartesi günleri oluyor. Cuma günleri ise ikinci pik noktası olarak belirtiliyor. Bilim insanlarına göre bunun nedeni, hafta başı ve sonunda stres hormanlarının tavan yaparak kendini dışarı vurması.



8- Kalp atışımız ruh halimizi de etkiliyormuş! Bilim insanları, bir insana yeni bir kalp takıldıktan sonra zihni, duyguları ve eylemlerinin alışılmadık şekillerde değiştiğini gözlemledi.



9- Hindistan cevizi suyunu oluşturan bileşenler kan plazması ile oldukça benziyor! Kim bilir belki ilerleyen dönemde kan plazmasının yerine Hindistan cevizi suyu bile kullanılabilir.



10- Bilim adamları, eşlerin kan grupları ile boşanma yüzdesi arasında bir bağlantı olduğunu keşfetti. Aralarındaki bağ en güçlü olan çiftlerin her ikisinin de 0 grubu olduğu görüldü. Boşanmaya karar veren çiftlerin ise genellikle A ile AB veya A ile 0 kombinasyonuna sahip olduğu tespit edildi.



11- Kan grubunun sağlığımız üzerinde de etkili olduğu belirtiliyor. Örneğin 0 kan grubuna sahip olanlar, kalp ve damar hastalıklara yatkın değildir ancak cilt kanseri veya obeziteye yakalanma riskleri yüksektir.



12- A kan grubuna sahip olanlar, kolesterol düzeyine dikkat etmeli çünkü koroner kalp hastalıkları açısından daha fazla risk altındalar.



13- B kan grubuna sahip kişiler, diyabet ve pankreas kanserine diğer kan grubuna sahip kişilere göre daha yatkındırlar.



14- AB kan grubuna sahip olanlar da hafıza konusunda çok dikkatli olmalılar. Çünkü bilişsel bozukluk gelişme riski diğerlerine göre yüzde 82 daha fazladır.



15- Enerji içecekleri, kalbin atış şeklini değiştirebilir! Yapılan bir araştırma enerji içeceklerindeki kafein miktarının, kahve gibi kafeinli içeceklere göre 3 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. Üstelik bu ani artış kalp atış hızını etkileyerek ölüme kadar götürebilir!



16- Toronto Üniversitesi'nden bilim insanları, kişilerin kan grubuna göre özel diyetlerin bir şehir efsanesi olduğunu kanıtladılar.



17- Japonya'da her kan grubu için özel bir ürün pazarı var. Burada gıdadan kişisel bakım ürünlerine kadar her şeyi bulabiliyorsunuz.



18- 2017'de yapılan bir araştırma, 0 kan grubuna sahip olanların diğerlerine göre daha dayanıklı, atletik bir yapıya sahip olduğunu göstermiştir. Ancak bu avantaj, yalnızca kişi düzenli olarak egzersiz yaptığında işe yarıyor.



20-Bilim insanları, yaptıkları çalışmalarda karakter ve kan grupları arasında bir bağlantı buldular. Japonya'da insanlar, kan gruplarının insanların kişilik özelliklerini, işteki ve kişisel ilişkilerdeki başarılarını etkilediğine inanıyor 


YORUMLAR

  • 0 Yorum