İnsanların Ölümsüzleşmesi Mümkün Mü?

İnsan beyni oldukça karmaşık ve belirsizdir. Müthiş ilerlemeler kaydedilmiş olmasına rağmen, hala beyne dair bilinmeyen birçok şey bulunuyor.

İnsanların Ölümsüzleşmesi Mümkün Mü?
30 Ocak 2018 - 09:40 - Güncelleme: 30 Ocak 2018 - 10:03
Beynin farklı bölümlerinin nasıl iletişim kurduğu biliniyor. Ancak düşüncenin nasıl oluştuğuna dair hala büyük bir bilgi eksikliği var. Beynimizde 86 milyar nöron bulunuyor. Bu nöronlar arasında düşünceler nereden gelip, nereye gidiyor? Bilimsel bakımdan bilinç nedir? Tek bir varlık mıdır, yoksa trilyonlarca permütasyonun toplamı mıdır? Tüm o ateşleyen nöronların ilavesi ya da ortalaması mı? 

Beyni ya da zihni bir makineye yüklemek bilimkurgu filmlerinin konusudur. Peki, bu gerçekten yapılabilir mi? Zihin transferi ya da tümüyle beyin emülasyonunu (WBE) yakın zamanda yapabilecek ilerlemeye sahip değiliz. Beyin oldukça karmaşık bir yapıya sahip ve zihin ile benliğin doğası tam olarak neyin transfer edileceğini bile bilmek için belirsiz. Neyi aktaracağız? Tüm düşünceler, kaydedilmiş hisler, anılar, zeka, bilişsel yetiler, umutlar, korkular, rüyalar vb. buna ek olarak şu anda sahip olduğumuz bu sinirsel bağlantıların yeni dijital mekanizmada olduğu gibi korunması gerekiyor. Yoksa bir zamanlar olduğumuz kişi olabilmemiz mümkün değil.Bu tip bir teknolojide aktarılan şeyin ne olacağını bilmememizin yanı sıra aktarılan verilerin saklanma sorunu bulunuyor. İnsan beyninden alınacak bilgilerin 1 terabayt ike 2 bin 500 terabayt arasında veriye sahip olabileceği düşünülüyor. Tüm bu verileri bir bilgisayarda saklamak devasa bir girişim olacaktır.

ABD askeri araştırma birimi DARPA bile bu konuda çok fazla ilerleme kaydedemedi. RE-NET adlı yeni bir girişim, 100 beyin implantını bilgisayarda farklı nörolojik etkinliklere kaydettirmek için kullandı ancak alınan veriler çoğu zaman yanlış ve gürültüyle doluydu.

Beynimizdeki MRI taramalarına dayanarak, bir makineye ne yapmak üzere olduğumuzu bildiren tahmini modeller ürettirebiliriz. Bir örnekte , araştırmacılar beyinlerinin görsel kortekslerinin hangi bölümlerinin aydınlandığını tespit etmek için insanlara film fragmanlarını izletti. Hesaplama gücünün her iki yılda bir arttığına işaret eden Moore Yasasına dayanarak “yirmi ila otuz yılda insan zihnindeki kadar çok nöronu taklit edebilecek kadar hızlı süper bilgisayarlara sahip olmamız mümkün olabilir.

Kaynak: http://www.iflscience.com/technology/humans-could-soon-become-immortal-but-the-cost-may-be-horrifying-would-you-do-it/all/

YORUMLAR

  • 0 Yorum