Fizikçiler Beynin Nasıl Çalıştığına Dair 100 Yıllık Bir Varsayıma Geri Döndü

İnsan beyni, 80 katrilyondan biraz fazla nöron içeriyor ve her biri sinaps diye bilinen trilyonlarca bağlantı oluşturmak için diğer hücrelere katılıyor. Beyne dair elde edilen veriler oldukça akıl karıştırıcı. Ancak her bir sinir hücresinin beynin işlevine nasıl bir katkı yaptığı hala tartışılan bir alan.

Fizikçiler Beynin Nasıl Çalıştığına Dair 100 Yıllık Bir Varsayıma Geri Döndü
30 Ocak 2018 - 09:44
Yeni yapılan bir çalışma belirli nörolojik rahatsızlıkların arkasındaki mekanizmaları yeniden pozlandırdı. Nöronun rahatsızlanmasına sebebiyet veren durumla ilgili yüzyıllık bir varsayım kanıtlanmış oldu.



İsrail’deki Bar-Ilan Üniversitesi’ndeki fizikçilerden oluşan bir ekip, bir nöronun diğer hücrelerden aldığı sinyallere nasıl tepki verdiğini tam olarak belirlemek için bir kültürde yetişen sıçan nöronları üzerinde deneyler yaptı.

1907 yılında Louis Lapicque isimli bir Fransız sinir bilimci bir akım uyguladığında sinir hücresinin voltajının nasıl arttığını açıklayabilmek için bir model önerdi. Belirli bir eşiğe ulaşıldığında nöron bir tepki hareketi yaratır ve bundan sonra membranın voltajı sıfırlanır. Bu yeterince güçlü bir sinyal toplanmadığı sürece nöronun mesaj göndermeyeceği anlamını taşımaktadır.

Lapicque’nın denklemleri konuyla ilgili son söz olarak kalmadı. Fakat entegrasyon-ve-ateş modelinin temel ilkesi, günümüzdeki en nöronal hesaplama planlarının temelini oluşturan sonraki açıklamalarda tartışılmadı. Araştırmacılar fikrin uzun bir süre önce ortaya atılmasından dolayı bilim insanlarının bunu araştırmaya isteksiz olduğunu belirtiyor. Bu sonuca henüz ulaşabildiklerini kaydeden bilim insanları, aslında bu sonuçlara elimizdeki teknolojilerle 1980’li yıllarda ulaşabilirdik ifadelerini kullandılar.

Kaynak: http://www.sciencealert.com/physicists-overturn-old-theory-spatial-summation-brain-cells

YORUMLAR

  • 0 Yorum