İşte O müzeyyen....

16 Temmuz 1918 tarihinde Bursa ilinin Keles ilçesine bağlı bir köyü olan Gököz’de doğdu. Adını Hikmet koydular.Nüfus cüzdanı çıkarması için şehre gönderdikleri enişte, ‘Yapamadım’ diye dönüyor,“Bu çocuğun adının Hikmet olmasına gönlüm el vermedi, Müzeyyen yazdırdım.” Diyor.

İşte O müzeyyen....
28 Nisan 2021 - 12:58
Babası Cerrah Mehmet lakaplı kıraathane işletmecisi, annesi güzel Kuran okuması ve bülbül sesiyle ünlü köylü kızı Zehra. Müzeyyen Senar altı yaşındayken mevlitlerde annesine eşlik etmeye başlayınca millet hayrete düşüyor Sonra kekeme oluyor.
1927 yılında Müzeyyen 9 yaşında iken, babasının çapkınlıkları yüzünden annesi evi terk edip İstanbul’a gidiyor. 3 yıl sonra da Müzeyyen Senar annesinin yanına gidiyor. Okuluna İstanbul’da devam ediyor. Okuldaki müzik hocası sayesinde Üsküdar Musiki Cemiyeti’ne kaydoluyor.
Anadolu Musiki Cemiyeti’nde, kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı.Müzeyyen Senar,Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lem’i Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstatlarından da dersler aldı.
1932 de İstanbul Radyosu’nda şarkı söylemeye başladı. 1938 yılında Ankara Radyosu’nun kurulması ile birlikte ilk yayınları yapanlar arasında yer aldı. Radyo programlarını ise 1941 yılına kadar devam ettirdi.
Müzeyyen Senar’ın yeteneği, Cumhuriyet’in kurucusu ve Türk sanat müziğinin büyük hayranı Mustafa Kemal ATATÜRK‘ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez onun huzurunda, özel meclislerinde şarkı okudu. 1998’de Devlet Sanatçısı unvanı ve ‘Cumhuriyet’in divası‘ lakabını aldı.
KAYNAK : HAYATIN İÇİNDEN HİKAYELER
AYDIN İZBUDAK

YORUMLAR

  • 0 Yorum