İzmirli sanatçılar, müzisyen intiharlarını anlattı

Bir nevi "buradayım" çığlığı, sebep yalnızca parasızlık değil

İzmirli sanatçılar, müzisyen intiharlarını anlattı
30 Mart 2021 - 20:11 - Güncelleme: 31 Mart 2021 - 10:59

İzmir Müzisyenler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Karasu, son 3 ayda 5 müzisyenin yaşamına son vermesine ilişkin, sorunun sadece ekonomik olmadığını belirterek, "Belirsizlik, çaresizlik, umutsuzluk, terk edilmişlik, amaçsızlık da insanların içindeki yaşam şevkini kırıyor" dedi. Müzisyen Murat Mengirkaon da "Bir nevi ‘Buradayım’ çığlığı olan intiharların ekonomik, sosyal, psikolojik nedenleri var. Müzisyenlerin yaşadığı sorunları sadece ölümler üzerinden duygusal, bir ‘acıma’ haliyle yaklaşılmasını doğru görmüyorum" diye konuştu. 

Evrensel'den Ramis Sağlam'a konuşan İzmir Müzisyenler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Karasu, yaşanan intiharlar için “Mesleğini, sanatını icra edememek, müzikten uzak kalmak, kendi emeğiyle ekmeğini kazanamamak ve yaşamın anlamını yitirmek, bir yandan da sosyal destekten, asgari geçim standardından ve insani yaşam koşullarından uzakta çaresizlik duygusuyla baş etmek müzisyenlerin ruhunda derin yaralar açtı” dedi.

Karasu intiharların nedenini sadece parasızlıkla açıklamanın eksik kalacağını söyleyerek, “Belirsizlik, çaresizlik, umutsuzluk, terk edilmişlik, amaçsızlık da insanların içindeki yaşam şevkini kırıyor. Baş etme gücü ve direnç kırılması yaşanıyor. Var olan travmalar da tetikleniyor” diye konuştu. 

"Büyük bir vurdumduymazlıkla karşıladı kamuoyu"

Müzisyen Murat Mengirkaon “Bu süreçte kimini tanıdığımız, kimiyle aynı ortamları paylaştığımız müzisyen arkadaşlarımızı gözlerimizin önünde kaybettik. Acı olan şu ki, bu kayıpları aleni şekilde, büyük bir vurdumduymazlıkla karşıladı kamuoyu” diye konuştu.

Mengirkaon, “Bir nevi ‘Buradayım’ çığlığı olan intiharların ekonomik, sosyal, psikolojik nedenleri var. Müzisyenlerin yaşadığı sorunları sadece ölümler üzerinden duygusal, bir ‘acıma’ haliyle yaklaşılmasını doğru görmüyorum. Müzisyenler yaşadıkları şehirlerde kültür ürettiler, neşe ürettiler, estetik ürettiler. Bunun karşılığını, küresel bir salgında devletin kültür sanat fonlarıyla desteklenerek almalıydılar, yokluk ve hiçlik duygularıyla değil” dedi.

Haberin tamamını okumak için tıklayın. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum