Kadınlarda Seksin Evreleri

Kadın ve erkeklerde “cinsel siklus” yani seksin evreleri, (1) “cinsel istek”, (2) “cinsel uyarılma”, (3) “plato” (zevkli düzlük), (4) “boşalma / orgazm” ve (5) “cinsel doyum”un yaşandığı “cinsel çözülme” şeklinde yaşanır.

Kadınlarda Seksin Evreleri
02 Haziran 2019 - 11:47
Cinsel siklusa giren kadın vücudu bir müzik aleti gibidir; doğru çalmak için usta bir müzisyen gerekir. İşte erkek tarafından müzik aleti doğru çalındığında yani aşkın seks yaşandığında kadın birkaç saniyeliğine bir boşalma veya orgazm olma hali yaşar, dünya durur. Ancak “orgazm” ile “boşalmak” aynı şey değildir. Boşalma bedensel bir rahatlamayken, orgazm ise bu bedensel rahatlamaya ruhun eşlik ettiği çok yüksek haz veren ve geçici şuur bulanıklığının yaşandığı çok özel bir fenomendir. Orgazm boşalmayı da içine alan çok daha geniş bir kavramdır.

BOŞALMA NE DEMEK?

Tıbbı seksoloji literatüründe “boşalma” iki ayrı anlamda kullanılır; ilki “ejekülasyon”, ikincisi ise cinsel siklusun dördüncü evresi olan “boşalma veya orgazm” evresindeki hissedilen “boşalma” hazzı anlamındadır. “Ejekülasyon” kelime anlamıyla “boşalmak” demektir, ejekülasyon anında hissedilen zevke ise “boşalma” veya “orgazm” adı verilir.



KADIN EJEKÜLASYONU

“Kadın ejekülasyonu” yani “kadın boşalması”, cinsel siklusun boşalma veya orgazm evresinde yaşanan yoğun bir haz deneyiminin sonucunda paraüretral bezlerin darbeler halinde gözle görülemeyecek miktarda “ejekülat sıvısı” salgılamasına denir. Bu ejekülat sıvısı, “Skene bezleri” denen paraüretral bezlerde üretilen çok özel bir sıvıdır. İskoç jinekolog Dr. Alexander Johnston Chalmers Skene tarafından tanımlanan Skene bezlerini, vajen girişinin her iki yanında, sağlı sollu bulunan iki adet salgı bezi olan bartonlin bezleri ile karıştırılmamak gerekir. Bartolin bezleri cinsel ilişki sırasında vajinanın kayganlığını sağlar. “Vajinal lubrikasyon” yani “vajinal kayganlaşma” (ıslanma, sulanma) vajina duvarını oluşturan hücrelerden ve vajinal bezlerden salgılanan sıvılar sayesinde vajinanın sulanarak ıslanmasıdır. Skene bezlerine “kadın prostatı” da denir.

“Prostat” üriner sistemin son kısmına yakın bölümde mesane ve üretra (dış idrar kanalı) arasına yerleşmiş kestane şekli ve büyüklüğünde bir organdır, kadınlarda bulunan Skene bezleri erkeklerde bulunan prostatın eşdeğeridir. Cinsel birleşme anında klitoris, G noktası ve idrar kanalını çevreleyen dokular harekete geçer, şişer ve her şey yolunda ise ejekülasyon gerçekleşir. Kadınlarda ejekülasyon sıvısı olan ejekülat, cinsel siklusun boşalma veya orgazm evresinde idrar borusunun son kısımlarında bulunan çok küçük deliklerden, idrar borusunun sağında ve solundaki Skene bezlerinden salgılanır. Ejekülasyon sıvısı ile karıştırılmaması gereken bir başka sıvı da cinsel süklusun cinsel uyarılma ve plato evresinde artan vajinal sıvılardır ve bu sıvılarda boşalma veya orgazm anında vajina deliğinden dışarıya doğru akar. Skene bezlerinden salgılanan ejekülasyon sıvısı hakkında yeterince araştırma yapılmamıştır ama bu sıvı renksizdir ve çarşaflarda idrar gibi sarı leke bırakmaz. Ayrıca birçok kadın boşalma ve orgazm anında üretradan ve vajinadan çıkan sıvıların başta idrar olduğunu düşündükleri için yaptıkları şeyin kirli veya nahoş olduğunu varsayarlar.

ÜRETRADAN İDRARIN FIŞKIRMASI FENOMENİ

“Squirting” yani “fışkırma”, kadının cinsel siklusun boşalma veya orgazmı evresi sırasında “üretradan idrarın fışkırması fenomeni”dir ve tıbbi seksolojide hala çok tartışmalı bir konudur. 1904 yılında, Havelock Ellis kadın ejakülatının erkek menisiyle aynı olduğunu iddia etmiştir. 1984 yılında yapılan bir çalışma ise, “kadın ejakülatı”, “erkek ejekülatı (meni)”, “cinsel uyarılma ile otaya çıkan vajinal sıvı” ve “squirting sıvısı” olmak üzere dört farklı durumun olduğunu ortaya koymuştur. Bir erkeğin boşalması yani ejekülasyonu içinde sperm bulunan meninin vücuttan fışkırtılarak çıkarılması durumudur. Kadınlarda ise squirting sırasında oluşan sıvı tamamıyla farklıdır, idrardan oluşur ve squirting olabilmesi için idrar torbası olarak bilinen mesanenin dolu olması gerekir. Ancak squirting kadın ejekülasyonu ile aynı şey değildir. Squirting sırasında salınan sıvı mesaneden gelir ve idrardır. kadın ejekülasyonunda çıkan sıvı ise cinsel siklusun boşalma veya orgazm evresinde gelen ve Skenen bezlerinden salgılanan bir sıvıdır, akışkan bir kıvama sahip değildir, daha çok salyaya benzer.



Squirting, klitoretrovajinal reflekle ilişkilidir ve cinsel birleşme (koit) gerçekleşmeden de yaşanabilir. Eğer parmak oyunları, vibratör gibi seks oyuncakları veya oral seks gibi cinsel uyaranlar kadını cinsel siklusta boşalma veya orgazm evresine getirmişse, bu sırada mesane de idrar ile doluysa ve mesaneye baskı yapılırsa squirting yaşanabilir ve bu kadınlar için “öğrenilmesi gereken bir beceri”dir. Ancak squirting cinsel siklustaki boşalma veya orgazm evresinde ortaya çıkan kadın ejekülasyonundan bağımsız olarak da yaşanabilir. Kadınlar squirting yaşayıp yaşamayacaklarını ya da ne zaman yaşayacaklarını kontrol edebilirler, çünkü bu öğrenilebilen bir durumdur ve “cinsel bir fantezi”dir. Kadın squirting için hazırlıklı olmalıdır. Kadınlar aynı anda hem ejekülasyon yaşayıp hem de squirting yaşayabilirler. Daha önce ejekülasyon deneyimi yaşamış kadınların yalnızca yüzde 10’nun squirting fenomeni yaşandığı da bilinen bir gerçektir.

STRES İDRAR KAÇIRMASI

Birçok kadın seks ve başka etkinlikler sırasında biraz idrar kaçırır. Buna “stres idrar kaçırması” denilir ve birçok kadın hapşırdığında, öksürdüğünde veya güldüğünde meydana gelir. Özellikle çocuk doğurmuş kadınlar arasında idrar kaçırma yaygındır ama seks sırasında idrar kaçarsa bu genelde boşalma veya orgazm sırasında değil ön sevişme ve şiddetli cinsel ilişki sırasında meydana gelir. Squirting veya kadın ejekülasyonu, “cinsel birleşme durumunda idrar kaçırma” durumuyla aynı şey değildir, patolojik bir rahatsızlık olan idrar kaçırma durumu, üretradaki düzensizliklerden ve hiperaktif mesaneden kaynaklanır, ilaçlarla tedavi edilmesi gerekir.

PSİKOTERAPİST DR.CEM KEÇE

https://www.instagram.com/drcemkece/

YORUMLAR

  • 0 Yorum