Kapkara bir kış geliyor, acil fona ihtiyaç var

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, elektrik ve doğalgaza yapılan zamların ardından vatandaşları kapkara bir kışın beklediğini belirterek, “Acilen ‘kapkara bir kış fonu’na ihtiyaç var. Bin 200 liraya çıktı fatura. Nasıl altından kalkacak?” dedi.

Kapkara bir kış geliyor, acil fona ihtiyaç var
01 Eylül 2022 - 19:18 - Güncelleme: 02 Eylül 2022 - 09:21

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, elektrik ve doğalgaza yapılan zamların ardından vatandaşları kapkara bir kışın beklediğini söyledi. CHP Ekonomi Masası heyeti ile birlikte Sivas’ta olan Akın, elektrik ve doğalgaza dün gece yapılan zamları “vicdansızlık ve insafsızlık” olarak niteledi. Zamlarla yurttaşların sırtına yeni yükler bindirildiğini söyleyen Akın, iktidarın zamları savaşa ve dünya piyasalarına bağladığını, ancak doğruları söylemediğini savundu. Akın, şunları söyledi:

“Kontratları zamanında yapmadıkları için, doğalgaz sözleşmelerini, fiyatlandırma formülünde oluşan belirsizliktir bu zamların sonucu. Siz, eğer doğalgaz kontratlarını zamanında yapmazsanız spot piyasaya mahkum olursunuz. Fiyatlandırmaları da spot üzerinden kurarsınız. Şu anda fiyat üzerine TTF ve İtalya spot fiyatını koyarak, doğalgaz sözleşmelerini yapmadan fiyatları yükseltmiş oldular. Artı olarak, döviz kurunun artmış olması… Bunu neden söylüyorum; açık ve net, dolar yılbaşından bu zamana kadar yüzde 37 artmış. Peki brent petrol? Yüzde 28. Bakıyoruz; elektrik birinci kademede yüzde 95, ikinci kademede yüzde 200. Yani vatandaşın daha çok kullandığı noktada yüzde 200. Doğalgaz yüzde 164-yüzde 273 oranlarında artış. Yani vatandaşın aklı ile alay eden bir iktidar var. Enerjiyi yönetemeyen, ülkeyi yönetemez. Şu anda geldiğimiz noktada enerji politikaları kendi başına bırakılmış, vatandaşa da sadece zam kalmış. Zam yapmayı politika zanneden, fakat yanlış politikalarla bütün sıkıntı ve zulmü, zammı da milletin üstüne yükleyen bir iktidar var.”

‘Hemen önlem alınmalı’

Akın, gelecek kışın zor geçeceğini ve yurttaşları kapkara bir kışın beklediğini aktararak şöyle konuştu:

“Hemen ama hemen önlem alınmalı. Sayın Genel Başkan’ımız daha önce söylemişti, ‘karakış fonu’ demişti. Kapkara bir kış geliyor ve ‘kapkara bir kış fonu’na acilen ihtiyaç var. Bin 200 liraya çıktı fatura. Nasıl altından kalkacak? Enflasyon almış başını gitmiş. Hâlâ vatandaşına doğru söylemeyen, millette devletin kurumlarına güveni bitiren beceriksiz bir AK Parti iktidarı var. Sivas’ta millet kan ağlıyor. İş dünyası ile toplantı yatık. Öngörülemez bir Türkiye haline getirdiler. Sanayicimiz, ‘Biz fiyat veremiyoruz, önümüzü göremiyoruz’ diyor. Hemen seçim istiyor herkes. Neden? Baktığınız zaman; algıyı politika zanneden, doğruları söylememeyi de matah bir olay zanneden bir iktidar var. Onun için derhal seçim. Güven ortamının sağlandığı, enerji politikaların öngörülebildiği, arz güvenliğinin sağlanıp, vatandaşı ekonomi politikaları altında ezdirmeyen, bu buhran içerisinde bırakmayan öngörülü, liyakatli iktidarlara ihtiyaç var. İktidar şunu söylüyor; ‘Savaş var’. Enerji enflasyonu, Avrupa ülkelerinde yüzde 43, bizde 143. Onun için doğrular, matematik. Ama millete yanlışları söylemek, algı siyaseti yapmak da AK Parti’nin gerçek yüzü. Kontratlar yapılmalıydı. Sözleşmeleri yapmadılar. Biz uyardık. Meclis’te dedik ki ‘Bakın kontratlar bitiyor’. Yapmadılar. AK Parti kumar oynadı. Nasılsa ‘Spot piyasadan buluyorum’ dedi. Spot piyasa fiyatları 160 dolarlardan 2 bin 600 dolarlara çıktı. Bunun bedelini vicdansızlıkla millete ödettiler. Bu, kabul edilebilecek bir şey değil. Dünyada fiyatlandırmalar var. İtalya modülü TTF ve spot piyasa ve artı kur üstüne koyduğunuz zaman, üstüne 2.5 kat daha fark geliyor. Onun için dünyadan biz ayrılıyoruz. Dünyadan farkımız şu; bizim enerji politikalarımız yönetilemiyor. Öngörülemiyor. Resmen milletin geleceği ile vatandaşımızın faturaları üzerinden AK Parti iktidarı kumar oynadı. Sözleşmelerini yenilemedi. Spot piyasalara güvenmiştir. Spot piyasa fiyatları 20 kat artınca da o aradaki farkı da size ve vatandaşlarımıza yüklemiştir. Bir de ekonomi politikalarının yanlışlığından oluşan kur farkları da üstüne binince faturalar ödenemez noktaya geldi."

Enerji enflasyonunda dünya lideriyiz ama kış hazırlığı yok

YORUMLAR

  • 0 Yorum