Kara Delik yaşadığımız simülasyonun çıkış kapısı mı?

10 Nisan 2019 tarihi bir gündü. Bilim insanları, yoğun uğraşlar ve veri birikimi sonucunda elde ettikleri M87 galaksisinde yer alan kara deliğin fotoğrafını tüm dünyayla paylaştı.

Kara Delik yaşadığımız simülasyonun çıkış kapısı mı?
22 Mayıs 2019 - 10:00
Kara delik, Albert Einstein’dan Stephen Hawking’e kadar bilime yön veren birçok önemli ismin üzerinde düşündüğü ve teoriler ürettiği bir kavram.

İlk kez görüntülenen kara delik fotoğrafı, heyecan yaratmakla beraber konuya merak duyan uzmanları ve sıradan kişileri düşündürmeye davet etti.

Elon Musk ve %99



Kara delik fotoğrafı, o sıradan insanlardan biri olan bende 2 çağrışıma neden oldu. Aklıma ilk gelen şey, Elon Musk’ın ‘Bir simülasyonun içerisinde mi yaşıyoruz?’ sorusuna vermiş olduğu cevap olan %99 oldu.

Truman Show



Kara deliğin yaptığı ikinci çağrışım ise 1998 yılında yayınlanan Peter Weir imzalı başyapıt The Truman Show filmi oldu.

Her ne kadar buradan sonra söyleyeceklerim filme dair birçok spoiler içerse de, düşüncemi paylaşabilmek adına değinmek zorundayım.

Truman Show filmi, bir simülasyonu anlatır. Bebekken yerleştirildiği adada büyüyen, adanın dışındaki dünyaya hiç çıkmamış bir adam olan Truman’ın hayatı.

Truman bir gün fark etmeye ve sorgulamaya başladığında her şeyin belli bir düzende ve kendisine göre ayarlanmış şekilde işlediğini keşfeder.

Kendisi bilmese de, o aslında hayatı sürekli canlı yayında yayınlanan ve milyonlar tarafından izlenen bir televizyon kahramanıdır. Adadaki tüm hayat ise kurgudur.

Adanın dışına çıkma gayreti engellense de durdurulamaz. Ölmek pahasına bir mücadeleye girişir ve adadan kaçar. Denizde belli bir mesafe kat ettikten sonra bir çıkış kapısına ulaşır. Bu kapı, Truman’ın yaşadığı simülasyondan gerçek hayata açılan bir çıkış kapısıdır.

Ana konumuz olan kara deliklere dönecek olursak, henüz varsayımlardan ötesini konuşmak imkansız. Ancak uzun yıllardır kara deliklerin boyut değiştirmek ya da başka bir evrene geçiş yapmak için kullanılabileceğine dair bilim insanları tarafından dillendirilen düşünceler mevcut.

O zaman sıradan bir insan olarak sormak istiyorum. Yaşadığımız hayatın bir simülasyon olma ihtimali varsa ve bir kara delik somut şekilde görüntülenebilmişse, bu kara delik bu simülasyonun çıkış kapısı olamaz mı?

Kara delik görüntüsü ilk kez paylaşıldı: Tarihe geçen fotoğraf!


YORUMLAR

  • 0 Yorum