Kayyum vali İBB'yi 3.3 milyar lira borçlandırmış

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, bugünkü yazısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne 51 gün vekâlet eden İstanbul Valisi Ali Yerlikaya yönetiminde yapılan harcamaları yazdı.

Kayyum vali İBB'yi 3.3 milyar lira borçlandırmış
07 Temmuz 2019 - 10:06 - Güncelleme: 07 Temmuz 2019 - 21:10
Zeyrek yazısında, "Biraz araştırınca gördüm ki boş durmamışlar. Örneğin 31 Mart'ta 82 bin olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi personel sayısı 23 Haziran'dan önce 84 bin 500'e çıkmış. Yani apar topar 2 bin 500 kişi istihdam edilmiş.

Belediyenin borçları toplamı 31 Mart'ta 26.7 milyar TL idi. 23 Haziran itibarıyla bu miktar 30 milyar TL'ye çıkmış. Yani arada 3 milyar 300 milyon lira daha borçlanılmış. Belediyenin gelir gider tablosuna bakıldığında anlaşılıyor ki, harcamalarda da frene basılmamış.

16 Haziran günü belediye kasasından 1 kalemde 1.7 milyar TL çıkmış. Sadece yeni istihdam, borçlanma ve harcama miktarları bile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kaynaklarından son ana dek yararlanıldığını gösteriyor.

İnşallah, o paralar yandaşların çıkarı için değil, İstanbul halkına hizmet için harcanmıştır. Bu arada İmamoğlu iyi ki o verileri yedeklemiş. Yoksa bu değişimleri bu kadar kısa sürede anlamak imkansız olurdu" ifadelerini kullandı.

Yazının devamı için tıklayınız

Validen İBB'yi 3.3 milyar lira borçlandırdı iddiasına yanıt

 

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığına vekalet ettiği 51 gün içinde 3.3 milyar TL borçlanıldığı iddialarına cevap verdi. Kendi döneminde İBB’nin kesinlikle borçlanmadığını öne süren Yerlikaya, belediyenin rutin ödemelerinin yapıldığını ve ‘ihtiyacı gerekli görülen personeller’ alındığını savundu.

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, bugünkü yazısında 51 günlük ‘kayyım’ sürecinde belediyede yapılan harcamaları yazdı. “Biraz araştırınca gördüm ki boş durmamışlar” diyen Zeyrek, İBB’nin 51 günde 3.3 milyar TL borçlandığını öne sürdü.

Resmi Twitter hesabından açıklama yapan Yerlikaya, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

 

 

“İBB kesinlikle borçlanmadı”

“Vekalet ettiğim dönemde İBB kesinlikle borçlanmadı. İBB Meclisi Mayıs ve Haziran ayında iki kere toplanmıştır. Meclis kararları incelendiğinde borçlanma kararı almadığı görülecektir.

Belediyenin rutin işleyişi içinde düzenli olarak gerçekleştirilen ödeme ve harcamalar yapılmıştır (Kredi borçları, personel giderleri, hakediş ödemeleri vb.)”

“Gerekli görülen personel alınmıştır”

“İBB hizmetlerinin sürdürülebilmesi için çeşitli istihdam modelleriyle ihtiyacı gerekli görülen personel alınmıştır. (Örnek: Her yıl 4 aylığına geçici olarak İBB plajlarında istihdam edilen 833 adet cankurtaran, temizlik ve güvenlik personeli vb. gibi)

İBB’nin bütün harcama ve işlemleri bundan önceki yıllarda olduğu gibi, bu yıl ve bundan sonra da Sayıştay tarafından düzenli olarak denetlenmektedir, denetlenecektir.

Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi bakımından açıklama zorunluluğu gerektiren, yalan, iftira ve isnatlar içeren haber ve yorumlarla ilgili olarak yargı mercileri nezdinde hukuksal yollara başvurulacaktır.”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum