Kim bu İstanbul'un bağımsız adayları

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için toplam 31 aday yarışacak! 24 aday bağımsız olarak seçime giriyor. Peki, kim bu bağımsız adaylar?

Kim bu İstanbul'un bağımsız adayları
19 Mart 2019 - 10:42
31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak yerel seçimlerde yarışacak siyasi partilerin ve bağımsızların kesin aday listeleri seçim kurullarınca ilan edildi. İstanbul’da da listeler kesinleşti. Büyükşehir belediye başkanlığı için AKP, CHP, SP, DSP, VP, BTP, TKP’nin adaylarının yanı sıra 24 bağımsız aday yarışacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna siyasi partiler ve bağımsızlardan talip olan toplam aday sayısı 31 oldu…

Bağımsız adayların arasında seçime girme yeterliliği olmayan partilerin desteklediği adayların yanı sıra toplumun farklı kesimlerinden birçok aday yer alıyor…

31 Mart Yerel Seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarışacak adayların kesin listesi açıklandı. Buna göre; AKP (Cumhur İttifakı)’nin adayı Binali Yıldırım, CHP (Millet İttifakı)’nin adayı Ekrem İmamoğlu, Saadet Partisi (SP)’nin adayı Necdet Gökçınar, DSP’nin adayı Muammer Aydın, Vatan Partisi (VP)’nin adayı İlker Yücel, BTP (Bağımsız Türkiye Partisi)’nin adayı Selim Kotil, TKP (Türkiye Komünist Partisi)’nin adayı da Zehra Güner Karaoğlu.

Aday listelerinde dikkati çeken noktalardan birisi ise bağımsız aday sayısı oldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 24 bağımsız aday yarışacak. Adayların bazıları seçime girme yeterliliği olmayan partilerin desteklediği isimler olurken, bazıları seçim çalışmalarını bile tek başına yürütüyor. Bazıları ise hemen her seçim aday olan isimler…

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 7 siyasi parti, 24 bağımsız aday olmak üzere toplam 31 aday yarışacak.

İsim isim Bağımsız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayları…

Kesinleşen listelere göre; bağımsız adayların oy pusulasındaki sıralamaları şöyle: 1-Özge Akman, 2-Dursun Ali Bacıoğlu, 3-Vedat Öztürk, 4-Hüseyin Karabulut, 5-Ahmet Çördük, 6-Muhammet Ali Canca, 7-Mehmet Yıldız, 8-Güldes Önkoyun, 9-Hasan Atasoy Torun, 10-Mehmet Ali Aydoğmuş, 11-Lütfü Yılmaz, 12-Seçkin İlker, 13-Halef Alp, 14-Özkan Mustafa Küçükural, 15-Fatma Ragibe Kanıkuru Loğoğlu, 16-Hazer Oruç Kaya, 17-Burhan Erol, 18-Doğan Duman, 19-Aysel Tekerek, 20-Ali Rıza Kansız, 21-Abdulcelil Gülap, 22-Oruç Karacık, 23-Mehmet Celal Baykara, 24-Burak Kadıoğlu.

“İSTANBUL EMEK VERENLERİN OLACAK”

“İstanbul emek verenlerin olacak” sloganıyla seçimlere giren Özge Akman, EHP (Emekçi Hareket Partisi)’nin desteklediği bağımsız sosyalist bir aday. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun kurucu üyelerinden, EHP Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Akman, seçilmesi halinde doğrudan demokrasiyi hayata geçireceklerini ve kenti halk meclisleri ile birlikte yöneteceklerini belirtiyor.

HER SEÇİMİN BAĞIMSIZ ADAYI

Dursun Ali Bacıoğlu hemen her seçim bağımsız aday olan bir isim. Bacıoğlu, kendini bir dönem “mesih” ilan etmesiyle ün yapmıştı. 2002 genel seçimlerinde Trabzon’dan bağımsız milletvekili adayı olan ve 65 oy alan Bacıoğlu, 2007 genel seçimlerinde İstanbul’dan bağımsız milletvekili adayı olmuş ve 449 oy almıştı.

2009 yerel seçimlerinde Bağımsız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Bacıoğlu, 277 oy almıştı. 2014 yerel seçimlerinde de Bağımsız Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak ise 356 oy elde etmişti.

İBB bağımsız adaylığına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Dursun Ali Bacıoğlu, kendisini “Allah hükümran olsun, ilahi adalet dünyaya egemen olsun diyenlerin adayı” olarak tanıttı.

“İSTANBUL İSTERSE! NEDEN OLMASIN?”

Müteahhit olan Vedat Öztürk, geçmişte Refah Partisi, Fazilet Partisi, Has Parti ve AKP’de siyaset yapmış bir isim. “Yapacak çok işimiz var! Çünkü; Geleceğe hazırlamamız gereken bir İstanbul var! İstanbul isterse! Neden Olmasın?” sloganıyla yola çıkan Öztürk, 2014 yerel seçimlerinde de Maltepe’den bağımsız belediye başkan adayı olmuş ve 82 oy almıştı.

“PARTİLERİN DENGELERİNİ ALT-ÜST EDECEĞİZ”

20 yıllık gazeteci olan Hüseyin Karabulut, ‘Ulaşım’ gazetesinin imtiyaz sahibi. “Partilerin dengelerini alt-üst edeceğiz. İstanbul'da belediyeyi halk ile birlikte yöneteceğiz” diyen Karabulut, Esenler Otogarı’nın seçimden hemen sonra ihalesinin yapılacağını, bu otogarı gerçek sahiplerinin işletmesine, hak sahiplerine vereceğini belirtti.

“NEREDE BU MİLLET” DİYE SORMUŞTU

“Emeği, Enerjiyi ve Zamanı Etkin Kullanan, Hayatı Kolaylaştıran İşlevsel Belediyecilik” sloganıyla İstanbul için bağımsız aday olan Muhammet Ali Canca, 2014 yerel seçimlerinde Rize Pazar’da bağımsız belediye başkan adayı olmuş ve 52 oy almıştı. Canca’nın o dönem düzenlediği mitinge 15 kişi katılmış ve Canca, “Nerede bu millet” diye sitem etmişti.

Canca, 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde de MHP’den Rize Milletvekilliği için Aday Adayı olmuştu.

“İÇİMİZDEN BİRİ GELİYOR”

İçimizden Biri Geliyor” sloganıyla seçimlere katılan Mehmet Yıldız, sporcu bir aday. “Memleketimizin içine düşmüş olduğu durumu hep birlikte düzeltmek için bağımsız aday oldum” diyor.

‘KÖZ’ DERGİSİ ÇEVRESİ DESTEKLİYOR

Köz’ dergisi çevresinin desteklediği bağımsız aday Güldes Önkoyun, işçi. “Cumhur-İttifakına karşı tüm emekçilerin ve Kürtlerin kitlesel seferberliğini savunmak için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına adayım” diyor.

“İSTANBUL’UN GELECEĞİNE BENİMLE BAK”

“İstanbul için 30 Hedef Proje” başlıklı 8 bin adet broşür hazırlayan Hasan Atasoy Torun, seçim çalışmasını kendi yürütüyor. Broşürlerini kendi dağıtıyor, “İstanbul’un geleceğine benimle bak” başlıklı afişlerini kalabalık merkezlere kendi asıyor.

24 Haziran 2018 seçimlerinde de İstanbul 1. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı olan ve “İttifak Milletle Yapılır” sloganını kullanan Torun, 189 oy almıştı.

SEZAİ KARAKOÇ’UN YÜCE DİRİLİŞ PARTİSİ’NİN DESTEKLEDİĞİ ADAY

Şair Sezai Karakoç’un genel başkanı olduğu Yüce Diriliş Partisi İstanbul ve Eskişehir’de büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerine bağımsız adaylarla katılıyor. Partinin MKYK Üyesi Lütfü Yılmaz, İstanbul’da bağımsız aday oldu. Adayları için destek isteyen Karakoç, “Bu seçimde muhalefetiyle iktidarıyla seçime giren partilere oy verirseniz, âdeta geçmişe, bir ‘son’a oy vermiş olacaksınız. Oysa geleceğe oy vermek istiyorsanız, ‘Diriliş’e oy vermeniz gerekir” dedi.

“BAĞIMSIZ İSTANBUL İÇİN…”

Mobilyacı olan Halef Alp, “Bağımsız İstanbul için Bağımsız Adayı Seçin” sloganıyla seçime giriyor.

35 YILDIR HER SEÇİMDE BAĞIMSIZ ADAY

Babası İstiklal Savaşı gazisi olan kendini Kuva-i Milliyeci olarak tanımlayan 74 yaşındaki Fatma Ragibe Kanıkuru Loğoğlu, 35 yıldır bütün genel ve yerel seçimlerde bağımsız aday oluyor. Başındaki kalpağıyla tanınan Loğoğlu, son olarak 24 Haziran 2018 Genel Seçimlerinde İstanbul 2. Bölge’den Bağımsız Milletvekili adayı olmuş ve 138 oy almıştı.

“BELEDİYE MARKET” PROJESİ

İstanbulluların, gıda ve ihtiyaç maddelerini daha ucuza almasını sağlayacak “Belediye Market” projesi olduğunu belirten Hazer Oruç Kaya, lojistik yönetimi uzmanı.

2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE ADAY ADAYI OLMUŞTU

2014’te yapılan 12. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday adayı olan İzmirli İnşaat Mühendisi Burhan Erol, İstanbul’u yönetmek için bağımsız aday oldu.

‘ÇERKES PARTİSİ’NİN BAĞIMSIZ ADAYI DOĞAN DUMAN

Kamuoyunda ‘çerkes partisi’ olarak bilinen ve seçime girme yeterliliği olmayan ÇDP’nin desteklediği bağımsız aday Avukat Doğan Duman, yönetimin halkla bütünleşmesinin önündeki engellerin kaldırılması, toplumun değişik kesimlerine karar alma, uygulama ve denetleme süreçlerinde söz hakkı tanıyan politika ve uygulamaların hayata geçirilmesi için, İstanbul’a bu çoğulcu anlayışla hizmet verebilmek için aday olduğunu belirtiyor.

TÜRKİYE KOMÜNİST HAREKETİ (TKH) GENEL BAŞKANI AYSEL TEKEREK BAĞIMSIZ ADAY

Seçime girme yeterliliği olmayan TKH’nin İstanbul Büyükşehir’de bağımsız adayı Genel Başkan Avukat Aysel Tekerek. Tekerek, “Sadece oy istemiyoruz, kavga arkadaşlığı istiyoruz, yoldaşlığınızı istiyoruz, Sosyalist bir Türkiye için taşın altına elinizi koymanızı istiyoruz. Ve söz veriyoruz, haramilerin saltanatını yıkacağız” diyor.

“Yağma yok, sosyalizm var” sloganıyla seçim çalışması yürüten TKH, İstanbul, Sakarya, İzmir ve Gaziantep’te bağımsız sosyalist adaylarla seçime katılırken, Tunceli, Ovacık, Hozat, Pülümür, Akpazar, Nazımiye, Hozat ve Mut’ta TKP adaylarını, Ankara Şereflikoçhisar’da TSİP’li bağımsız aday Nesrin Koçak Ayrancı’yı destekliyor.

“İSTANBUL AŞIĞIYIM”

Esnaf olan Ali Rıza Kansız, “İstanbul’un yararına ne varsa onları yapacağız. Bütün garibanlar, ezilenler için, sokak hayvanları için yola çıktım. Halk için varım, İstanbul aşığıyım” diyor.

TRAFİK SORUNUNA DİJİTAL ALT YAPIYLA ÇÖZÜM…

“İstanbul’u İstanbullu Yönetecek. Benim Partim Değil, Benim Ülkem için, Adaletli Yönetim için” sloganıyla seçime giren Abdulcelil Gülap, un, şeker, kağıt, yağ fabrikası, İBB marketler zinciri, tarım kenti çiftlik kent, güneş panelleri, rüzgar elektrik değirmenlerinin kurulması gibi birçok vaatte bulunuyor ve trafik sorununu dijital alt yapı ile çözeceğini belirtiyor.

ÇEVRE VE DOĞA SAVUNUCUSU ADAY

Kuzey Ormanları Savunması gönüllüsü, çevre ve doğa savunucusu Oruç Karacık,“Seçilirsem kendini yetkili gören herkesle eşit başkan olacağım” diyor.

ESKİ HAK-PAR’LI AV. MEHMET CELAL BAYKARA BAĞIMSIZ ADAY

Avukat Mehmet Celal Baykara, Kemal Burkaycıların partisi olarak bilinen Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par)’nden 2014’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı (7 bin 555 oy aldı), sonrasında kongrede genel başkan adayı olan Baykara, bir grup arkadaşıyla birlikte partiden ayrıldı.

5 milyon Kürdün yaşadığı İstanbul’da bir Kürdün aday olmaması nedeniyle bağımsız aday oldum” diyen Baykara’nın bağımsız adaylığını Hak-Par, PSK, PAK gibi partilerin desteklediği belirtiliyor.

“AMACIMIZ YENİ BİR SES GETİRMEK”

İşadamı Burak Kadıoğlu, “Bizim öncelikli amacımız Türkiye demokrasisine yeni bir ses, yeni bir oluşum getirmektir. Belli başlı partilerin dayatma politikalarına karşı gelerek bu partilerin dışında da demokrasinin temsilinin mümkün olduğunu göstermek istiyoruz” diyor.

Not: Adaylardan Ahmet Çördük, Mehmet Ali Aydoğmuş, Seçkin İlker ve Özkan Mustafa Küçükural hakkında herhangi bir bilgi edinemedik.

Yazımızı şu bilgiyi vererek noktalayalım: 30 Mart 2014’te yapılan yerel seçimlerde de İstanbul’da 14 bağımsız aday yarışmış, adaylar toplam 3 bin 921 oy almıştı.

Şenol Çarık

Odatv.com

YORUMLAR

  • 0 Yorum