Kripto piyasasında çöküş: Kayıp trilyon dolar

Nisan ayının başında kripto para piyasasının toplam değeri 2.1 trilyon dolardı. Piyasalardaki sert düşüş, LUNA-TERRA krizi ve sabit coinlerin aslında dolar tarafından desteklenmediğinin ortaya çıkmasının ardından, kripto para piyasasının değeri 1.2 trilyon dolar seviyesine geriledi

Kripto piyasasında çöküş: Kayıp trilyon dolar
21 Mayıs 2022 - 13:34

Kripto para piyasasında sert düşüş durdurulamadı.

Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz arttırma kararı sonrası çözülmeye başlayan kripto para piyasası, bir ayda yaklaşık 1 trilyon dolar kayıp yaşadı.

Kripto paralardaki kayıpların en büyük sebebi ise, piyasaya duyulan güvensizlik olarak ifade edildi.

“Sabit coin” olarak adlandırılan ve arkasında nakit ve somut ABD Doları bulunduğunu iddia eden coinlerin tamamının sahte olduğu ortaya çıktı. Sabit coinler, bankadaki nakit dolarları temsil ettiğini ve her coin’in 1 ABD Doları’na eşit olduğunu iddia ederek piyasaya çıktı.

Ancak Amerikan devleti, bankalardaki hiçbir doların, sabit coinlerin arkasında olmadığını ve bu tarz söylemlerin halkı kandırmaya yönelik olduğunu ifade etti.

SOMUT BİR DEĞERİ YOK

Daha sonra Foreign Policy’e yazan İngiliz kripto ekonomi uzmanı David Gerard, kripto paraların aslında somut dünyada hiçbir değeri olmadığını ve birçoğunun sanal dünyadaki değerinin de sahte ve yapay olduğunu ifade etti.

Piyasada net değere sahip iki kripto para biriminin Ethereum ve Bitcoin olduğu açıklandı. Ancak Bitcoin ve Ethereum, tamamen dolar üzerinden fiyatlandırılıyor.

Dolara endeksli Bitcoin ve Ethereum, kripto paraların sadece dolar ile işlem gören bir yapıya bürünmesine sebep oldu.

DOLARA SABİTLENME BİTİRDİ

Bitcoin ve Ethereum haricindeki kripto para birimleri, kendilerini Ethereum ve Bitcoin üzerinden fiyatlandırdı. Piyasaya daha sonra sürülen kripto paralar ise, kendisini Ethereum ve Bitcoin üzerinden fiyatlandıran coinleri baz aldı. Oluşturulan bu döngü ve gerçek dünyada somut hiçbir maddi karşılığın bulunmaması, kripto para piyasasına olan güveni azalttı.

LUNA’nın bir güne yüzde 93 kayıp yaşaması ve “sabit coin” TERRA’nın aslında dolar tarafından desteklenmediğinin ortaya çıkması, bardağı taşıran son damla oldu. 

1 dolara sabitlenmek üzerine tasarlanan TERRA’nın düşüşü ve devamında Bitcoin’in değer kaybetmesi, kripto piyasasını çöküşe uğrattı.

İNTİHAR ORANLARI ARTTI

ABD’de intihar oranları tavan yaptı.

Amerikan basını, LUNA ve TERRA çöküşü sebebiyle, mayısın ilk 15 gününde 50’den fazla kişinin intihar ettiğini bildirdi.

Amerika’nın “Alo İntihar” hattının telefonları kitlendi. Bütün birikimini kaybeden insanlar, kripto para forumlarında yüzlerce intihar mesajı yayınladı.

KRİPTO EKONOMİ UZMANI: “VATANDAŞ KAYBEDİYOR, PİYASA KAZANIYOR”

İngiliz Kripto ekonomi uzmanı ve Foreign Policy yazarı David Gerard, kripto paraların hiçbir somut karşılığı olmadığını ifade etti.

David Gerard, kripto paralarda yaşanan kayıpların, piyasayı değil, sadece vatandaşı vurduğunu şu şekilde anlattı: “Aslında kripto paraların somut dünyada karşılığı yok. Dolayısıyla piyasa küçülünce, kripto para şirketleri ve piyasalar gerçek bir kayıp yaşamıyor. Ancak piyasaya parasını sokan vatandaş büyük bir kayıp yaşıyor. Piyasalardaki erime sadece vatandaşı vuruyor.”

Odatv.com

YORUMLAR

  • 0 Yorum