Kudüs'de 'öfke günü'! Mescid-i Aksa'da neler oluyor?

KUDÜS krizinde bugün çok kritik bir gün. Gözler cuma namazı için Mescid-i Aksa'ya çevrilmiş durumda. Hamas intifada başlatıyor ve haliyle de cuma namazında Mescid-e Aksa'da neler olacağı dünya tarafından yakından izleniyor. İşte Kudüs krizinde son durum;

Kudüs'de 'öfke günü'! Mescid-i Aksa'da neler oluyor?
08 Aralık 2017 - 13:28 - Güncelleme: 08 Aralık 2017 - 22:39
ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasının ardından, Hamas lideri İsmail Haniye İsrail'e karşı 'yeni bir intifada' çağrısı yaptı. Gazze'de konuşan Haniye, "İntifada başlatmadan, ABD tarafından desteklenen Siyonist politikalara karşı duramayız. Siyonist düşmana karşı yeni bir intifada çağrısı yapmalı ve bu intifada için emek harcamalıyız" dedi. Bu çağrıdan ve ABD'nin kararından sonra Dünya'nın gözü bugün Mescid-i Aksa'ya çevrildi. Bugün Kudüs'ün kalbinde yer alan Mescid-i Aksa'daki cuma namazı kritik önemde. İşte Mescid-i Aksa'dan gelen son dakika haberleri ;

13.09MESCİD-İ AKSA'DA SON DURUM

Mescid-i Aksa canlı yayın izle- Kudüs'te cuma namazı

SÜLEYMAN ÖZIŞIK BİLDİRİYOR :İnternethaber.com yazarı Süleyman Özışık Kudüs'te bulunuyor. Özışık Mescid-i Aksa'daki cuma namazına katılıyor. İşte oradan aktardığı yeni bilgiler; 



-Şu anda Cuma namazına duruluyor. Cemaat son hazırlıklarını yapıyor. Mescid-i Aksa'ya bir çok kez geldim. İlk kez bu kadar genci biradada görüyorum.

Bunun sebebi İsrail'in Mescid-i Aksa'ya girişteki yaş sınırını kaldırmış olması. Bilindiğini gibi 45 yaş altı kişiler Mescidi Aksa'ya alınmıyordu. İsrail dünyaya 'Filistinlileri özgür bırakıyoruz' mesajı vermek için herkesin gözünün çevrildiği bu günde sınırlamayı kaldırdı. Kudüs'te dünden beri yaşanan olaylarda 108 kişi yaralandı 200'den fazla gözaltı var.

KUDÜS'E GİRİŞTE ENGEL : Mescidi Aksa'nın önünde ciddi bir önlem görünmüyor. Ancak Ramallah'tan gelenlerin önü kesiliyor ve Kudüs'e ulaşmaları engelleniyor. Mescid'i Aksa'nın etrafında 1000 kadar özel güvenlik görevlisi var.

CANLI YAYINLAR ENGELLENİYOR : Mescid-Aksa'dan yapılmak istenen canlı yayınlar kesiliyor. Telefon sinyalleri de jammerlar ile kesiliyor.

KUBBET-ÜS SAHRA'YA BAYRAK : Cuma namazı sonrasında Kubbet-üs Sahra'nın üzerine Filistin ve Türkiye bayrağı çekilecek.

TÜM FİLİSTİN AYAKTA : Cuma namazı çıkışında intifada başlayacak ve Mağrib kapısındaki güvenlik görevlileri taşlanacak. Asıl olaylar Filistin'in tamamında aynı anda başlayacak. Tüm camilerin çıkışında protestolara start verilecek.

Sheldon Adelson kimdir Kudüs kararını o mu verdi İşte o gizemli Yahudi

 

FLAŞMESCİD-İ AKSA'YA POLİS YIĞINAĞI

İsrail polisi Doğu Kudüs çevresine takviye güçler yığdı. Cuma namazı çıkışında polisin protesto gösterilerine müdahale etmeye hazır olduğunu açıklandı.  Şimdilik Mescid-i Aksa'ya girişlere yaş sınırlaması getirilmedi.İsrail Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Micky Rosenfeld, "Kudüs ile Eski Şehir bölgesinde ve çevresine ek polisler konuşlandırıldı. Polis zaruri olması halinde protestoculara karşılık vermek için hazır." ifadesini kullandı.



KUDÜSBUGÜN ÖFKE GÜNÜ

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararının ardından Filistinli gruplar protesto düzenleme çağrısında bulunmuştu. Filistin direniş örgütü Hamas, bugünü "Öfke günü" ilan ederek intifada çağrısında bulunmuştu. Dün de işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da protesto gösterileri vardı. İsrail askerlerinin Batı Şeria'daki gösterilere plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahalesinde 108 Filistinli yaralanmıştı.



İNTİFADA NEDİR? : Filistin'de İsrail'e karşı halk isyanı anlamına gelen intifada, daha önce 1987 ve 2000'de ilan edilmişti.

Kudüs haritası ile Mescidi Aksa ve Kubbet'üs Sahra tarihi

 

FLAŞPAKİSTAN : KUDÜS KIRMIZI ÇİZGİMİZ

Pakistan'ın Pencab Eyalet Başbakanı Şahbaz Şerif,  Erdoğan'ın, ABD yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması hakkında söylediği "Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisidir." ifadesine sosyal medyadan destek verdi. Şerif, Twitter hesabından ABD'nin Kudüs kararıyla ilgili yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisidir." sözlerini de kullanarak, bunu Pakistan'ın milli şairi Muhammed İkbal'in mesajıyla destekledi.

TEPKİCEZAYİR'DEN ABD MALLARINA BOYKOT

Cezayirli Müslüman Alimler Cemiyeti, İslam ülkelerinin liderlerine Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması kararından vazgeçmesi için ABD Başkanı Donald Trump'a baskı amacıyla her türlü yolu kullanma çağrısında bulundu. Bu kapsamda Müslümanların ABD bankalarındaki paralarını çekmesi, İslam ülkelerinde ABD yatırımlarının durdurulması ve ABD ürünlerinin boykot edilmesi gibi çeşitli yollara başvurulabileceği belirtildi.

KUDÜS'ÜN DURUMU : Doğu Kudüs'ü 5 Haziran 1967'de işgal eden İsrail, 1980'de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkenti" ilan etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BGMK), 1980'de kabul ettiği 478 sayılı kararla, İsrail'in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saydı. BMGK kararı çerçevesinde, ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyor. İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv'de bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüs'ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor.

DONALD TRUMP'IN KUDÜS KARARI NEDİR? : ABD, Trump'ın hamlesiyle Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıyan ilk ülke oldu. Uluslararası toplumun tepkisini çeken Trump yönetimi, bölgenin kaosa sürükleneceği ve İsrail-Arap ihtilafının daha da çözümsüz hale geleceği uyarılarını göz ardı etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum