Kullanıcılar 2022 yılında çevrimiçi arkadaşlık uygulamalarından ne bekliyor?

Son verilere göre, günümüz evliliklerinin yaklaşık %17’si çevrimiçi arkadaşlık ile başlıyor. Arkadaşlık siteleri ve uygulamalarının sayısı yaklaşık sekiz bindir ve dünyadaki insanların %60’ından fazlası çevrimiçi arkadaşlığın olumlu bir olgu olduğunu düşünmektedir.

Kullanıcılar 2022 yılında çevrimiçi arkadaşlık uygulamalarından ne bekliyor?
15 Kasım 2021 - 20:49

Mobil arkadaşlık uygulamalarının çok yüksek kitle büyüme oranlarını göstermesi, klasik web sitelerinin ise tam tersine kullanıcı kaybetmesi önemlidir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde yıllara göre kullanıcı sayısı istatistikleri aşağıdaki gibidir:

  • 2019 — 22,4 milyon kullanıcı;
  • 2020 — 26,6 milyon kullanıcı;
  • 2021 — 24,4 milyon kullanıcı.

2020 yılında koronavirüs pandemisi ve ciddi karantina kısıtlamaları nedeniyle arkadaşlık uygulamalarına olan talebin önemli ölçüde arttığını görebiliriz. Ancak 2021’de, birçok ülkede karantinanın zayıflamasıyla ilişkili olarak bu talep biraz azaldı. Yine de uzmanlar, 2022’de arkadaşlık uygulamalarının aktif kullanıcı sayısının 25,1 milyona çıkacağına ve 2023’te yaklaşık 25,7 milyon olacağını düşünmektedir.

Arkadaşlık uygulamaları için kullanıcı gereksinimleri mevcut oldukları süre boyunca nasıl değişti?

Çevrimiçi arkadaşlık formatının ortaya çıkışının başlangıcında kullanıcılar çok talepkar değildi. Onlar için sadece birkaç nokta önemliydi:

  • İşletim sistemleri için uygulama desteği (Android ve iOS’un eski sürümleri desteklenmeyebilir).
  • Diğer kullanıcıların fotoğraflarını ve bilgilerini profillerinde görüntüleyebilme.
  • Kaydırmalar. İşin garibi, Tinder kaydırma sistemini tanıttığında, kullanıcılar bunu o kadar çok sevdi ki kelimenin tam anlamıyla diğer uygulamaların geliştiricilerinden de talep ettiler. Gelecekte, kaydırma biçiminin ciddi bir ilişki için bir çift bulmada çok etkili olmadığı ortaya çıktı. Tinder, Badoo, Bumble ve diğerleri benzer araçlar kullandı ve kullanmaya devam ediyor.

Ancak zaman geçtikçe İnternet teknolojileri gelişti ve kullanıcılar kullandıkları hizmetlerden giderek daha fazla talepkar hale geldi. Ve bugün gereksinimler tamamen farklı görünüyor:

  1. Çalışma istikrarı ve güvenilirliği. Uygulama hatalıysa, donuyor ve beklenmedik bir şekilde kapanıyorsa kimse onu kullanmaz. Küçük aksaklıklar bile böyle bir uygulamayı kullanmayı reddetmek için bir neden olabilir.
  2. Çapraz platform. Favori uygulamanız her zaman cebinizdeyken kullanışlıdır – akıllı telefonunuzda. Ancak tabletinizde, bilgisayarınızda ve hatta akıllı saatinizde de varsa bu daha da kullanışlıdır.
  3. Arama ayarlarının esnekliği. Potansiyel tanıdıkları filtrelemek için ne kadar fazla seçenek ve olasılık olursa o kadar iyidir. İstisnalar olsa da çok fazla araç varsa bunlarda kafanız karışabilir.
  4. Güvenlik ve gizlilik. İnternette çok fazla dolandırıcı mevcut, bu yüzden internet güvenliği söz konusu olduğunda kullanıcılar çok daha dikkatliler. Yüksek kalite denetleme, gizlilik ve hatta kullanıcı davranışını analiz eden ve suçluları engelleyen yapay zeka, günümüz insanının önemli gereksinimleridir.
  5. Bot, sahte ve reklam hesaplarının olmaması. Bu, birçok arkadaşlık sitesi için ciddi bir sorundur. Bundan kurtulmak %100 zordur ancak çoğu denemiyor bile ve bundan dolayı kitlelerini hızla kaybediyorlar.
  6. Profilinizi kolayca silme imkanı. Şaşırmaya gerek yok, birçok arkadaşlık hizmeti, istatistikleri kötüleştirmemek için hesabı silmeyi mümkün olan her şekilde zorlaştırır. Bu çok can sıkıcıdır ve sonuç olarak belirli bir hizmeti kullanmayı reddetmek için bir neden olabilir.
  7. Yerleşik görüntülü sohbet araçları. Daha önce, arkadaşlık uygulamalarında herkes çoğunlukla yazışma yoluyla iletişim kuruyordu. Ancak bu format, birkaç nedenden dolayı çok uygun değildir. Çok zaman alır ve kişiyi yeterince iyi tanımanıza izin vermez. Giderek daha fazla arkadaşlık uygulaması artık görüntülü sohbet işlevselliğini uyguluyor olması şaşırtıcı değildir.

Görüntülü sohbetler demişken…

Bu format yeni olmaktan oldukça uzaktır. Örneğin, Chatroulette web sohbeti 2009 yılından beri mevcuttur. Mevcudiyetinin ilk yılında sohbet ruleti tüm dünyada milyonlarca kullanıcı tarafından ilgiyle karşılandı. Fakat berbat denetimi yüzünden ardı ardına hızlıca kitlesini kaybetmiştir.

Görüntülü sohbet ruleti Chatroulette, onlarca ve yüzlerce benzer sitenin öncülerinden biri oldu: OmeTV, Chathub, Chatrandom, Chat Rulet Türkiye ve diğerleri. Birçoğunun çok daha güvenli, daha işlevsel ve kullanışlı olduğu ortaya çıktı. Daha sonra iOS, Android ve daha az popüler olan bazı mobil işletim sistemleri için kendi mobil uygulamalarını hayata geçirdiler. Bugün, her chat rulet, kullanıcılarına rakiplerinin sahip olmadığı tamamen yeni bir şey sunmaya çalışmaktadır. Birçoğu gerçekten başarılı ve bu mutlu ediyor!

Arkadaşlık uygulamalarının kullanıcıları için gelecekte en önemli ne olacaktır?

Çevrimiçi arkadaşlık günümüzde bir dönüm noktasında. Pandemi ve karantina, arkadaşlık uygulamalarının ve sohbet ruletlerinin geliştiricilerini, platformlarının biçimini bütünsel olarak gözden geçirmeye, işlev listesini genişletmeye ve hatta ideal partneri seçmek için birçok algoritmayı yeniden çalışmaya zorladı.

Şimdi yakın gelecekte çevrimiçi arkadaşlığı neler beklediğini tahmin etmek zor fakat yine de bazı tahminleri sizinle paylaşmak istiyoruz:

  1. Görüntülü görüşmeye daha fazla önem verilmesi. Son yılların tecrübesi, görüntülü iletişim formatının kullanıcılar tarafından beğenildiğini göstermektedir. Ve arkadaşlık uygulamalarının geliştiricileri, platformlarında tanışan kişilerin bazı Skype veya Zoom sohbetlerine geçmesini istemiyor. Bu nedenle, tüm popüler arkadaşlık uygulamalarına görüntülü sohbet işlevi eklemek yalnızca bir zaman meselesidir. Tinder, bu arada, bu özelliği çoktan uygulamıştır.
  2. Potansiyel bir çift bulmak için geliştirilmiş algoritmalar. Modern algoritmalar, bazen harika çalışsalar da mükemmel olmaktan uzaktır. Yapay zekanın uygulanması, makine öğrenimi teknolojilerinin yanı sıra bir kişinin kişisel özelliklerinin analizörleri de yakın gelecekte bizi bekliyor. Ve bunlar olmadan çevrimiçi tanışmayı hayal etmek zor olacak.
  3. Gizliliğe çok daha fazla odaklanma. Arkadaşlık uygulamaları en gizli siteler değildir. Bu bakımdan klasik sohbet ruleti çok daha güvenlidir. Örneğin, yakın zamanda The Guardian’dan bir gazeteci Tinder’a şirketin kendisi hakkında sahip olduğu tüm bilgileri sorduğu hatırlayabiliriz. Sonuçlar şok edici — rapor 800 sayfa uzunluğundaydı. Kelimenin tam anlamıyla her şeyi içeriyordu — kayıt tarihinden kızın sitedeki her eylemine kadar. Tabii ki böyle bir inceleme kullanıcıların isteyeceği bir şey değil. Ve geliştiriciler er ya da geç daha azıyla yetinmek zorunda kalacaklar.

Bir veya iki yıl veya daha kısa bir süre sonra eğilimlerin değişeceğini ve varsayımlarımızın alakasız olacağını göz ardı etmiyoruz. Ama şimdiye kadar eğilimler aynen böyle. Ve daha sonra güncellemeleri takip edeceğiz.

Özetleyelim

Arkadaşlık sektörü standart biçiminde yirminci yüzyılın doksanlı yıllarında ortaya çıkmaya başladı. Ve şimdi otuz yıldır, sürekli değişiyor, gelişiyor ve kullanıcılara yeni bir şeyler sunuyor. Tüm eğilimler yalnızca olumlu olarak adlandırılamaz ancak çoğu sıradan kullanıcıları memnun ediyor.

Artık arkadaşlık uygulamalarının sayısının arttığını, belirli kullanıcı kategorileri için niş platformların ortaya çıktığını ve arkadaşlık sektörünün en büyük oyuncularının kitleyi elde tutmak için aktif olarak iletişim formatlarını değiştirdiğini görüyoruz. Herhangi bir değişikliğin daha iyi olmak için olduğuna inanıyoruz. Buna katılacağınızı umuyoruz.

Web 3.0 nedir? Yapay zekadan kripto paraya geleceği şekillendirecek teknoloji

YORUMLAR

  • 0 Yorum