Kulüpler, Kulüp Yasası'na karşı

Yaklaşık 20 yıldır, spor dünyasının, “Ha çıktı, ha çıkıyor” diye beklediği ancak bir türlü gerçekleşmeyen Kulüpler Yasası’nın önümüzdeki günlerde son şeklini alması ve TBMM’nin açılışı sonrası gündeme gelmesi bekleniyor.

Kulüpler, Kulüp Yasası'na karşı
21 Temmuz 2019 - 09:06
Yaklaşık 20 yıldır, spor dünyasının, “Ha çıktı, ha çıkıyor” diye beklediği ancak bir türlü gerçekleşmeyen Kulüpler Yasası’nın önümüzdeki günlerde son şeklini alması ve TBMM’nin açılışı sonrası gündeme gelmesi bekleniyor. Yeni yasa taslağının temelinde ise gelir bütçesinin aşılmama prensibi var. Ayrıca mevcut yönetimler, vergi borçları ve sigorta primlerinin yanı sıra çalışma dönemlerine ait her türlü borçlanmadan da sorumlu tutulacak. Ayrıca, yasa gelecekteki gelirlerin “temlik” adı altında kullanılmasına da bir dizi engel getirecek. Spor yönetimi, iktidarıyla, muhalefetiyle bu yasaya sıcak bakarken, aralarında büyük camiaların da bulunduğu bazı kulüpler, yasanın maddi anlamda bağlayıcı şekli ile geçmemesi için kulis faaliyetlerine başlamış durumda. Kulüpler Birliği Vakfı üyeleri, yeni Kulüpler Yasası konusunda ikiye ayrılırken, Erol Bedir’in başını çektiği grup, “Yasa acil çıkarılsın” diye görüş belirtti. Ancak, aralarında bazı İstanbul takımlarının da bulunduğu grup ise yeni bir kulüpler yasasına ihtiyaç olduğunu savunmakla beraber, kulüp borçlarından yöneticilerin sorumlu tutulması konusuna sıcak bakmıyor.

Borcun sonu batak!

Temmuz 2019 itibarıyla Türk futbolunun bankalara, şahıslara ve kurumlara olan tahmini borcu 14 milyar TL. Bu borcun yaklaşık 11 milyarı 3 büyük kulübün son 20 yıldaki, ‘transfer hovardası’ tavrından kaynaklanıyor. Trabzonspor’un da İbrahim Hacıosmanoğlu döneminde yaptığı aşırı borçlanma ile 3 büyüklere yetişmesinin yanı sıra 1-2 kulüp dışında bankalara borcu olmayan camia yok gibi. Süper Lig’in yanı sıra Eskişehirspor, Bursaspor gibi köklü camialarında gelir-gider dengesi açısından batık durumda olduğu, iki kulübün de köklü altyapıları sayesinde ayakta kalabildikleri biliniyor.

Son olarak Ziraat Bankası başta olmak üzere bazı kamu bankaları ile futbol takımlarının borçlarının uzun vadeye yayılması projesi, Türk futbolu için ‘geçici’ bir çözüm olarak dikkat çekse de, kulüplerin borçların ötelenmesine ilişkin bu projenin verdiği rahatlama ile transfere ‘tam gaz’ girmesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve TFF’yi ürkütmüş durumda. Bankalarla, “geçmişe yönelik borçların yapılandırılması” anlaşması imzalayan kulüpler, mevcut gelirlerin tamamını transfere harcamış durumdalar. Transfer için kredi de kullanan kulüpler olası bir gelir düşüşünde iflas edecekler. Korkulan senaryo ise yıllık 500 milyon dolar naklen yayın ücreti ödeyen beIN Sports’un yaklaşık 160 milyon dolar civarındaki teminat mektubunu yakıp Türkiye’den çekilmesi.

TBMM ortak hareket edecek

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, bu yasayı hazırlarken AKP kadar TBMM’de grubu bulunan CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP ile de temasa geçeceği ve bu konuda ‘partiler üstü bir yasa’ için çalışılacağı da sızan bilgiler arasında. Bu arada Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun, yürürlüğe giren Spordan Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine ilişkin, 6222 sayılı Sporda Şiddet Yasası’nın taslaktaki sıkıntılı maddelerinin belirlenmesi ve düzeltilmesi konusunda görüş belirten CHP’li Erdoğan Toprak, MHP’li Saffet Sancaklı’ya katkıları adına teşekkkür ettiği öğrenildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum