"Mehmet gitme; öleceksin"

14 Ağustos 1974, saat 06.00’da “Zafer” kod adı ile Kıbrıs’ta Türk askeri taarruza başladı. Üsteğmen İzzettin Çopur da Lefkoşa-Meriç köyü istikametinde ilerleyişi roketatarlı ve geri...

"Mehmet gitme; öleceksin"
21 Temmuz 2021 - 09:41

14 Ağustos 1974, saat 06.00’da “Zafer” kod adı ile Kıbrıs’ta Türk askeri taarruza başladı. Üsteğmen İzzettin Çopur da Lefkoşa-Meriç köyü istikametinde ilerleyişi roketatarlı ve geri tepmesiz topla engellenmeye çalışıyordu. Harekat alanı adeta cehenneme çevrilmişti.

Düşman tarafından, telsizlere elektronik karıştırma yapılıyor, Türkçe olarak “Mehmet, gitme; dön, öleceksin. Sana, anne ve babana yazık olur” diye psikolojik harekat uygulanıyordu.

SEVİNÇ GÖSTERİSİ

Sanayi bölgesinden çıkılmaya çalışılırken, Rumları’n roketatarlı saldırısı sırasında tank kuleden vuruldu. Teğmen Hüseyin Akar ile Çavuş Celal Kahraman şehit edildi. Üsteğmen İzzettin Çopur gözyaşlarını hakim olamıyordu. Harekat devam ediyordu. Meriç köyüne geldiklerinde köy halkı ellerinde yiyeceklerle tankların ve kariyerlerin önüne atılıyor, Türk askerine minnet duygularını ifade ediyordu.

15 Ağustos saat 09.00’da Mağusa istikametinde ilerleyiş başladı. Mağusa’ya yaklaştıkça düşman ateşi yoğunlaşıyordu. Hava Kuvvetlerimiz direnen düşman silah ve mevzilerini müthiş manevrayla bombalıyor, askerin önünü açarak harekâtı kolaylaştırıyor, taarruz eden birliklerimize...

YAZININ DEVAMI 
Saygı ÖztürkSAYGI ÖZTÜRKSÖZCÜ GAZETESİ

YORUMLAR

  • 0 Yorum