Memur maaş zammı konusunda karar verecek hakem kurulunda kimler var?

Kurulun değerlendirme süreci 28 Ağustos'da sona erecek

Memur maaş zammı konusunda karar verecek hakem kurulunda kimler var?
22 Ağustos 2019 - 09:40
5 milyonu aşkın memur ve emeklinin 2020 ve 2021 dönemi mali ve sosyal haklarının görüşüldüğü 5. dönem toplusözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadı. Hakem süreci başladı. Başvuruyla devreye girecek kurul, en geç ay sonuna kadar karar verecek ve bu karar bağlayıcı olacak.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre üniversitelerdeki ilgili bölümlerden Cumhurbaşkanı tarafından seçilen üye Prof. Dr. Fatih Uşan oldu. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı olan Uşan, üniversitedeki açılış töreninde fahri doktora unvanı sunumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elini öpmek istemesi ile gündeme gelmişti. Ancak Erdoğan elini öptürmemişti. Yedek üye olarak da Cumhurbaşkanı tarafından Prof. Dr. Mehmet Barca seçildi. Konfederasyonlar tarafından önerilen adaylar arasından Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen üye Doç. Dr. Fatih Yardımcıoğlu oldu. Yardımcıoğlu Twitter adresinde kendisini “Cihannüma Sakarya İl Temsilcisi” olarak tanıtıyor. Yardımcıoğlu’nun yerine yedek üye olarak da Cumhurbaşkanı tarafından Prof. Dr. Şakir Görmüş seçildi. Görmüş, Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü’nde görevli. Bu isimlerin dışında 11 kişilik kurulda Memur-Sen’in 2, Türkiye Kamu-Sen ile KESK’in de birer üyesi yer alıyor. Kurul toplantıya katılanların çoğunluğu ile karar alabiliyor. Kurul üyeleri çekimser oy kullanamıyor. Oyların eşitliği halinde ise başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış sayılıyor.

Hükümet sözleşme görüşmelerinde 2020 için yüzde 4+4, 2021 için de yüzde 3+3 olan ikinci teklifini revize etmedi. Müzakere sürecini de uzatmadı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın dün sabah görüşmelerde uzlaşma sağlanamadığını bildirdi. Bu nedenle dün itibarıyla takvim gereği hakem kuruluna başvuru süreci başladı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Nihai kararı Hakem Kurulu verecek” dedi. Hakeme başvurma yetkisi konfederasyonlar adına sadece Memur-Sen’de. Hükümet de kamu işveren heyeti olarak sözleşmeyi hakeme götürebiliyor. Hakeme başvuru için 23 Ağustos’a kadar süre var. Sonrasında da hakemin değerlendirme süreci başlayacak ve 28 Ağustos’ta bitecek. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum