Mesane Kanseri

Mesane boşaltım sisteminin en önemli organlarından birisidir. Böbreklerden süzülen idrarı depolayarak vücut dışına atılmasını sağlamaktadır. Mesane organının iç yüzeyi ürotelyum isimli Mukoza tabakası ile kaplıdır ve bu tabakanın altında derin bir kas tabakası bulunmaktadır. Mesanenin iç yüzeyinde bulunan bu özel tabakalarda bazen hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalarak sağlam dokuları işgal ettiği gözlemlenmektedir. Çoğunlukla 65 yaş üzerindeki kişilerde oluşan bu kontrolsüz çoğalma sonucunda bu durumu yaşayan hastaların %90’ında mesane kanseri görülmektedir.

Mesane Kanseri
22 Haziran 2022 - 22:03

 

Mesane Kanseri Nedir 

Mesane esnek bir yapıda olan idrarın biriktiği bölüme verilen isimdir. Boşaltım sisteminde idrar miktarına göre mesanenin esnemesini sağlayan kaslı bir yapı söz konusudur. Aynı zamanda Mesanenin iç yüzeyi kendine özgü bir hücre tabakası ile kaplıdır.Bu  yapıdaki hücrelerin kontrolsüz ve anormal bir şekilde büyümesi ile mesanede tümör oluşumuna sebebiyet vermektedir. Mesane içerisinde kontrolsüz bir şekilde büyüyen hücreler mutasyona uğrayarak ölmemeye başlar. Ve bu kontrolsüz büyüme ile birlikte kanser hücreleri içeren tümörler oluşur. Bu oluşum mesane kanseri olarak adlandırılmaktadır.
Mesane kanseri her geçen yıl daha yaygın bir şekilde görülmeye başlanmıştır. En yaygın görülen kanser türlerinden birisi olan mesane kanseri erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülmektedir. Ve mesane kanserinin en yaygın görüldüğü yaş ortalaması olarak 65 yaş ve üzeri erişkinler tespit edilmiştir.
Her ne kadar mesane kanseri görülme oranında hızlı bir artış yaşanıyor olsa da teknolojinin ve tıbbın gelişmesi ile birlikte mesane kanserinin erken evrede teşhis edilebilmesi ve sorunsuz bir şekilde tedavi edilebilmesi mümkündür. Erken teşhis edildiğinde en etkin tedavi yöntemleri ile mesane kanserinin tamamen giderilmesi söz konusu olabilmektedir. Ancak her zaman nüksetme riskinin bulunduğu kanser türlerinden birisidir. Bu nedenle tamamen tedavi edilmiş olsa dahi tedaviden sonra yıllar süren takip testlerine ihtiyaç duymaktadır.
Ülkemizde mesane kanseri teşhisi ve tedavisi alanında Uzman Dr. Tolga Akman ile iletişime geçebilirsiniz.Bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğu mesane kanseri ameliyatları ile başarı sonuçlar elde eden Tolga Akman teşhis ve tedavi sürecinde sizlerin yanındadır.

Mesane Kanseri Belirtileri Nelerdir

İleri yaş yetişkinlerde görülen mesane kanseri teşhis aşamasında kendini belli eden çok önemli belirtiler göstermektedir. Bu belirtiler sayesinde uzman hekim ile iletişime geçen yetişkinler yapılan önemli tespitlerin ardından Erken teşhis ile mesane kanseri tedavisine hemen başlayabilmektedir.
Mesane kanserinin en sık görülen belirtilerin başımda idrarda ağrısız kanama gelmektedir. Ancak bazı hastalarda bu kanama düzeyi gözle görülemeyecek kadar küçük olabilmektedir. Bu nedenle idrarda meydana gelen bu kanama idrar tahlili ile saptanabilmektedir.
Mesane kanserinin en yaygın belirtilerinden birisi olarak bazı hastalarda idrar yaparken yanma söz konusu olabilmektedir. Aslında farklı birçok Rahatsızlığın daha belirtisi olabilen kanama ve yanma ile karşı karşıya kaldığınızda bu mesane kanseri oldunuz anlamını taşımamaktadır. Özellikle enfeksiyon alma gibi durumlarda bu şikayetler ön planda olabilmektedir.
Mesane kanseri belirtileri genel hatları ile şöyledir;
  • İdrar yaparken ağrı ve yanma hissi,
  • İdrar miktarında yaşanan azalma,
  • Sık sık idrara çıkma ihtiyacı,
  • Kilo kaybı ve beraberinde gelen zayıflık,
  • İdrara çıkma zorluğu,
  • Mesane ve bağırsak kontrol kaybı,
  • Ve ileri vakalarda kalçaya, sırta, üst baldırlara ve kaburgaya vuran sert bir ağrıdır. 
 Bu belirtilerden birkaçını veya hepsini kendinizde gözlemliyorsanız bir uzman doktor eşliğinde gerekli tetkiklerin ve tahlillerin bir an önce yapılmasını sağlamalısınız.

Mesane Kanseri Nedenleri

Birçok kanser türünde olduğu gibi mesane kanserinin de neden olduğu konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak bugüne kadar yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde mesane kanseri olabilecek faktörlerden bazıları tespit edilmiştir. Mesane kanserine neden olabileceği düşünülen en önemli faktörlerden bazıları şöyledir;
  • Genetik faktörler
  • Mesane taşları
  • Günlük sıvı tüketiminin gerektiğinden az olması
  • Mesane enfeksiyonları
  • Kemoterapi ilaçları ve çeşitli hastalıklar için kullanılan ilaçlar
  • Aşırı yağlı ve katkı maddeleri gıdalarla beslenmek
  • Yoğun kimyasal maddeye maruz kalmak
  • Sigara kullanmaktır.

Mesane Kanseri Tanı ve Teşhis

Mesane kanseri tanı ve teşhis aşaması uzman hekimler tarafından yapılmaktadır.  Mesane kanseri şüphesi ile yapılan bir muayene de öncelikli olarak hekimin alacağı tıbbi Öykü ve yapacağı fiziksel muayene önem taşımaktadır. Bunlarla birlikte kullanılan en yaygın tanı yöntemlerinin başında sistoskopi gelmektedir.
Sistoskopi idrar yolundan ince ışıklı bir aletle girilerek mesanenin içini incelemek ve gerektiği durumlarda şüpheli dokulardan parça alma işlemidir. En yaygın tanı yöntemi olarak kullanılan sistoskopi ile birlikte bazı görüntüleme testlerine kanser belirtileri tespit etmek amacıyla kullanılabilmektedir. 
Mesane kanseri tanı ve teşhisi için Uzman Dr. Tolga Akman ile görüşme sağlayabilirsiniz. Bir ön muayene randevusu alabilir ve şüphelendiğiniz bulgular doğrultusunda tanı ve teşhis talebinde bulunabilirsiniz.

Mesane Kanseri Tedavi Yöntemleri

Mesane kanseri tanısının ardından uygulanacak olan tedavi yöntemleri hastalığın derecesine ve evresine göre belirlenmektedir. Uzman hekimler tarafından yapılan tetkikler sonucunda mesane kanserinin hangi evrede olduğu tespit edilmektedir. Tespit edilen bu evreye göre bazen sistoskopi uygulaması esnasında hastalık tedavi edilebilmektedir.  İlerlemiş mesane kanseri için mesane kanseri ameliyatları yapılmaktadır.
Eğer hastalarda mesanenin kas dokusuna kadar ilerlememiş olduğu tespit edilirse bu düşük dereceli bir hastalık süreci demektir. Ve sistoskopi eşliğinde yapılan operasyonlar ile kanserli doku çıkarabilmektedir. Eğer mesane kas dokusuna kadar ilerlemiş fakat lenf bezi ve organlara yayılmamış ise Radikal sistektomi adı verilen bir işlem ile tedavi uygulanabilmektedir.  Eğer kanserli doku başka organlara ve lenf bezlerine yayılmış ise bu aşamada ameliyat ve kemoterapi desteği gerekmektedir.
Mesane kanseri tedavi yöntemleri hakkında detaylı olarak bilgi alabilmek için Uzman Dr. Tolga Akman ile iletişime geçebilirsiniz.

https://tolgaakman.com/mesane-kanseri/










 

YORUMLAR

  • 0 Yorum