Müsilajdan sonra bir felaket daha

AKP'nin "Haliç'i temizledik burasını temizlemek çocuk oyuncağı" dediği Akdeniz körfezi kaderine terk edildi.

Müsilajdan sonra bir felaket daha
12 Haziran 2021 - 10:38

Türkiye Marmara Denizi’nde yaşanan deniz salyası (müsilajı) konuşurken Akdeniz sahilleri bitme noktasına geldi. Uzun süredir ALG “Yosun Patlaması” ile gündeme gelen Fetiye Körfezi için tehlike çanları yeniden çalıyor. 

Siyasilerin her dönem seçim malzemesi olarak kullandığı körfez için uyarılarda bulunan Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğayı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Okyay Tirli, Odatv’ye açıklamalarda bulundu. 

 

Okyay Tirli özelikle “DSİ’nin sorumluluğunda olan kanal ve derelerden körfeze pislik akıyor” diyerek gelecek olan facianın kapıda olduğunu belirtti. 

2009 Yılında geldiği Fethiye'de körfezin temizlenmesi için çalışma başlatacağını belirten ve "Biz Haliç'i temizledik. Fethiye körfezini temizlemek çocuk oyuncağı" diyen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu döneminden bu yana temizlenmeyi bekleyen Fethiye körfezinde tehlike çanları yine çalıyor. 

Siyasilerin her dönem seçim malzemesi olarak kullandığı Fethiye Körfezinin artık bitme noktasına geldiğini söyleyen Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğayı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Okyay Tirli, “Fethiye hala kanalizasyon sorununu çözmüş değil yaklaşık 50.000 kişinin yaşadığı mahallelerde hala fosseptik kullanılıyor” diyerek kanalizasyonun atıklarının körfezi mahvettiğini ifade etti. Yanlışlardan hiçbir ders alınmadığını söyleyen Tirli, “körfez ölüyor ve halen yanlış üstüne yanlış yapılıyor. Bu zihniyetle ne turizmi kurtarabiliriz ne körfezi ne de canlıları yazık” dedi.

“DENİZ SALYASININ AYAK İZLERİ GÖRÜNMEYE BAŞLADI”

Körfezde zaman zaman deniz suyunun renginin değişmesi ve sonuçsuz kalan girişimlerin ardından Fethiye körfezinin kaderine terk edildiğini belirten diyen Okyay Tirli, “Yaşadığımız ALG patlamasından ders çıkaramadık şimdi. Müsilaj tehlikesi yani deniz salyasının ayak izleri körfezde görünmeye başladı. Fethiye Körfezi, 'İmdat beni kurtarın' çağrısı yapıyor. Turizm sektörünün üst sıralara taşınabilmesi için doğada ve denizlerde yaşayan canlıların korunması yaşatılması gerekir” dedi. 

“Fethiye Körfezi'ne Örenden başlayan derelerden ve kanallardan pislik akıyor, birçok yer çevre katliamına uğramış” diyen Okyay Tirli sözlerine şu şekilde devam etti:

“Körfez masmavi olsun kim istemez? Fethiye Körfezi'nde denize girilsin, mavi bayrağımız olsun, herkes ister. Ne yazık ki Fethiye hala kanalizasyon sorununu çözmüş değil. Burada belediyelerin yapabileceği fazla bir şey yok. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı bu konuda yetkilidir. Bakın halen özellikle Fethiye genelinde, Karaçulha Esenköy, Yanıklar, Çiftlik ve daha bir çok mevkide yaklaşık 50 bin kişinin yaşadığı mahallelerde fosseptik kullanılıyor.”

“ÖLÜDENİZ ARITMASI GEMİLER KOYUNA BIRAKILIYOR”

Günü kurtarma yerine geleceğe yönelik adımların atılması gerekildiğini ifade eden ve körfezin vakum yerine deniz süpürgesi ile temizlenmesi gerektiğini dile getiren Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğayı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Okyay Tirli, “Temizlik kepçe ile yapılıyor. O ada pisliği alıyor açıklara atıyor. Derin deşarj yok. Ölüdeniz arıtması gemiler koyuna bırakılıyor. Deniz canlısı diye bir şey bırakmadılar. Derhal ve acilen ilgili kurumlarımızın ilk önlem olarak acilen deniz süpürgesi alması sonrasında denizlere akan kirli suları bertaraf etmeye çağırıyorum. Yoksa telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşılaşabiliriz. Akdeniz Marmara’dan daha beter olur” ifadelerine yer verdi.

Murat Sökdü

Odatv.com

YORUMLAR

  • 0 Yorum