Naci Görür canlı yayında isyan etti!

Sosyal medyadan yaptığı paylaşımla sosyal konut projesinin İstanbul'da uygulanmamasını savunan Deprem Uzmanı Naci Görür, Halk TV yayınına katılarak önemli uyarılarda bulundu. Görür "Biz Kanal İstanbul inşallah yapılmaz derken bir de bu çıktı" dedi.

Naci Görür canlı yayında isyan etti!
16 Eylül 2022 - 10:39 - Güncelleme: 16 Eylül 2022 - 20:18

Naci Görür, olası depremde İstanbul'daki barajlardan 7'sinin yıkılma tehlikesi bulunurken ve Avrupa yakasının zemin ve jeolojik özelliklerinin depreme uygun olmadığı bilinirken bu yakada bu denli büyük bir projenin hayata geçirilmesinin çelişkili oluğunu savundu.

Görür," Bu proje İstanbul'da yapıldığı taktirde doğru bir yaklaşım değil. Deprem kuşaklarının dışında belki başka kentlerde yapılması son derece faydalı olur, insanlarımıza konut edindiren bir proje. Şimdi İstanbul'da çelişkili bir durum ortada." diye konuştu.

Naci Görür’den sosyal konut uyarısı: Kesinlikle İstanbul’da uygulanmamalıNaci Görür’den sosyal konut uyarısı: Kesinlikle İstanbul’da uygulanmamalı

"Biz Kanal İstanbul inşallah yapılmaz derken bir de bu çıktı"

"Biz Kanal İstanbul'u İnşallah yapmazlar derken birden bire bu proje çıktı" diyen Naci Görür, İstanbul'da depremde en az 6-7 barajın yıkılacağına dikkat çekti. Görür ilk kez söylüyorum diyerek " İstanbul'da 16 barajdan 7'si depremde yok olacak. Büyük ölçüde çatlama ve sıvılaşma ile bu barajlar çok büyük ihtimalle devre dışı kalacak." diye konuşarak büyük tehlikeye dikkat çekti

Naci Görür'ün açıklamalarından satır başları:

İstanbul depremini bekleyen kent. 199 senesinde Gölcük depremi olduğu zaman bilim insanları olarak bizler İstanbul'un tehdit altına girdiğini, büyük bir depremle karşı karşıya kalacağını İstanbul'un da depreme hazır olmadığı için çok büyük miktarda can ve mal kaybına uğrayabileceğini söyledik.

Dedik ki İstanbul bir an önce deprem odaklı kentsel dönüşüme tabi tutularak bu kent deprem dirençli hale getirilmeli. Çünkü kentin yapı stoku yüzde 60 oranında güvenli değil gecekondu mantığıyla inşa edilmiş. Bu uyarılarımız sonucunda İstanbul'da bir takım şeyler yapıldı.

İstanbul şu an itibariyle depreme hazır bir kent değil. Beklediğimiz deprem gerçekleştiği taktirde yüzbinlerce insanın can güvenliği yok. 300 bin kadar insan ölümle burun buruna kalabilir.

Biz bunları duyururken birden bire karşımıza iki proje çıktı. İstanbul'u 22 yıldır depreme hazırlayın diye dilimizde tüy bittiği projenin önüne geçti ve İstanbul'u depreme hazırlamak bunların arkasında kaldı. Bunlardan biri biliyorsunuz Kanal İstanbul oldu. İstanbul depreme hazırlanması gerekirken yüzbinlerce insanımızın canını kurtarmak gerekirken böyle bir proje varken Kanal İstanbul nereden çıktı? Amacı bile belli değil. Getirisi götürüsüne baktığınız zaman doğru dürüst getirisi bile yok... Olsa bile yüzbinlerce insanımızı korumak varken neden bu projeyi tartışıyorsunuz diye karşı çıktık. İnşallah yapmazlar derken birden bire bu proje çıktı.

Bu proje İstanbul'u depreme karşılama karşısında çelişkili bir proje. İstanbul'da minimum 50 bin bina olası bir depremde yerle bir olacak ve insanların can güvenliği olmayacak. 300 binden fazla insan... Neden bu binaları yapmak insanlarımızın can güvenliğini sağlamak sadece bina stoku değil çevreyi deprem tahribatından korumak, İstanbul'daki barajları İstanbul'da kanalizasyon şebekesini doğalgaz şebekesini içme suyu şebekesini kurtarmak varken... Deprene bunların önemli bir kısmı tahrip oluyor. İstanbul'un ayakta kalması mümkün değil.

Avrupa yakasında yapacağız diyorlar, yapılabilir ama Avrupa yakası beklenen depremde en büyük hasarı görecek bir bölge. Zaten büyük kayıp Avrupa yakasından gelecek. Zemin kötü ve jeolojik yapının uygunsuz.

İstanbul'da 16-17 baraj var. Bunun 7 tanesi olacak depremde ayakta kalamıyor. 5 tanesi çatlamak suretiyle yok olurken diğer bir kısmı da özellikle sıvılaşma ile yok oluyorlar. Barajların da yarısından çoğunluğunun güvenliği yok. Kanalizasyon şebekesinin önemli bir kısmı tahrip olacak. Önemli bir çevre kirliliğine maruz kalacağız. Ekonominin çarkları duruyor. Şaka değil.

İlk kez söylüyorum 16 barajdan 7'si depremde yok olacak. Büyük ölçüde çatlama ve sıvılaşma ile bu barajlar çok büyük ihtimalle devre dışı kalacak.


YORUMLAR

  • 0 Yorum