O kadar özel değiliz... İnsan DNA'sından ne çıktı

DNA üzerinde yapılan araştırmada modern insanın düşünüldüğü kadar 'özel' olmadığını ortaya koydu.

O kadar özel değiliz... İnsan DNA'sından ne çıktı
17 Temmuz 2021 - 13:21

Yürütülen yeni bir araştırmada bilim insanları modern insanı 'eşsiz kılan' şeyin ne olduğunu anlamak için DNA'mız üzerinde inceleme yaptılar. Elde edilen sonuç, modern insanın düşünüldüğü kadar 'özel' olmadığını ortaya koydu.

YALNIZCA YÜZDE 7'Sİ

WebTekno’da yer alan habere göre; bir grup bilim insanı, modern insan DNA'sı ile soyu tükenmiş atalarımızın DNA'sını karşılaştırarak modern insanı özgün ve eşsiz kılan şeyin ne olduğunu tespit edebilmek için bir araştırma gerçekleştirdi. Çalışmada 40 bin - 50 bin yıl önce yaşamış neandertaller ve denisovalılara ait fosil kalıntılarından ve dünyanın farklı bölgelerinden 279 modern insanın DNA'sından yararlanıldı.

Elde edilen sonuç ise modern insanın atalarından düşünüldüğü kadar farklı olmadığını ortaya koydu. Buna göre modern insan DNA'sının yalnızca %7'si tüm modern insanlar ile paylaşılırken atalarımız arasında paylaşılmıyor; yani yalnızca %7'si modern insana özgü.

AMAÇ MODERN İNSANI ÖZEL KILAN ŞEYİ BULABİLMEK

Aslında tabii ki modern insanın neandertaller ile bazı DNA'ları paylaştığı biliniyordu ancak araştırmanın amacı modern insana özgü genleri bulabilmek. California Üniversitesi'nde biyolog olan makalenin ortak yazarı Nathan Schaefer elde edilen sonuç ile ilgili olarak "Bu oldukça küçük bir yüzde. Bu tür bir bulgu, bilim insanlarının biz insanların neandertallerden çok farklı olduğunu düşünmekten uzaklaşmalarının nedenidir" ifadelerini kullandı.

 

Çalışmada ayrıca genomumuzun %1,5'luk çok küçük bir kısmının hem türümüze özgü hem de günümüzde yaşayan tüm insanlar tarafından paylaşıldığını da tespit etti. Çalışmada elde edilen verilerin, modern insanı özel kılan şeyin ne olduğuna yönelik önemli ipuçları içerdiği düşünülüyor.

Çalışmanın yazarlarından biri olan California Üniversitesi'nden biyolog Richard Green tespit edilen paylaşılan genler ile ilgili olarak "Genomun bu bölgelerinin nöral gelişim ve beyin işleviyle ilgili genler açısından oldukça zengin olduğunu söyleyebiliriz" şeklinde konuştu. Çalışma geçen gün Science Advances dergisinde yayınlandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum