Ömür uzadı ancak sağlıklı yaşama süresi azaldı!

İşte dikkat çeken oran... Türkiye’de ortalama yaşam süresi uzadı, şu an doğan bir bebek 80 yaşına kadar yaşıyor ancak 58 yılını sağlıklı geçiriyor. Sağlık Bakanlığı, 58’den sonra kronik hastalıklar başladığına dikkat çekerek, 23 bin yaşlının sorunlarının tespiti için çalışma başlatacak.

Ömür uzadı ancak sağlıklı yaşama süresi azaldı!
15 Haziran 2022 - 10:52

Ortalama yaşam süresi 78-80’e uzadı ancak bu yeterli değil. Çünkü Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü (HSGM) Kronik Hastalıklar ve Yaşlı Sağlığı Daire Başkanı Banu Ekinci, 80 yılın sadece 58’inin sağlıklı bir birey olarak geçtiğini söylüyor.

Milliyet'teki habere göre, çalışmalarına başlayan TBMM Yaşlıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu’nda sunum yapan Ekinci, yaşlı nüfusta kadın payının arttığını belirtirken “Şu an doğan bir kız bebek 80 yaşına kadar yaşıyor, şu anda doğan bir erkek bebek 78 yaşına kadar yaşıyor, beklenen yaşam süremiz ancak biz sağlıklı olarak 58 yaşına kadar yaşayabiliyoruz. 58 yaşından sonra kronik hastalıklar başlıyor, sağlığımızı kaybederek süreci hastalıklarla uğraşarak tamamlıyoruz” dedi.

23 BİN YAŞLI İNCELENECEK

Her 3 kişiden 1’inin en az bir kronik hastalığı olduğu bilgisini paylaşan Ekinci, yaş gruplarına göre ise 45-54 yaş grubunda birden çok kronik hastalığı olan kişi sayısının yüzde 31 iken 65 yaş üzerinde 3’ten fazla kronik hastalığı olan kişi sayısının yüzde 14.3 olduğunu söyledi. Aile hekimleri aracılığıyla yaşlılar için kapsamlı bir çalışmanın hazırlandığı bilgisini veren Ekinci, ekim ayında sahaya inerek 23 bin yaşlı bireyin sorunlarını tespit edeceklerini söyledi. Ekinci, araştırmayla geçen yıl temmuzda uygulanmaya konan “Çok Yönlü Yaşlı Değerlendirmesi” çerçevesinde yaşlı bireylerin mental ve fiziksel sağlıklarını 3 kademeli olarak inceleyeceklerini bildirdi. Ekinci, “Hekimler, yaşlıların bağımlılık seviyesini tespit edecek. Sonuçları gelecek yıl ocak ayından itibaren raporlaştırılacak. Araştırmayla, toplum çapında yaşlılarla ilgili detaylı veriye ulaşılması hedefleniyor. Yoğun bakım yatak sayılarımız, artan ambulans sayısı, hemodiyaliz cihaz sayımız, hastalığa göre yapılan gün sayısı yani sağlık istatistikleri yıllığımızda izlediğimiz her parametre yaşlılarla ilgili. Çünkü hizmetlerimizin yüzde 30’unu yaşlılar kullanıyor. Tüm topluma üretilen hizmetlerin yüzde 32’sini yaşlılarımız kullanıyor” dedi.

HER AY 267 BİN ZİYARET

Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Pınar Koçatakan da komisyon sunumunda, ağırlıkla yaşlılara verilen “evde sağlık hizmetlerine” ilişkin sayıları paylaştı. Koçatakan, yüzde 49’u 65-85 yaş arasına, yüzde 26 oranında da 86 yaş ve üzerine verilen evde sağlık hizmetlerinde, her ay 110 bin kişiye ulaşıldığını bildirdi. Bu kişiler için aylık 267 bin ziyaret gerçekleştirildiğini bildiren Koçatakan, evde sağlık hizmeti alan hastaları, nörolojik ve kardiyovasküler, ortopedi travmatoloji ve kronik endokrin hastaları olarak sıraladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum