Online ikinci el ilaç satışı: Sahibinden az kullanılmış!

Ankara Eczacılar Odası Genel Sekreteri Ali Fuat Gül uyardı: İnternette satılan gıda takviye ürünlerinin çoğu sahte. Online satılan ikinci el ilaçlar ise ölüm saçıyor.

Online ikinci el ilaç satışı: Sahibinden az kullanılmış!
04 Nisan 2021 - 11:05 - Güncelleme: 05 Nisan 2021 - 10:26

Covid-19’a karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen halk, vitamin ve gıda takviye ürünlerine yöneldi. Bu talep online mecralarda ‘ilaç’ satışını da arttırdı.

Eczacılar, internet ve marketlerden temin edilen ilaç ve gıda takviye ürünlerinin halk sağlığı açısından ciddi tehlike oluşturduğunu ifade ederek, bu ürünlerin çoğunlukla sahte veya bozuk olduğu uyarısı yaptı.

Ankara Eczacılar Odası Genel Sekreteri Ali Fuat Gül, ilaç ve ilaç kategorisinde değerlendirilmesi gereken ürünlerin (vitamin- gıda takviye ürünleri) üretim, saklama ve dağıtım koşullarının sağlık otoriteleri tarafından denetlenmesi gerektiğini; ancak sanal ortamda satışa çıkarılan ürünlerin denetimden uzak olduğunu kaydetti.

Eczacılardan çağrı: İnternette ilaç satmak suç sayılmalı!

Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrıda bulunarak gıda takviye ürünlerinin sadece eczanelerde satılması için mevzuat değişikliği yapılmasını isteyen Gül, şunları söyledi:

“Pandemi başladığında firmalar 1 yılda satacakları gıda takviyelerini 2 ayda sattıkları için piyasada ürün sıkıntısı yaşandı. İnsanlar da bu yüzden internetten gıda takviyesi almaya yöneldi. Böylece daha çok merdiven altı yerlerde üretilen, çoğu zaman da sahte ürünler piyasaya sürüldü. Gıda takviyelerinin ruhsatlandırılma aşaması Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılıyor.

Bu ürünlere ruhsat verilirken hangi koşullarda nerelerde üretildiğinin tespiti ve denetimi tam olarak yapılmıyor. Online mecralarda ilaç satışı yapan firmaların hepsi medikal satış yetkisi almışlar ve gıda takviyeleri ilaç sayılmadığı için çok kolay satışını yapabiliyorlar. Vitamin ve gıda takviyeleri ‘mal’ değil, ilaçtır ve Sağlık Bakanlığı denetiminde ruhsatlandırılmalı, sadece eczanelerde satışı yapılmalı. İnternette ilaç satmak suç sayılmalı.”

“Sahte vitamin destek ürünleri karaciğer ve böbreklere ciddi zararlar veriyor”

İnternetten satılan gıda takviyelerinin çoğunluğun sahte ve bozuk olduğunun altını çizen Ali Fuat Gül, “O ilaçların nerelerde, hangi koşullarda üretildiği belirsiz. Genelde ilacın orijinaline benzetmek için kutusu birebir taklit edilir ama içindeki ürün aynı olmaz. Daha çok merdiven altında üretilen sahte ilaçlar piyasaya sürülüyor. Sahte vitamin destek ürünlerinin kullanılması ise uzun vadede karaciğer ve böbreklere ciddi zararlar veriyor. Siz ‘C vitamini kullanıyorum’ zannederken zamanla sağlığınızı bozar” uyarısı yaptı.

İkinci el ilaç satışı: Aldım bir kere kullandım

Ali Fuat Gül, internette yapılan ikinci el ilaç satışlarının da insan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Yasal olmayan şekilde ambalajı açılmış ilaçların “sahibinden az kullanılmış” başlığı altında satışa çıkarıldığı kaydeden Gül, ilaçların altına “Aldım bir kere kullandım, arkadaşın tavsiyesi ile almıştım, tedavi değiştirdim ziyan olmasın” gibi notlar yazıldığını ifade etti.

ikinci el ilaçİnternet üzerinden satılan ikinci el ilaçları tespit etmek için ‘İnternetten Satılan İlaçlarla Mücadele’ komisyonu kurduklarını belirten Gül, insan sağlığını yok sayan bu satışın ölüm saçtığı uyarısında bulunularak şu noktalara dikkat çekti:

“Açılmış güneş kremlerinden, böbrek ve diyabet ilaçlarına, kas gevşeticilerden, kırmızı reçeteyle (genellikle uyuşturucu özelliği taşıyan ilaçlar) satılan haplara kadar birçok ilaç ‘ikinci el” başlığı altında satılıyor.

Kişi, reçetesi ile kendisine aldığı ilacı internet ortamında başka kişilere satıyor. İlacın ikinci eli olmaz, ilaç kişiye özel yazılır. Bu ilaçlar elbise, ayakkabı, mobilya, gibi ürünlerin satıldığı online platformlardan satılıyor ve önüne geçilemiyor. Arkadaşlarımız her gün internetten bu satışları takip ediyor ve şikâyetlerde buluyor.

İkinci el ilaç satışı çok ciddi sağlık sorunları oluşturur. Satın aldığınız ürünün hangi şartlarda saklandığı, size yan etkisinin olup olmayacağını bilmezsiniz. Doktorlar dahi ilaç yazarken farklı hastalığınız olup olmadığına bakar, ilacı kullanma şartlarınızı anlatır. Bu durumun bir an önce önüne geçilmeli.”

Kanser ilacı yerine vitamin verip gerçek ilaçları çaldılar

!


YORUMLAR

  • 0 Yorum