Otomatik ofsayt sistemi geliyor

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) 2022 Katar Dünya Kupası'nda yeni bir teknolojiye geçileceğini duyurdu. Yapılan açıklamaya göre hakemlerin ofsayt kararlarını daha çabuk ve daha doğru verebilmesi için yarı otomatik ofsayt teknolojisine geçilecek. Futbolcular maç esnasında 12 özel kamera ile saniyede 50 kez tespit edilecek...

Otomatik ofsayt sistemi geliyor
02 Temmuz 2022 - 11:18

FIFA, Katar’da düzenlenecek olan 2022 Dünya Kupası’nda yarı otomatik ofsayt teknolojisinin kullanılacağını duyurdu. Hakemlerin yarı otomatik ofsayt teknolojisiyle birlikte, daha hızlı, daha doğru ve daha isabetli kararlar alabilmesi düşünülüyor.

FIFA’nın resmi sitesinden yaptığı açıklamaya göre yeni teknolojiyle birlikte topu izlemek için stadyumun çatısının altına 12 özel izleme kamerası yerleştirilecek. Bu sistemle birlikte futbolcular saniyede 50 kez tespit edilerek sahadaki tam konumları hesaplanacak. Futbolculardan alınacak veriler ve topun hareketlerinin verileri de sisteme aktarılarak hakemlere iletilecek.

Görevliler ve sahadaki hakem tarafından verilen kararla ilgili konumsal noktalar, oyuncuların vücut pozisyonlarını detaylandıran bir 3D animasyona dönüştürülecek. Bu 3D animasyon, stadyumdaki ekranlarda gösterilerek tüm seyircilere net bir şekilde aktarılacak. 

VAR’I GELİŞTİRECEK TEKNOLOJİ

Aynı zamanda yarı otomatik ofsayt teknolojisi, FIFA 2021 Arap Kupası ve FIFA 2021 Kulüpler Dünya Kupası’nda da test edilmişti.

Konuyla ilgili FIFA Başkanı Gianni Infantino Katar’da kullanılmaya başlanacak sistemin VAR sisteminin gelişimi için önemli olduğunu ifade etti.

FIFA Hakem Komitesi başkanı ve ünlü İtalyan hakem Pierluigi Collina ise yarı otomatik ofsayt teknolojisi ile ilgili şunları söyledi:

"VAR, futbola çok olumlu bir etki yaptı ve çok sayıda hatanın önüne geçti. Yarı otomatik ofsayt sisteminin de bunu daha ileriye taşıyacağını inanıyoruz"  

YORUMLAR

  • 0 Yorum