Bilim insanları solucan deliğinden veri iletti:

Bilim kurgu filmleri Yıldızlararası ya da Uzay Yolu meraklılarına tanıdık gelecek bir haberi bilim insanları duyurdu. İnsanların boyutlararası seyahat ettiği bu filmler, gerçek olur mu bilinmez ama bilim insanlarından ilginç haberler var.

Bilim insanları solucan deliğinden veri iletti:
01 Aralık 2022 - 14:12 - Güncelleme: 02 Aralık 2022 - 10:13
Reuters'in haberine göre bilim insanları bir kuantum bilgisayarda iki bebek kara delik simüle ettiklerini ve aralarında bir mesaj ilettiklerini açıkladı.
Nature dergisinde yayınlanan araştırmanın ortak yazarlarından fizikçi Maria Spiropulu bunu "bebek solucan deliği" olarak tanımladı. Ancak bilim insanları insanları ya da canlıları bir geçitten diğerine göndermekten çok uzakta olduklarını söyledi:
"Deneysel olarak çok çok uzakta olduğunu söyleyebilirim. İnsanlar bana gelip 'Köpeğinizi solucan deliğine sokabilir misiniz?' diye soruyorlar. Hayır, bu çok büyük bir sıçrama" dedi.
Amerika'nın parçacık fiziği ve hızlandırıcı laboratuvarı Fermilab'dan fizikçi ve çalışmanın ortak yazarı Joseph Lykken de "Bir şeyin prensipte mümkün olmasıyla gerçekte mümkün olması arasında fark vardır" diye ekledi. "Bu yüzden köpeğinizi solucan deliğinden göndermek için heyecanlanmayın. Ama bir yerden başlamak zorundasınız. Ve bence bunu başarabilmiş olmamız bile heyecan verici" diye konuştu.
Uzay ve zamanda bir yırtılma olan solucan deliği, evrendeki iki uzak bölge arasında bir köprü olarak kabul edilir. Bilim insanları bu solucan deliklerini tanımlayan iki fizikçiye (Albert Einstein ve Nathan Rosen) atfen Einstein-Rosen köprüleri olarak adlandırıyor.
solucan.jpg

YORUMLAR

  • 0 Yorum