Peki şimdi ne olacak

Başbakan Davutoğlu, taslak metinle ilgili Avrupa’dan sözler aldığını belirtip, “Tüm temel kurumlar, vize serbestliği, AB üyeliği ve ekonomik destek konusunda sözler verdi. Ben tüm sözlerin yerine getirileceğinden eminim” dedi.

Peki şimdi ne olacak
09 Mart 2016 - 11:52 - Güncelleme: 09 Mart 2016 - 11:54
TÜRKİYE’NİN Avrupa’ya yönelik göç dalgasının durdurulması amacıyla Avrupa Birliği (AB) Zirvesi’nde sunduğu önerilerin ardından söz sırası artık Brüksel’de. 2011’den bu yana ulusal bütçesinden milyarlarca dolarlık harcama yapan Türkiye, yükün adil paylaşımını savunuyor. Türkiye’nin önerileri şunlardan oluşuyor: Türk vatandaşları için vizelerin en geç haziran ayı sonuna kadar kaldırılması. Suriyeli sığınmacılar için 2018 sonuna kadar ek 3 milyar euro daha verilmesi. Yunan adalarından geri kabul alınan her bir Suriyeli için Türkiye’den başka bir Suriyelinin başka bir AB ülkesine yerleştirilmesi, Suriye içinde güvenli bölge ve AB üyeliği için yeni fasılların açılması.”

AVRUPA KOMİSYONU MUTLU

Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker’e göre, Türkiye’nin önerisi ‘kaçakçıların iş yapma modelini kıran’ bir öneri. Açıklamaları ise özetle şöyle: Prensipte Türkiye ile anlaştık. Türkiye, Yunan adalarında bulunan tüm illegal göçmenleri geri alacak. Biz de vize serbesliği sürecinin hızlandırılmasına karar verdik. Ancak bu önceden anlaştığımız standartlara bağlı olacak. Avrupa Konseyi Başkanı Tusk’tan satır başları ise şöyle: Başbakan Davutoğlu ile korumaya ihtiyacı olmayan tüm göçmenlerin Türkiye’ye dönüşü konusunda mutabık kaldık. Avrupa’ya düzensiz göçün olduğu günler artık bitmiştir. Batı Balkanlardaki rotadan geçişler artık kapanmıştır. Teklifin hukuki taraflarını çalışmak gerek ama biliyoruz ki temelde, içerikte bu şu ana kadarki en umut verici teklif.

MERKEL: ZAMANA İHTiYAÇ VAR

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin AB’ye sunduğu önerileri memnuniyetle karşıladı ancak bu önerileri onaylamak için tüm tarafların kendi ülkelerinde parlamentolara danışması gerektiğini vurguladı. Merkel’in basın toplantısından öne çıkanlar ise şunlar: Türkiye bütün illegal göçmenleri almayı kabul ederse bu önemli bir ilerleme olur. Türkiye bunu uygulayabilirse vize serbestisi haziran ayına getirilebilir. Türkiye’nin AB üyeliği bugünün gündeminde yok. Ankara ile stratejik ortaklık hayati öneme sahip. Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili yeni fasılları açmak Kıbrıs’ın direnişi nedeniyle zor olacak. AB ile görüşmelerde Türkiye’nin eli daha güçlü değil. Karşılıklı çıkarlar arasında bir denge arıyoruz. 

NİHAİ KARAR 18 MART’TA

Prensip anlaşmasının ardından gözler haftaya yapılacak toplantıya çevrildi. 17-18 Mart’ta AB liderleri yeniden bir araya gelecek ve Türkiye’nin teklifiyle ilgili nihai karar da bu toplantının ardından çıkacak.

AVRUPA OLAYA ŞANTAJ DİYE BAKIYOR

AVRUPA Birliği (AB) eski Bakanı Beril Dedeoğlu meselenin özünün Avrupa’nın seçili ve az sayıda mülteci almak yönünde olduğunu söylüyor. Dedeoğlu, “Avrupa mültecilere insanmış gibi bakmıyor. Türkiye de bunun farkında. Türkiye bunu bilerek, daha fazla Avrupa Birliği ile yakınlaşacak bir süreç için uğraşıyor. AB üyeleri Türkiye lehine bir karar verme konusunda zorlanıyorlar. Türkiye’nin tavrının kesinlikle şöyle olduğunu söyleyebilirim: ‘Şartlarımızı yerine getirirseniz mükemmel olur, getirmezseniz ne haliniz varsa görün’ der. Mülteciler ile Avrupa’yı baş başa bırakır. Ancak Avrupa, Türkiye’nin şartlarını kabul ederse bu AB-Türkiye ilişkileri açısından dönüm noktası olur. Rumların iradesi kırılır. O yüzden Avrupa Birliği üyeleri birbirlerini çok eleştiriyorlar. Türkiye’nin şantajına boyun eğmek gibi görüyorlar. Türkiye de önüne gelen fırsatı değerlendiriyor” diyor.

TÜRKİYE’Yİ KULLANMAK İSTİYORLAR

ULUSLARARASI Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Merkezi (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül, Avrupa’nın Türkiye’yi set olarak kullanmak istediğine dikkat çekiyor. Akgül, “Ne acı ki insan hakları argümanını en çok kullanan Avrupa’nın insan haklarından ne kadar uzak olduğunu gösteren bu derece açık bir tabloya şimdiye kadar rastlanmadı. Türkiye ise bütün devletlerarası hukuku bir kenara bırakarak tamamen insani yaklaşımla komşu, akraba, tarihdaşım veya dindaşım yaklaşımı ile 3 milyondan fazla Suriyeliyi bağrına bastı. Avrupa’nın en çok korktuğu şey, ciddi bir Suriyeli akınının kıtaya gelmesi ve oranın demografik yapısını bozacak olması. Bunu önlemek için de Türkiye’yi bir set olarak kullanmak istiyor. Türkiye’nin insani yaklaşımını istismar etmek istiyor ve parası ile bütün mültecilerin Türkiye’de kalması için gayret sarf ediyor. 6 milyar euro çok daha fazlaya bile çıkabilir” diye konuşuyor.

BM ANLAŞMADAN KAYGI DUYUYOR

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) AB Direktörü Vincent Cochatel, AB-Türkiye anlaşmasından ‘kaygılı’ olduğunu açıkladı. Bu anlaşmayla mültecilerin güzergâhlarının ‘parçalanacağını’ savunan Cochatel, AB’nin gelen yabancıları toplu şekilde sınır dışı etmesinin AB İnsan Hakları Konvansiyonu’nunda yasaklandığına vurgu yaptı. BM yetkilisi, “Yabancıları toplayıp üçüncü bir ülkeye göndermek AB yasalarıyla uyumlu değil, uluslararası yasalarla da uyumlu değil” eleştirisini getirdi.

FRANSA SERBEST DOLAŞIMA KARŞI

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türk vatandaşlarının Schengen Bölgesi’ne vizesiz girebilmesi için 72 kriterin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Ancak Türkiye söz konusu 72 kriterden 19’unu hali hazırda yerine getirmiş durumda. Geçtiğimiz günlerde, vize muafiyeti sürecine ilişkin gelen ikinci değerlendirme raporunda da Türkiye Brüksel’den iyi not almıştı. Raporda geri kalan 53 madde için 17 tanesinin hemen hemen, 21 tanesinin iyi ilerleme sağlanmadığına işaret edilmişti.

BU SEFER SÖZLER TUTULACAK

Başbakan Ahmet Davutoğlu Brüksel’de yapılan zirveden çıkan taslak metinden umutlu. Davutoğlu, “Tüm düzensiz ve yasa dışı göçmenleri, Türkiye’den gidiyorlarsa, almayı kabul ettik. Her Suriyeli göçmen karşılığında bir Suriyeli AB’ye yerleştirilecek” ifadelerini kullanıp, bunun “oyunu değiştirecek bir karar”, “insani amaçlı yaratıcı bir öneri” olduğunu söyledi. 

SIRADAN TAAHHÜT DEĞİL

Davutoğlu ayrıca, “Haziran ayının sonuna kadar Türk vatandaşlarına vize zorunluluğunu kaldırmanın kabul edilmesinden çok memnuniyet duyuyorum” şeklinde konuştu. Başbakan sözlerini şöyle sürdürdü: Ben tüm sözlerin yerine getirileceğinden eminim. Bu sıradan bir taahhüt değil. Eğer konsey ve komisyon bu amaca bu denli adanmış durumdaysa bu konuda şüphe edemem. 

BİRBİRİMİZİ İYİ ANLADIK

“Bugün Hollanda lideri de bizimleydi. Tüm temel kurumlar, bu kurumların liderleri ve temsilcileri haziran ayının sonuna kadar vize serbestliği için söz verdiler. Kurallar ve temel prensipler çerçevesinde yeni fasılların bloke edilmeden açılması, finansal destek sağlanması konusunda söz verdiler. Bugün uzun görüşmelerin ardından birbirimizi çok iyi bir şekilde anladığımızı düşünüyorum. Hepimiz sözlerimizi tutmak konusunda kararlıyız.

DÜNYA ANLAŞMAYI NASIL GÖRDÜ?

 Almanya Tagesspiegel: Türkiye Avrupa’yı şaşırttı

 İngiltere Financial Times:  Ezber bozan anlaşma

İspanya El Mundo: AB, Yunanistan’a gelen sığınmacıları Türkiye’ye atacak 

 İtalya La Stampa: Türkiye, AB’yi kontrol altına aldı 

 Hollanda De Telegraaf: AB ve Türkiye arasında anlaşma

 

09-vahdet-07.jpg09-vahdet-01-003.jpg

YORUMLAR

  • 0 Yorum