Protez Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Çeşitli nedenlere bağlı olarak göz görme yetisinin bir kısmını veya tamamını kaybedebilir.Görme kaybıyla beraber gözün görünme şeklinde değişiklikler açığa çıkabilir ve bu durum kişilerde estetik kaygı yaratabilir.Protez göz ameliyatı, gözün daha estetik bir görünüme kavuşması için uygulanan cerrahi bir operasyondur.Protez, kişinin sağlığı için herhangi bir risk oluşturmayan akrilik, polietilen, silikon ve hidroksiapatit gibi materyaller ile hazırlanır. Kişinin göz yapısını bağlı olarak ameliyat 2 farklı şekilde yapılabilir.Evisserasyonve enükleasyon olarak adlandırılan bu yöntemlerdeevisserasyondamevcuttaki göz kasları alınmaz, sadece kaslara yapışmış halde bulunan beyaz tabaka olan skleranın içi boşaltılır.Boşaltılan göze uygulanacak olan implantlar ile gözün tekrar eski hacmine kavuşması sağlanır.Bu adım ardından konformer olarak adlandırılan yapı göze sabitlenir ve böylece işlem tamamlanır.Diğer yöntem olanenükleasyonda ise göz tamamıyla alınır ve oluşan boşluğa orbital implant yerleştirilir. Her iki ameliyat türü de genel anestezi altında uygulanır ve ameliyat ardından iyileşme sürecine dikkat edilmesi büyük bir önem taşır.Ameliyat ardından göz yuvasının iyileşmesi sonrasında kişiye uygun göz protezi tasarlanır.İyileşme ve protezin takılması ardından ise tüm ameliyat süreci tamamlanır.

Protez Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?
22 Şubat 2023 - 15:07

 

Göz Protezi Hangi Durumlarda Takılır?

Göz protezi, gözün görme yeteneğini kalıcı olarak yitirdiği, gözün şiddetli ağrıya sebep olduğu veya göz yapısında meydana gelen değişimin kişilerde ciddi bir estetik kaygı açığa çıkartması halinde başvurulan bir yöntemdir.Kişinin göz sağlığına göre gözün tamamıyla alınması veya belirli materyallerinin boşaltılması ardından implant yerleştirilmesiyle uygulanır.Protez göz tedavisi kişiye özel planlanan bir tedavi sürecidir.

Protez Göz Ameliyatı

Protez göz ameliyatı genel anestezi altında uygulanan bir ameliyattır. Kişinin göz yapısına göreevisserasyon veya enükleasyon yöntemlerine başvurulabilir. Evisserayon yönteminde gözün içerisinde bulunan dokular boşaltılırken enükleasyon yönteminde göz cerrahi olarak çıkarılır. Ameliyatın tamamlanması ardından gözün veya göz çukurunun iyileşmesi için süre tanınır. Genellikle 6 hafta içerisinde kişiye özel yapılan protez göz yerleştirilerek süreç tamamlanır.

Protez Göz Ameliyatı Sonrası

Ameliyat ardından ilk 24 saat hastada ağrı oluşabilir. Bu ağrıların kontrol altında tutulabilmesi için hastalar gözetim altında tutulur ve gerekli ilaç müdahaleleriyle ağrıya müdahale sağlanır. Protez ameliyatı ardından düzenli pansuman gerekir.Bu sayede gözün enfeksiyonlara karşı korunması sağlanır. Göz yuvasının iyileşmesi ardından kişinin göz kalıbı alınır ve protez göz yapılır. Protez göz ameliyatı ardından yapılan protezin kullanılabilmesi için 4 ile 6 hafta arasında bir süre gerekir. Ardından kişiler estetik görünümlü gözlerine kavuşabilir.

Ameliyat Sonrası İyileşme Ne Kadar Sürer?

Ameliyat sonrasında göz kapaklarının üzerine baskılı bandaj uygulanır. Bu sayede soket dokusunun şişmesi en aza indirilebilir. Doktorun önermediği müddetçe bandajın kaldırılmaması büyük bir önem taşır. İlk birkaç gün göz kapaklarında şişlik veya morarma gözlemlenebilir ancak bu durum zaman içerisinde azalarak geçecektir. Ameliyat sonrasında protez göz takılana kadar 4 veya 6 haftalık bir süreç gerekir. Gözün tamamıyla iyileşmesi ardından protez göz yerleştirilerek tüm süreç tamamlanmış olacaktır.

Göz Protezi Nasıl Görünür ve Bakımı Nasıl Olur?

Protez göz, kişiye özel olarak tasarlanması halinde hastaya birebir uyum sağlayan bir protez türü olup şık bir görünüme sahiptirler ve genellikle dış gözler tarafından protez olduğu fark edilmezler. Ancak fabrikasyon protezlerde göz yapısında bir farklılık olduğu gözlemlenebilir.
Protez göz bakımı açısından ise protezin uyurkençıkarılması gerekmez. Ancak gözün üzerinde çapak birikmesi gibi bir durum olması halinde göz çıkarılmalı ve ılık su yardımıyla yıkanmalıdır. Protez göz hiçbir şekilde alkol veya kolonya gibi maddeler ile temas etmemelidir.

Protez Göz Ameliyatı Fiyatları

Protez göz ameliyatı fiyatı uygulama yapılacak olan ameliyat yöntemi ve uygulama yapılan hastaneye göre değişiklik gösterir. Dönemsel olarak kur farkında değişiklikler olması da ameliyat maliyetlerine yansıyacaktır. Bundan dolayı ameliyat fiyatları ile ilgili güncel ve doğru bilgi ulaşılabilmesi için internet sitesinde yer alan numaralardan hasta temsilcileriyle konuşulması önerilir.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum