Putin doğalgaz silahını çekti

Ukrayna savaşında Batılı ülkelerin Kiev yönetimine yaptığı silah yardımları yüzünden istediğini elde etmekte zorlanan Kremlin Avrupa’ya doğalgaz silahını çekti. Alman ekonomisini çökertmek isteyen Putin yönetimi bu ülkeye sevkıyatı yüzde 20’ye indirdi.

Putin doğalgaz silahını çekti
27 Temmuz 2022 - 09:20

Rus devlet şirketi Gazprom, 27 Temmuz gece yarısından itibaren “Kuzey Akım-1” doğalgaz boru hattı üzerinden Almanya’ya sadece yüzde 20 kapasitede gaz pompalanacağını duyurdu. Rusya’nın aldığı bu karar, Avrupa Birliği (AB) ülkelerini alarma geçirirken Rusya’daki enerji uzmanları esprili bir dille, “Moskova, bundan böyle Ukrayna krizi çözülene kadar Avrupa’ya sadece çakmakları doldurmaya yetecek gaz verecek” demeye başladı. Rusya’nın doğalgaz silahını devreye sokmasının başta Almanya ekonomisi olmak üzere tüm AB ülkelerinde ciddi ekonomik durgunluğa yol açacağı tahmin ediliyor.

GEREKÇE YAPTIRIMLAR

Moskova, Avrupa’ya doğalgaz savaşı açarken, Batı’nın yaptırımlarını da kararına gerekçe gösterdi. Yaklaşık iki ay önce AB’nin Rusya’ya yönelik uygulamaya başladığı ekonomik yaptırımlar çerçevesinde Gazprom şirketi tarafından boru hattına gaz pompalayan Alman Siemens marka dev türbin, tamir ve bakım için Siemens şirketinin Kanada’daki fabrikasına gönderilmişti. Tamir edilen türbin, yaptırımlara takıldığı ve Rusya’ya bir türlü dönemediği için Moskova geçen ay ilk adımı atarak Avrupa’ya gaz sevkıyatını yüzde 40 civarında düşürmüştü.

YORUMLAR

  • 0 Yorum