Reuters: Suudi Arabistan boykotunu atlatmak için "Made in Turkey" etiketlerini kaldırdılar

Reuters’ta yer alan habere göre, Türk ihracatçıların Suudi Arabistan’ın uyguladığı boykotu atlatmak için rotalarını değiştirdikleri öne sürüldü. Öte yandan, Ankara’nın Suudi örtük ambargosunu, Ankara Dünya Ticaret Örgütü’nün gündemine taşıyacağı iddia edildi.

Reuters: Suudi Arabistan boykotunu atlatmak için "Made in Turkey" etiketlerini kaldırdılar
28 Nisan 2021 - 22:40

Bazı Türk ihracatçıların, Suudi Arabistan tarafından Türk ürünlerine yönelik uyguladıkları gayrı-resmi ambargoyu atlatmak için gıda, tekstil ürünleri ve diğer malların giriş rotalarını değiştirdikleri öne sürüldü.

Reuters’a bilgi veren bir diplomat, "Türk malı" ibaresine sahip ürünlerin ülkeye girişinde yaşanan sıkıntı nedeniyle bazı malların yakın ülkelerde üretilerek menşe değişikliğine gidilmesinin, gümrüklerden Türk mallarının geçişini sağlayan kolaylaştırıcı bir seçenek olarak kullanıldığını ifade etti.

Haberde, Riyad’ın, Türkiye'ye yönelik boykotu hiçbir zaman resmi olarak kabul etmediği ancak Suudi iş insanlarının onayladıkları da belirtildi. Resmi ticaret verilerine de yer veren Reuters, yılın ilk iki ayında Türkiye'nin Suudi Arabistan'a ihracatının yıllık yüzde 93 düşüşle 38 milyon dolara indiğini aktardı.

"ÇİN VEYA AVRUPA'DAN GELİYORMUŞ GİBİ GÖSTERDİLER"

Suudi Arabistan'a inşaat malzemeleri ithalatçılarından biri, "Şimdi aracıların Türk mallarını diğer limanlara götürdüğü ve belgeleri ücret karşılığında Çin veya Avrupa'dan geliyormuş gibi görünecek şekilde düzenledikleri bir karaborsa ortaya çıkıyor" dedi.

Reuters'a değerlendirmede bulunan bir başka ticaret şirketi yetkilisi ise, "Temel pazarı Suudi Arabistan olan bazı şirketler, bu ülkeye satış yapmayı sürdürebilmek için üretimi başka ülkelere yönlendirdiler" ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye uyguladığı gayri resmi boykotun, Ankara tarafından Dünya Ticaret Örgütü’nün gündemine taşınacağı iddia edilmişti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum