Sabiha Gökçen'de yolcu uçağı inişte parçalandı

171 yolcu ve 6 mürettebat bulunan Pegasus Havayolları'na ait uçakta kalanlar için tahliye işlemi bitti

Sabiha Gökçen'de yolcu uçağı inişte parçalandı
05 Şubat 2020 - 19:50 - Güncelleme: 05 Şubat 2020 - 20:23

Ulaştırma Bakanı: Kazada can kaybı yok



Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, olayla ilgili şunları söyledi: "Şu anda bize ulaşan bilgilere göre, can kaybı yok. Yaralıların bazıları kendi imkânlarıyla uçaktan ayrıldılar, bazılarını da acil servis ekiplerimiz uçaktan çıkartmaya çalışıyor. Tahliye işlemi sürüyor.

171 yolcu, 6 mürettebat vardı. İniş sonucu, pist başından çıkarak araziye sürüklendi ve kırım oluştu. Sert bir iniş yaptığı ve hızını ayarlayamayıp, araziye sürüklendiği belirtildi. Pilotlarla irtibat kuramadık. 33'e yakın ambulans bölgeye hareket etti."

Parçalanan uçağın telsiz konuşmaları ortaya çıktı: Rampaya doğru aşağıya indik, şu an göremiyorum

Uçak mühendisi Doç. Kul: Düşüş nedeniyle parçalandığını düşünüyorum



Uçak mühendisi Doç. Dr. Haluk Kul, uçakta büyük bir yangın çıkmamasının mucize olduğunu belirterek, "Uçağın süratten dolayı değil, düşüş nedeni ile parçalandığını düşünüyorum. Uçak 5-6 metreden düşmüş gibi görünüyor. Kokpit iniş takımına bakıyorum, göremiyorum. İniş takımları içeri girdiyse, o bölgedeki yolcularda hasar olabilir" diye konuştu.

 

Öğretmen pilot Kazım Dikici: Çok nadir görülen bir olay



NTV yayınında kazayı değerlendiren öğretmen kaptan pilot Kazım Dikici de, olayın çok nadir görüldüğünü belirterek, şunları söyledi: "Bugün İstanbul'da hava alışılagelmedik biçimdeydi. Uçağımızın inme teşebbüsü anında çok sık görmediğimiz bir hadise gerçekleşmiş. Rüzgarın ters taraftan gelmesi, havanın kırılmasından dolayı inişte kontrolü kaybedebiliyorlar. İstanbul'da ciddi bir yağmur da vardı.



Uçak indikten sonra, kaydığı anda tekerinin herhangi bir şekilde pist dışındaki toprağa gömülmesi, kırılmaya sebep olmuş olabilir. Görüntüler gerçekten vahim. Kokpitin kanada doğru dönüp parçalanmış olması, benim aklıma bunu getirdi.

Meteorolojik hadiseler ani değişiklikler. Kaptanlar olarak hazırlıklı olarak hareket ediyoruz ama bazı durumlarda maalesef alçalma sırasında bile değişebiliyor. Bugün İstanbul Havalimanı'nda da iniş kalkışlarda ciddi sıkıntı yaşandı. Çok nadir görülen bir hadise."

Vali Yerlikaya'dan açıklama



İstanbul Valisi Ali Yerlikaya Twitter hesabından yaptığı açıklamayla, "İzmir-İstanbul seferini yapan bir yolcu uçağı, Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yaptıktan kısa bir süre sonra pistten çıkmıştır. Olay yerine 112 Acil, İtfaiye ve AFAD ekipleri sevk edilmiş, yolcuların güvenli şekilde tahliye çalışmaları başlatılmıştır" ifadelerini kullandı.

Soruşturma başlatıldı



Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, uçağın pistten çıkmasına ilişkin soruşturma başlattı.


YORUMLAR

  • 0 Yorum