Sağlıklı ilişkinin şifreleri

Koşturmayla geçen hayatımızda ilişkilere yeterince zaman ayıramaz olduk. Bu da ilişkilerimizin sağlıklı sürdürülmesine engel oluyor.

Sağlıklı ilişkinin şifreleri
20 Nisan 2023 - 13:10
TÜİK’in 2022 rakamlarına göre boşanan çiftlerin sayısı 180 bin 954 örneğin. Ortalık ‘yalnızım’ diyen insandan geçilmiyor. Aradığı mutlu ilişkiyi bulanların sayısı az görünüyor. Peki sağlıklı ilişki için nasıl davranmak gerekiyor? Kuralı kaidesi var mı? Klinik Psikolog Serra Aykan’a sorduk.
Aykan, sağlıklı ilişkinin tanımının hepimize göre detaylarda değişiklik gösterdiğini söylüyor ve ekliyor: “Yine de sağlıklı ilişkiyi sağlıklı ilişki yapan temel yapı taşları vardır.” Peki nedir bu yapı taşları? Aykan anlatıyor: “Bunlardan güven, doğru iletişim ve karşılıklı sevgi alıp verebilme kapasitesi ve saygının çok önemli olduğunu düşünüyorum.”
Doğru iletişimin üzerinde biraz durmak gerekiyor, önce Psikolog Aykan tanımını yapıyor doğru iletişimin; “Doğru iletişim için aslında kendi ihtiyaçlarımızın ve kendimizi tanımanın öncelikli olduğunu düşünüyorum. Neye ihtiyacımız var ilişki içinde? Bunu partnerimize açıkça dile getirebiliyor muyuz? Yoksa çekindiğimiz ve utandığımız şeyler nedeniyle ihtiyaçlarımızı açık bir biçimde partnerimize söyleyemiyor muyuz? Partnerimizin bizi anlamasını mı bekliyoruz? Bunun gibi soruları kendimize sormamız gerekiyor.”
Aykan’a göre alt yazı okumadan karşı tarafa açıkça fikirlerimizi, hislerimizi, karşı tarafın davranışlarının bizde yarattığı duygulanımları söylemek önemli. Böylece partnerimiz de bizim ihtiyaçlarımızın ne olduğunu çok daha açık bir biçimde anlayacak ve buna göre davranacaktır ve bunun için samimiyet şart!
Özün sözü, sağlıklı ilişki sadece istemekle değil, biraz da emek vermekle oluyor…
GULBİN ÖZBEY

YORUMLAR

  • 0 Yorum