Sahte diploma alamayan 'mağdurlar' Şikayetvar'ı şikayet yağmuruna tuttu!

Siyasetin gündeminden düşmeyen sahte diploma işi ticarete döküldü. Sahte diploma hazırlayan internet siteleri kuruldu, sahte diploma taliplileri dolandırılınca soluğu ‘Şikayetvar’da aldılar.

Sahte diploma alamayan 'mağdurlar' Şikayetvar'ı şikayet yağmuruna tuttu!
03 Ocak 2021 - 10:09 - Güncelleme: 03 Ocak 2021 - 21:58

İnternet üzerinden 500 lira karşılığında noter onaylı ve özel sektörde geçerli olduğu belirtilen sahte diploma ilanlarıyla birçok kişi dolandırıldı. Sikayetvar.com’da yer alan paylaşımlarda, mağdurların sahte diploma vaadiyle dolandırıcılara para gönderdiği, ancak bir daha ulaşamadıkları öğrenildi. Binlerce liralık vurgun yapan çete sosyal medyada gündem oldu.

‘Özel sektörde geçerli’ vaadiyle dolandırdılar

Sahte diploma ilanlarında, isme özel, tıp, hukuk, öğretmenlik gibi birçok alanda üniversite okumadan diploma sahibi olunabileceği belirtildi. Dolandırıcıların sitelerinde yer alan ilanlarda, sahte diplomaların belediye, askeriye, polislik, güvenlik görevlisi gibi devletin kamu ve kuruluşlarında geçerli olmadığı vurgulanırken, özel sektörde ise diplomaların kullanılabileceği belirtildi.

Paraları alıp kayıplara karıştılar

Sahte diploma talebiyle birçok kişiyi dolandıran çete, paraları aldıktan sonra kayıplara karıştı. İnternet sitelerine ve iletişim kanallarına erişim sağlanamayan dolandırıcıların, kimi mağdura bin TL karşılığında 3 adet gazete gönderdiği öğrenilirken, kimi mağduru ise bilgilerini kullanmakla ve ailesine haber vermekle tehdit ettiği ortaya çıktı.

Mağdurların kişisel bilgilerini de çaldılar

Onlarca kişiyi dolandırıp, binlerce liralık vurgun yapan sahte diploma çetesinin, mağdurların isim soyisim, T.C. kimlik numarası ve kredi kartı gibi bilgilerini de ele geçirdiği öğrenildi. Parayı gönderdikten sonra, türlü bahanelerle oyalandıklarını aktaran mağdurlar, sonrasında ise hakaret edip engellendiklerini belirtti.

Sahte diploma çeteleri arasında rekabet: Suç işleyen site, başka siteyi kötülüyor!

Öte yandan ‘sahte diploma’ vaadiyle hizmet verdiğini öne süren siteler arasında rekabet yaşandığı da öğrenildi. Acil Diploma isimli internet sitesinde yer alan bir açıklamada, ‘sahtediploma.net’ sitesinin sahibi olduğu öne sürülen şahsın dolandırıcı olduğu ifade edildi.

Açıklamanın devamında, söz konusu kişinin FETÖ ile bağlantılı olduğu iddiası da yer alırken, kendileri hakkında ise ‘belgede sahtecilik’ suçunu işlemelerine rağmen, ‘bize güvenebilirsiniz’ ifadesi yer aldı.

sahte diploma

İşte ‘sahte diploma’ çetesi tarafından dolandırılan bazı mağdurların ifadeleri:

“Kredi kartından 9 bin lira çekmeye çalıştılar”

• Sahtediploma.net sitesinden bilgi almak istedim. Benden kredi kartı numarama kadar tüm bilgilerimi istediler. Bunlar niye gerekli deyince sipariş için bunlar lazım dediler. Bende böyle bir saçmalık olmayacağını kredi kartıma neden ihtiyaçları olduğunu sorduğumda ödemeyi mail orderla alıyoruz dediler. Bende bir iş çevirdiklerini anlayıp içi boş bir tane sanal kart oluşturdum ve onu verdim bakalım ne yapacaklar diye. 10 dakika sonra bir e-ticaret sitesinden “X sitesinden gerçekleştirilen iPhone siparişiniz için 9,000 TL’lik ödemenizi onaylamak üzere xxxxx şifresini girin” diye bankadan 3D onay mesajı geldi.

“1000 TL karşılığında 3 adet gazete gönderdiler”

• Sipariş vermek için SahteDiploma.net sitesine WhatsApp’dan yazdım. Kendilerine 2 sipariş için toplamda bin TL ödeme gerçekleştirdim. 3 – 4 gün ses seda çıkmadı. Ha bugün ha yarın derken bir süre sonra cevap verdiler ve kargo takip numarası gönderdiler. Cumartesi günü gönderdiler kargom pazartesi günü elimde oldu. Heyecanla kargoyu açtım ve kargodan ne çıktı dersiniz? Zarfın içine konmuş Temmuz 2020 tarihine ait 3 tane adını vermek istemediğim bir gazeteden göndermişler.

“Hem hayallerim yıkıldı hem de bilgilerimi kullanacaklar”

• Sahtediploma.net sitesine diploma için bilgilerimi verdim sonra bana başka siteleri sürekli kötülediler,   en iyisi biziz bizden başka yok dediler inandırdılar sonra parayı cebe havaleyle 500 TL gönderdim anında engellediler. Şu an hiçbir şekilde ulaşamıyorum. Paramı istediğim zamanda T.C. kimlik numaranı her yerde kullanırız ailene haber veririz dediler ne yapacağım bilmiyorum. Ne olur yardım edin birisi akıl versin. Buradaki şikayetleri keşke önceden okusaydım psikolojim iyice bozuldu. Hem hayallerim yıkıldı hem de bilgilerimi kullanacaklar. Hiçbir şekilde bir şey göndermiyorlar.

sahte diploma

“Dedikleri hiçbir şey doğru değil”

• Bu site hiçbir şey göndermemektedir. İnsanların bilgilerini toplayıp yasadışı olarak kullanıyorlar. Arkadaşımla birlikte başvurduk ve hiçbir şey göndermediler. Sürekli isim değiştiriyorlar ve yeni siteler açıyorlar. Hiçbir şekilde diploma göndermiyorlar ve parayı alıp engelliyorlar. Dedikleri hiçbir şey doğru değil. SahteDiploma.net – halukfehmisen.com – halukfehmisendiploma.com hepsini aynı kişiler yönetiyor.

acil diploma

“Böyle insanlar yüzünden işini hakkıyla yapan insanlar da zan altına kalıyorlar”

• Geçen ay SahteDiploma.net sitesine başvuru yaptım. Tüm bilgilerimi gönderdim ve ödememi yaptım. Beni 2 hafta oyaladılar. Yok kağıt bitti, yok makinelerimizde arıza var diye diye 2 hafta boyunca bekledim. Sonrasında da zaten mesajlarıma cevap vermediler ve en sonunda küfür edip engellediler. Böyle insanlar yüzünden işini hakkıyla yapan insanlar da zan altına kalıyorlar. Eğer işim olsaydı daha bir sürü insana önerecektim ama yanıltıldım.

sahtediploma.net

Deşifre – Nitelikli dolandırıcılık: Ön ödeme dolandırıcılığı nedir?

YORUMLAR

  • 0 Yorum