Salgında en kritik gün

Koronavirüs salgınında dün 4 önemli rakamsal değişiklik yaşandı. Toplam vaka sayısı 20 milyonu aşarken, ABD 5.2 milyon vakayı geçti. Brezilya'da ise ölenlerin sayısı 100 bini aştı. Hindistan, geçen hafta 4 kez dünyada en fazla vakanın görüldüğü ülke oldu.

Salgında en kritik gün
10 Ağustos 2020 - 07:58
Koronavirüs salgını ABD, Brezilya ve Hindistan'da yaşanan yüksek vaka sayısı nedeniyle kırmızı alarm seviyesini koruyor. Hindistan, şu sıralar en çok vakanın görüldüğü ülke konumunda. Test sayısı arttıkça Hindistan'da vaka sayısı da artacak. Buna Haziran ayından bu yana işaret ediyoruz. Ülkede Cumartesi günü 65 bin 156 yeni vaka saptandı. Aynı gün ABD'de 54 bin 199, Brezilya'da ise 46 bin 305 yeni vaka tespit edildi. Cuma günü ise ABD 63 bin 246 vaka ile ilk sırada yer almış, onu Hindistan izlemişti. 

Dördüncü ise Kolombiya, beşinci sırada ise Arjantin yer alıyor. Arjantin, vaka sayısında Türkiye'yi geçerek, 17. sıraya yükseldi. Avrupa'da ise Rusya'nın yanı sıra İspanya, Türkiye, Fransa, Almanya, İngiltere'de yüksek vaka sayıları görülmeye devam ediyor. 

 

ABD, 5.2 milyonu geçti

 

Koronavirüs salgının en hızlı seyrettiği ülke olan ABD, 5.2 milyon barajını da geçti. Ülkede ölenlerin sayısı da 166 bini aştı. Brezilya'da ise ölümlerin sayısı Cumartesi günü 100 bini geçti. Ülkede vaka sayısı ise 3 milyon barajını geçti. Hindistan'da ise vaka sayısı 2.2 milyonu aştı. 

 

Avrupa başa döndü

 

Almanya'da ise üst üste üç gün boyunca binin üstünde kaydedilen günlük yeni vaka sayısı, Cumaretsi günü 555 olarak kayıtlara geçti. Alman hükümetinin salgınla mücadeledeki bilimsel kuruluşu Robert Koch Enstitüsü, bu azalmada hafta sonu olmasının etkili olabileceğini, nitekim sağlık dairelerine hafta sonlarında bütün vakaların vaktinde iletilmeyebildiğini belirtti. Bu son rakamla birlikte Almanya'daki toplam vaka sayısı 216 bini aşmış oldu. Almanya'da bu hafta sonundan itibaren Berlin'in riskli bölge ilan ettiği ülkelerden gelenlere yönelik ücretsiz zorunlu korona testi uygulaması başladı. 

Türkiye'nin dört turistik destinasyonu olan İzmir, Muğla, Aydın ve Antalya'nın riskli bölge ilan edilmekten çıkarılması üzerine Türkiye'den gelenler farklı bir uygulamaya tabi tutuluyor. Türkiye'den gelen yolcuların uçağa binmeden 48 saat içinde yaptırılmış ve sonucu negatif çıkmış bir korona testi ibraz etmesi gerekiyor. Testi pozif çıkanlar ise Türkiye'de tedavi olmak ve karantinaya girmekle yükümlü.

 

Paris'te tedbirler sıkılaşıyor

 

Artan koronavirüs vakaları üzerine Paris'in kimi bölgelerinde açık havada da maske takma zorunluluğu uygulanacak. 11 yaş üzeri herkes için geçerli olacak uygulama Montmartre bölgesinde, Sen Martin Kanalı ve Sen Nehri kıyısı ile alışveriş caddelerinde maske takılmasını zorunlu kılıyor. Fransa'nın başkentindeki 100'den fazla turistik caddeyi kapsayan uygulama daha önce de Nice, Lille ve Marsilya'da başlatıldı.

 

İran'da olağanüstü hal 2021'e kadar sürecek

 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, pandeminin en ağır etkilediği ülkelerden olan İran'da ilan edilen olağanüstü hal uygulamasının Ocak 2021'e kadar devam etmesini beklediğini söyledi. Ruhani, "Altı aydır olağanüstü hal sürüyor. Bir altı ay daha devam edeceğinden yola çıkmalıyız" diye konuştu.

RECEP BAHAR / ANALİZ

YORUMLAR

  • 0 Yorum