Salgında geçim daha da zorlaştı

Türk-İş, Nisan ayında Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 2 bin 374 lira, yoksulluk sınırının ise 7 bin 732 liraya yükseldiğini açıkladı. koronavirüs salgını nedeniyle işsizlik ve yetersiz gelirin yaygınlaştığına vurgu yapan Türk-İş, geçim koşullarını daha da kötüleştidiğine dikkat çekti

Salgında geçim daha da zorlaştı
28 Nisan 2020 - 12:34
Türk-İş, Nisan ayı açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını açıkladı. Buna göre Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını ortaya koyan açlık sınırı Nisan ayında 2 bin 374 lira olduğu kaydedildi. Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarını ifade eden yoksulluk sınırı ise 7 bin 732 lira 91 kuruş oldu. Türk-İş'ten yapılan açıklamada, bekar bir çalışanın aylık 'yaşama maliyeti'nin de 2 bin 883 lira 88 kuruş olarak hesaplandığı belirtildi.



Mutfak harcamaları arttı



Araştırmada dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması (mutfak masrafı) tutarı yılın ilk dört ayında önceki yılsonuna göre 211 TL, temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama ise 688 TL daha fazla olduğu ifade edildi. Türk-İş araştırmasında Nisan ayında mutfak enflasyonundaki değişim de ortaya koydu. Buna göre Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1.23 oranında arttı. Yılın ilk 4 ayı itibarıyla fiyatlardaki artış yüzde 9.77 oranında oldu. Gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 12.68 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 13.61 olarak hesaplandı.



Geçim koşulları daha da kötüleşti



Türk-İş'ten yapılan yazılı açıklamada, koronavirüs salgınının olumsuz etkilerinin Türkiye'de de görüldüğü,  yaygınlaşan işsizlik ve yetersiz gelirin yoksul kesimlerin geçim koşullarını daha da kötüleştirdiği belirtildi. Salgının görülmeye başlamasından itibaren Türkiye'de bazı önlemlerin alındığı hatırlatılan açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi: "Alınan önlemlerin pek çok ekonomik faaliyeti durdurması, işten çıkarmaların artması, ücretsiz izine çıkarılan işçilere verilen ücret desteğinin asgari ücretin yarısı tutarında kalması, kayıt dışı istihdamın da yaygınlığıyla birlikte koronavirüsün ekonomiye etkisi, vereceği zararın özellikle düşük ücretli ve yoksul kesimlerde giderek artacağını ortaya koymaktadır. Bu salgın döneminde ücretlerin korunması ve ihtiyacı olanlara gelir destekleri sağlanması giderek önem kazanmaktadır. Özellikle son dönemde giderek artış gösteren gıda fiyatları ve diğer temel ihtiyaçlar için yapılması gereken harcamalar elde edilen ücret gelirleriyle karşılanamamaktadır. İşçi kesimi, 2020 yılında geçerli olacak asgari ücretin insana yakışır bir düzeyde olmadığını daha yürürlüğe girmeden dile getirmiş, ancak işveren-hükümet kesiminin kararı geçerli olmuştu. Gelinen aşamada asgari ücretin ve genel olarak ücret gelirlerinin yetersizliği görünür olmuştur."

YORUMLAR

  • 0 Yorum