'Sana bir sır verebilir miyim?' Yüzlerce kadının hayatını bu soruyla mahvetti!

Kimilerini önceden tanıyordu kimilerini ise sadece sosyal medyadan biliyordu. 11 yıl boyunca yüzlerce kadını mesajlarla ya da telefonla takip ve taciz etti, hayatlarını kararttı. Kimi korkusundan samuray kılıcıyla uyumaya başladı, kimi bütün sevdiklerinden uzaklaşıp depresyona girdi, tedavi olmak zorunda kaldı. Polise yapılan şikâyetler de sonuç vermiyordu. Peki ne istiyordu bu adam bu kadınlardan? Neden bir türlü hak ettiği cezayı almıyordu? İşte okurken sinirlerinize hakim olmakta zorlanacağınız inanılmaz bir ısrarlı takip vakası...

'Sana bir sır verebilir miyim?' Yüzlerce kadının hayatını bu soruyla mahvetti!
03 Nisan 2022 - 10:20

"Sana bir sır verebilir miyim?"

Sosyal medya üzerindeki yazışmalar hep bu soruyla başlıyordu. Genç kadınlara tanımadıkları başka bir kadından bu mesaj geliyordu. Ardından konuşma ilerledikçe samimiyet artıyor, aralara 'tatlım'lar serpiştiriliyor ve bir öpücükle veda ediliyordu. Mesajı gönderen kişi, karşısındaki genç kadının hayatına dair önemli bilgileri olduğunu söylüyordu. Bazen "Sevgilin seni aldatıyor" diyordu, bazen de "Falanca arkadaşın arkandan konuşuyor".

Kadın mesajı gönderen hesabı engellediğinde mesajlar bu sefer başka bir hesaptan geliyordu. Eğer cevap vermeyi bırakırsa, sürekli telefondaki kişinin soluk alıp verişlerini duyduğu sessiz aramalara maruz kalıyordu. Bu ısrarlı takipler yıllarca devam edebiliyordu. Takipçi bazen kurban seçtiği kişinin arkadaşlarına, ailesine, meslektaşlarına da ulaşıyordu. Onlara söylediği "Şu arkadaşının patronuyla ilişkisi var", "Bu kişi üvey babasıyla beraber" benzeri yalanları akıl alacak gibi değildi.

Zaman zaman kurbanlarının hesaplarını hack'liyor, hack'leyemedikleri adına da sahte hesaplar açıyordu. Kurban seçtiği kişi gibi konuşarak cinsel içerikli sohbetlere giriyor hatta kurbanının çalıntı çıplak fotoğraflarını arkadaş listelerindeki insanlara gönderiyordu.

Kurbanlar bu süreçte arkadaşlarından, aile üyelerinden, ilişkilerinden ve kariyer fırsatlarından oldular. Bir tanesi o kadar korkuyordu ki geceleri elinde beyzbol sopasıyla uyuyordu. Bir diğeri yatağının yanında samuray kılıcıyla yatıyordu. Bazıları depresyon ve anksiyete tedavisi görmeye, ilaç kullanmaya başladı.

Tacizcinin kendisi dışında hiç kimse kurbanların toplam sayısını bilmiyor. İngiliz Guardian gazetesi, tacizcinin hedef aldığı kadınların 10'uyla doğrudan görüşmeler yaptı. Kadınların her biri kendileri dışında 6-12 kadar daha kurbandan haberdar olduklarını söyledi. Tacizcinin bölgenin bağlı olduğu Cheshire Emniyet Müdürlüğü'nden polis memuru Kevin Anderson, "Yüzlerce kurbanla karşı karşıya olabiliriz" diye konuştu.

Peki kadınların hayatlarını mahvetmeyi kendine iş edinmiş bu tacizci kim?

Adı Matthew Hardy. 30 yaşında. Cheshire'ın Northwich kasabasında yaşıyor ve çalışmıyor. Hardy hakkında 2011'den günümüze, sadece Cheshire Emniyet Müdürlüğü'ne 62 farklı kadın tarafından 100'den fazla ihbarda bulunuldu. Hardy, 10 kez gözaltına alındı. Ancak ne polis ne de savcılık Hardy'nin tacizlerini durdurabildi. Hardy her seferinde neredeyse hiç ceza almadan paçayı kurtardı. Bu durum Ocak 2022'ye kadar böyle devam etti. Nihayet bu tarihte Hardy, 5 farklı Israrlı Takip suçlaması ile 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İngiltere'de ısrarlı takip suçuna verilen ortalama ceza 17 ayın altında. Israrlı takiple mücadele alanında çalışan Suzy Lamplugh Vakfı'ndan Violet Alvarez, "Bu, bugüne kadar duyduğumuz en uzun ceza" diye konuştu.

Hardy'nin tacizlerini yaşayanlar bu haberi çok uzun zamandır bekliyordu. Peki İngiltere'nin en kötü sanal tacizcisi adaletin elinden kaçmayı bunca zaman nasıl başardı?

 

Matthew Hardy'nin Cheshire Emniyet Müdürlüğü tarafından medyayla paylaşılan sabıka fotoğrafı

 


Sana bir sır verebilir miyim? Yüzlerce kadının hayatını bu soruyla mahvetti!

ÖNCE OKULDAN TANIDIĞI KIZLARI RAHATSIZ ETMEYE BAŞLADI

Hardy'nin, Northwich'te geçen öğrencilik yılları pek de parlak değildi. 30 yaşındaki bir insan kaynakları uzmanı olan Melanie, 2000'lerin ortalarında Hardy ile aynı sınıfta olduklarını belirterek, "Zorbalığa uğruyordu. İnsanlar tuhaf biri olduğunu düşünüyordu" dedi. Kadın hakları aktivisti 30 yaşındaki Gina Martin de Hardy ile aynı okula gittiğini belirterek, "Onun için üzülüyordum, nazik davranmaya çalışıyordum. Yapayalnızdı. Selam verip hatırını sormaya çalışırdım" diye konuştu.

Sosyal medyanın henüz yeni yeni yayıldığı yıllardı. 2006 yılında Facebook, 13 yaş ve üzeri herkesin üyeliğine açılınca, ergenlerin akınına uğramıştı. Hardy'nin sınıf arkadaşlarını ve başka okullardaki akranlarını takibe başlaması da o günlerde oldu. Melanie ilk kurbanlarından biriydi. Tacizler 2009'da başladığında ikisi de lise öğrencisiydi.

"Rasgele bir insan beni Facebook'tan ekleyip mesajlar atmaya başlıyordu. Erkek arkadaşımın beni aldattığını ve bunu bilmemi istediğini söylüyordu" diyen Melanie, sınıf arkadaşlarına da benzer mesajlar geldiğini söyledi ve ekledi: "Hepimiz toplanıp mesajları gönderenin Hardy olduğunu bulduk. Ne zaman mesaj atsa, 'Matthew Hardy olduğunu biliyoruz, git başımızdan' diyorduk." Hardy sadece Melanie'nin okulundan 25 kadar kıza mesaj göndermişti.

2010'da mesajlar yeniden başladı. Melanie kısa bir süre önce annesini kaybetmişti ve gelen mesajda, "Annen hakkında acilen konuşmalıyız (öpücük)" deniyordu. Hardy, Melanie'ye annesinin babasını aldattığını ve bu gerçeği ona da söyleyeceğini anlattı. Melanie, "Daha fazla katlanamıyordum. Ölmüş annemle uğraşıyordu" dediği Hardy hakkında polise şikâyette bulundu. Aldığı cevap hayal kırıklığı yarattı: "Hiçbir şey yapamayız. Burası dijital dünya. Bu kişinin kim olduğunu bilmiyoruz."

Northwich'te yaşayan Amy Bailey, 2011'de Hardy'nin hedefi olduğunda henüz 16 yaşındaydı. Bir yandan okuyor, bir yandan da bir otoparkta çalışıyordu. Hardy, Bailey'i günde 50 kez arıyor, sürekli mesajlar atıyordu. Bailey, "Bir seferinde bana beni bir otomobili yıkarken gördüğünü söyledi. Başka bir sefer üzerimdeki giysinin rengine yorum yaptı. İçeri girip ağlamaya başladım" diye anlattı o günleri. Hardy'i Cheshire Emniyet Müdürlüğü'ne şikâyet eden Bailey'nin aldığı cevap da hayal kırıklığıydı. "Facebook hesabınızı kapatın, o kişinin numarasını da engelleyin" demişlerdi.

İLK KEZ 2011'E YARGILANDI AMA DURMADI

Ancak Cheshire'daki polislerin ciddiye aldığı kurbanlar da vardı. Ekim 2011'de Hardy, eski sınıf arkadaşı Samantha Boniface'i hack'leme ve taciz etme suçlamalarıyla yargılandı. Hardy suçunu kabul etti. Hakkında uzaklaştırma kararı çıkarıldı, 250 saat kamu hizmeti ve tecilli hapis cezası hükmü verildi. Ama bu ceza Hardy için caydırıcı olmaktan çok uzaktı.

2013'te kendine yeni bir kurban buldu: Eski okul arkadaşı Gina Martin. Martin, "Benim adım ve fotoğrafımla profiller açıyordu. Her sabah uyandığımda insanlardan, 'Bu sen misin? Bu kişi beni listesine eklemiş' diye mesajlar alıyordum" diye anlattı yaşadıklarını. Eski sınıf arkadaşlarıyla konuşup onlara da gelen mesajları incelediğinde, bu işi yapanın Hardy olduğunun farkına vardı.
HURRİYET:COM
Derleyen: Sevin Turan Görsel: Harun Elibol Fotoğraflar: Alamy ve Cheshire Polisi


YORUMLAR

  • 0 Yorum