Sanal Gerçeklikte Koku Hissetmek!

Sanal gerçeklik evreninde bir çiçek kokluyorsanız, burnunuz da o çiçeğin kokusunu duyacak.İsveçli bilim insanları, olfaktometre denilen cihazın üzerinde çalışarak sanal gerçeklik ekipmanları ile birlikte çalışır bir güncelleme yaptılar. Bu çalışma sayesinde sanal gerçeklik ortamındaki koku da kullanıcılar tarafından hissedilecek. Böylece sanal gerçeklik evreninde bir çiçek kokluyorsanız, burnunuz da o çiçeğin kokusunu duyacak.

Sanal Gerçeklikte Koku Hissetmek!
22 Ekim 2022 - 10:29

İsveç'teki Malmö Üniversitesi ile Stockholm Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, sanal gerçeklik konusunda inanması güç bir çalışma yaptılar. "Olfaktometre" olarak bilnen ve insanlarda koku alma duyusunu değerlendirmek amacıyla kullanılan bir cihazı özelleştiren bilim insanları, bu cihazla uyumlu bir şekilde çalışan bir oyun geliştirmeyi başardılar. Bu başarı ile sanal gerçeklik ekipmanlarında görsel ve işitsel olarak algılanan ortam artık koklama duyusuyla da hissedilecek.  

Bilim insanları tarafından özel olarak üretilen olfaktometre, dört valfli olarak geliştirildi. Bu da kokuları karıştırarak, bu kokuyu ortama iletebiliyor. Böylelikle sanal gerçeklik deneyimi ortamın kokusunun duyulmasıyla birlikte çok daha gerçekçi bir hal alıyor. 

Bilim insanları, kokunun ortama geçişini sağlamak için sanal gerçeklik ekipmanındaki kumandaya küçük bir parça eklediler. Dört valfli parça bu noktada yer alıyordu. Çalışmanın test aşamasında, bir şarap mahzenine girilen ve burada şişelerin kırılabildiği küçük bir oyun yazan uzmanlar, çalışmanın sonucunu test ettiler. Test sonucunda şarap şişeleri kırıldığında ortama gerçek hayattaki benzer kokuların yayıldığını ve bunun hissedildiğini tespit ettiler. Sonuç olarak çalışmalar olumlu oldu. 

Video oyunlar, geliştirildiği günden bugüne kadar görüntü kalitesine ve gerçekçi efektlere odaklanmıştı. Konsol ve PC'ler için geliştirilmiş olan kumandalar, ufak titreşimlerle oyunculara dokunsal geri bildirim de vermeye başladılar. Ancak daha önce hiçbir çalışma kokuya yönelik değildi. 

Bilim insanları tarafından geliştirilen bu yeni teknoloji, oyunlar için yapılmış gibi görünse de birçok farklı alanda da kullanılabilir. Örneğin, sinema filmlerinde 3 boyutlu bir görüntüyle birlikte kokununda duyulması film deneyimini çok daha üst seviyelere çıkarabilir. Aynı zamanda koku duyusunu kaybeden insanlar üzerinde tedavi edici bir yöntem olarakta kullanmak mümkün olabilir. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum