Sanatçılara "destek yok"un bahanesi belli oldu

Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Covid-19 salgınından olumsuz etkilenen sanat kuruluşlarına destek amacıyla “Özel Kopyalama Harcı” fonunda bulunan paranın neden kullanılamadığını

Sanatçılara "destek yok"un bahanesi belli oldu
10 Kasım 2020 - 09:27
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Covid-19 salgınından olumsuz etkilenen sanat kuruluşlarına destek amacıyla “Özel Kopyalama Harcı” fonunda bulunan paranın neden kullanılamadığını sordu,

İlgezdi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığının özel kopyalama harcında bulunan 320 milyon liranın pandemide sanatçılara ödenmesi için verdiği soru önergesini yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, salon işletmecilerine destek sağlamanın ve kültür sanat camiası için fon oluşturulmasının mevzuat gereği mümkün olmadığını belirtti.

“FONUN ÖNEMLİ KISMI KORSANLA MÜCADELE İÇİN KULLANILDI”

Bakan Ersoy, İlgezdi’nin fonla ilgili sorusuna verdiği yanıtta “Bakanlık faaliyetlerinde kullanılan tutarın önemli bir kısmı korsanla mücadele amacıyla illerde oluşturulan denetim komisyonlarında ve Bakanlığımızın ilgili birimlerinin kültürel ve sanatsal projelerinin finansmanında kullanılmıştır” açıklamasını yaptı. Müzik, sinema, ilim-edebiyat, güzel sanatlar ve radyo televizyon sektörlerinde; yapımcı, yayınevi gibi kuruluşları desteklediklerini bildiren Ersoy, bu desteğin nasıl verildiği ve tutarı ile ilgili bir bilgi paylaşmadı. Bakan Ersoy, sadece destek tutarının salgın nedeniyle yüzde 50 oranında artırıldığını açıkladı.

“BAKANLIK BAHANELER UYDURUYOR”

Bakanın yanıtını eleştiren CHP’li Akkuş İlgezdi, “Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Sanat camiası kan ağlıyor. En son mekanların 22’de kapanma zorunluluğu ile az sayıda iş yapan müzisyenler de işlerinden oldu. Sanat camiası bu kadar zor durumdayken eldeki hazır fonu sanatçılar için harcamayan bakanlık bahaneler uyduruyor. ‘Yönetmelikte yok parayı sanatçılara veremeyiz’ demek yerine yönetmeliğe bir madde eklersiniz olur biter. 27 Aralık 2019’da yani 11 ay önce yönetmeliğe bir ek yapılarak paranın harcanabileceği yerlere ‘Kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla salon veya bina kiralanması, satın alınması veya yaptırılmasına ilişkin giderler’ eklendi. İstedikleri harcama için yönetmelik değiştiren bakanlık, konu sanatçılar olunca sorunları duymazdan geliyor” dedi.  

YORUMLAR

  • 0 Yorum