Seks ve çıplaklığın felsefesi Lebensreformizmin öncüsü: William Pester

Hani hep medeniyetten uzak yaşamaya özeniyordunuz ya hayatını buna adayan William Pester'i tanıyın o halde.

Seks ve çıplaklığın felsefesi Lebensreformizmin öncüsü: William Pester
02 Temmuz 2020 - 09:37


Birçoğumuza sık sık gelen, alıp başını gitme isteği, Pester'e 19 yaşındayken gelir ve hem askerden hem de ailesinden kaçarak ilginç hayatına adım atar.



1885 yılında Almanya'da doğan William Pester, 1904'te macerasına başlarken hayatın onu nereye götüreceğini belki de bilmiyordu. Her ne kadar askerden kaçtıysa da 2 yıl boyunca Avrupa'da ağır işlerde çalıştı. Ama bunun yanında hayatını tamamen değiştirecek pratik bir felsefe ile tanışmıştı, lebensreform.


Lebensreform ya da Türkçede, hayat değişimi, diyebileceğimiz pratik düşünce; insanların medeniyetin dışında da yaşabileceğini iddia eder.



Alkol, uyuşturucu, sigara gibi maddelerden kaçınarak sağlıklı bir yaşama kapı açan lebensreformistler seks özgürlüğünün yanında çıplaklığı da hem olağan sayarlar hem de savunurlar. Lebensreform düşünce, aslında siyaset filozoflarının, doğa durumu, diye tabir ettikleri medeniyet öncesine geri dönüşü ifade eder.


Pester, Sanayi Devrimi sonrası Avrupa'sının dikte ettiği modern toplum anlayışına ve onun eziyetlerine daha fazla katlanmak istemez ve 1906'da Atlantik'i aşarak Amerika'ya ulaşır.



California Palm Spring'e yerleşen William Pester, o günleri şöyle ifade ediyor, "Palm Springs'e ilk geldiğimde sadece birkaç Kızılderili ve orada yaşamayan tek tük beyaz vardı." Böylece Pester, palmiye ağacından kendisine bir ev inşa eder ve Palm Spring'in tek kalıcı beyazı olur.


"Hiç hasta olmadım; çünkü doğa yasalarına uyuyorum ve sıradan besleniyorum. Çok az para kullanıyorum ve kendimi herhangi bir inanca ait hissetmiyorum."



Diyen Pester'in fotoğraflarda giyinik olduğuna bakmayın. nudist hareketi destekleyen Pester, bir giysi olarak yalnızca kendi yaptığı sandaletleri giyerek çıktığı uzun çöl yürüyüşlerinde fındık gibi meyve ya da sebzelerle beslenerek hayatını geçirir.


"İnsanların bütün sıkıntıları, hastalıkları, endişeleri ve hoşnutsuzlukları doğadan ayrılmalarından kaynaklanıyor."



100 yıl sonra da bir şey değişmedi Pester... Palm Spring'teki görece huzurlu yaşamında para da kazanan hippi, palmiye ağacından yaptığı bastonları, kendi yüzünün kartpostallarını satar ve dahası günlük ya da haftalık ziyaretçilerine kısa astronomi dersleri verir ve teleskobundan gökyüzüne baktırarak para kazanır. Ve ünü giderek artar..


Çölde yaşadığı birkaç seneden sonra, hippi yaşam tarzını merak eden şehirlilerin ziyaret akınına uğrar Pester; bu durumdan o kadar da hoşnut değildir aslında.



Kendi deyimiyle salt düşünsel bir hayatı arzulayan hippi, kendisine yönelen bu yoğun ilgiden rahatsız olmaya başlar. Ona göre her yerde turistler ve film çekmeye gelmiş insanlar vardır. Görünen o ki bu durum Pester'in kaçtığı modern toplumun ayağına gelmesi anlamına gelir ve onu tefekkür hayatından alıkoyar.




Derken hapis yılları gelir çatar...



Savunduğu seks liberalizmi o tarihlerde Amerika için pek de kabul edilebilir olmayan Pester, 1940'ta erkeklerle oral seks yaptığı iddiasıyla tutuklanır. Bunun yanında 2. Dünya Savaşı yıllarında kendisinin bir Alman casusu olabileceğinden de şüphelenen Amerikalılar onu 6 sene cezaevinde tutar. Sonrasında ise şartlı tahliye edilir.




Paylaş Tweetle

78


Tahliyesinden sonra evlenerek Arizona'ya taşınan Pester, insanlardan uzak sakin bir yaşama döner.



Hayatının son 15 senesini geçirdiği Arizona'daki yaşamına dair pek bir şey bilinmeyen Pester, sessiz sakin ölürken yaşayan ilk hippi olarak arkasında bu geleneği bırakır. Bunun yanında Palm Spring, ondan sonra da on yıllar boyunca Lebensreform hareketine ev sahipliği yapmaya devam eder.



Onedio: Görkem Kızıldağ








YORUMLAR

  • 0 Yorum