Sezen Aksu meselesini bir de böyle okuyun

Cezayirli şarkıcı Khaled, 2012 yılında “AZ” müzik etiketiyle “C'est La Vie” adlı bir albüm yapmıştı. Albümle aynı adı taşıyan şarkı ise o dönem adından biraz söz ettirse de “Khaled” adına istenen başarı gelmemişti.

Sezen Aksu meselesini bir de böyle okuyun
23 Ocak 2022 - 09:34
Kaan Çağlayangöl yazdı...

 Söz konusu albüm İsviçre, Belçika, Fransa listelerinde en fazla 18. sıraya yükselebilmişti. Sezen Aksu ise 2017 yılında bu şarkıyı beğenmiş olacak ki bu melodiye Türkçe söz yazmıştı. Ve bu şarkı, Yaşar Gaga’nın 2017 yılında “Poll Production” etiketiyle piyasaya çıkmış olan “Alakasız Şarkılar” albümünde “Şahane Bir Şey Yaşamak” adıyla yer almıştı. Poll Production bilindiği üzere Polat Yağcı’nın sahibi olduğu bir müzik ve organizasyon firması. Orhan Gencebay, Volkan Konak, İbrahim Tatlıses, Doğan Canku, Hande Yener, Hakan Altun ve daha birçok isme menajerlik hizmeti de veren firmanın sanatçı portföyü bir hayli geniş. “Poll Production”, Star ve Kanal D’de yayınlanan birçok TV yapımına da imza atmış bir firma. Haluk Levent'le “Yeniden”, “Şarkılar Bizi Söyler”, “Benzemez Kimse Bize”, “Kuzeyin Oğlu Volkan Konak”, “İbo Show” gibi yapımların altında Polat Yağcı imzası var. Polat Yağcı, hükümetle yakın ilişkileri olan bir isim. Bu ilişkileri zaten kendisi de saklamıyor ve herkes biliyor. İnternet üzerinde Polat Yağcı adını aratırsanız bu konu ile ilgili birçok haberi okuyabilirsiniz.

Sezen Aksu 30 Aralık 2021 günü kendi Youtube kanalında bu şarkıyı kendi sesiyle tekrar yayınladı. Yayınladığı parçasına bir not düşen Aksu, “Size güzel bir yeni yıl dilemek için bir sürü cümle geçti aklımdan, hiçbiri içime sinmedi. O nedenle düşünmeden kalbimden geleni yazıyorum. Bu yılın hepimize daha iyi insan olabilmeyi, dünya üzerindeki canlı cansız her şeyin bütünlüğünü hatırlamayı, kendimizden başlayarak hakikatle yüzleşebilmeyi, koşulsuz özgürlüğün peşine düşmeyi, dayanışmanın kudretini idrak edebilmeyi, birbirimizin yaralarını sarabilmeyi, gitgide normalleştirdiğimiz şiddetin ve onu normalleştirmek için küçücük insan aklıyla oynadığımız oyunlardan utanabilmeyi, değişmeyi, dönüşmeyi, ilerlemeyi, her varlığı eşitleyen gerçek adaleti tesis edebilmeyi ve bunu mümkün kılacak aklı başımıza getirmesini diliyorum bütün kalbimle…” ifadelerini kullandı.  Şarkının sözlerinde yer alan “Binmişiz bir alamete. Gidiyoruz kıyamete. Selam söyleyin o cahil Havva ile Adem'e...” sözleri bir kesim tarafından tepkiyle karşılandı.

KİM KONUŞSSUN

Son günlerde “Şahane Bir Şey Yaşamak” adlı şarkı üzerinden yapılan sert tartışmalar sırasında ben isterdim ki kişisel olarak Polat Yağcı ya da kurum olarak Poll Production bir açıklama yapsın. Çünkü 2017 yılında piyasaya çıkmış olan bu albümün prodüktörü Polat Yağcı ve Emel Müftüoğlu. Dolayısı ile kendilerine ait bir yapımı sahiplenmelerini beklerdim. Fakat böyle bir şey olmadı. Ayrıca Halk TV ekranlarına çıkan Müjde Ar yerine ben Sezen Aksu’dan bir açıklama beklerdim. Fakat kendisi de bu konuyla ilgili bir açıklama yapmadı. Herkes konuşuyor ama şarkının yapımcıları olan kişiler suskun, söz yazarı suskun… 2018 yılında hayata gözlerini yuman ve bu şarkıyı Sezen Aksu ile birlikte söyleyen Yaşar Gaga mı konuşsun?

Gerek siyasiler gerekse Diyanet üzerinden peşi sıra açıklamalar gelirken “Poll Production”, kendi Youtube kanalında halen yer alan ve 2017 yılında Youtube’a yükledikleri bu şarkıyı kanalından kaldırmadı. Bu yazıyı yazarken şarkı 885.275 defa izlenmişti. Ayrıca bir diğer konu ise bu şarkının 4 yıl sonra niye gündem olduğu ile ilgili. Muhtemelen yeni yıla özel bir video çekmek isteyen Sezen Aksu bu şarkıyı seçmişti ve 4 yıl önce yayınlanıp gözlerden kaçmış olan bu şarkı sözleri nedeniyle tekrar gündeme geldi. 

Şarkıda yer alan malum sözler üzerine Milli Beka Hareketi'nin yaklaşık 50 kişilik üyesi, sanatçı Sezen Aksu'nun Kanlıca'daki evinin önünde slogan attı. Polis ekipleri yürüyüşe müdahale ederken, Milli Beka Hareket Genel Başkanı Murat Şahin, “Bu minik cahile haddini bildirmek için burada toplandık” dedi. Milli Beka Hareketi üyesi yaklaşık 50 kişi, Aksu'nun Kanlıca'daki evinin önünde yürüyüş yaparak slogan attı. Olay yerine gelen 20 kişilik polis ekibi, grubu Kanlıca Meydanı'na yönlendirdi ve olay büyümedi.

AKLIMA GELEN BİR DİĞER ŞARKI...

Tartışmalara neden olan ve sözlerini Sezen Aksu’nun yazdığı şarkıda Hz. Adem ile Hz. Havva’ya hakaret edildiği öne sürülüyor. Popüler müzikte Hz. Adem ve Hz. Havva üzerine sadece bu şarkı yapılmadı. Sözlerini Sezen Cumhur Önal’ın yazmış olduğu ve Kamuran Akkor’un 1968 yılında 45’lik olarak piyasaya çıkardığı “Aşk Eski Bir Yalan” şarkısının orijinal bestesi Enrico Macias’a aittir. 1964 yılında piyasaya çıkan şarkının adı “S'il Fallait Tout Donner” dir. Sezen Cumhur Önal’ın sözleri şöyleydi;

“Aşk eski bir yalan, Adem’le Havva’dan kalan

Aşk eski bir yalan, hayatıma dolan”

Aklıma gelen bir diğer şarkı ise Barış Manço’nun 1981 yılında piyasaya çıkmış olan “Sözüm Meclisten Dışarı” albümünde yer alan “Adem Oğlu Kızgın Fırın Havva Kızı Mercimek” şarkısı idi. Sözü ve müziği Barış Manço’ya ait olan şarkının sözleri şöyleydi;

 Adem Baba’yla Havva Ana’dan bu yana

Çok şeyler söylendi sevda üzerine

Sayısız türküler yakıldı

Leyla ile Mecnun, Ferhat ile Şirin…

Türlü masallar yazıldı

Kerem ile Aslı, Yusuf ile Züleyha gibi

Hepsi de dertli, ayrılıklarla biten, ızdırap, gözyaşı dolu

Hani karabasan gibi insanın gözlerini karartan sıkıntılı şeylerdi

Bugün Barış kardeşiniz sizlere yeni bir türkü söyleyecek

Çünkü Barış gördü ki, yeryüzündeki en büyük gerçek

Adem Oğlu Kızgın Fırın Havva Kızı Mercimek...

Ömer Asım Aksoy’un 1988 yılında piyasaya çıkmış olan “Deyimler Sözlüğü” kitabında “mercimeği fırına vermek” deyiminin açıklama kısmında şunlar yazıyor; “bakınız işi pişirmek”. Sözlükte işi pişirmek deyimine bakıldığında ise anlam olarak şu karşılık var; “bir kadınla bir erkek sevişmek üzerine anlaşmak, karşılığı mercimeği fırına vermek”. 

Sezen Aksu’nun şarkısının dışında böyle şarkılar da var. Bu şarkılara da bir tepki gelecek mi merak ediyorum? Fakat bu konu için gerek Polat Yağcı’dan gerek Emel Müftüoğlu’ndan gerekse Sezen Aksu’dan bir açıklama bekliyorum. Sadece ben beklemiyorum, neredeyse herkes bekliyor.

1982 yılında yayınlanmış olan “Firuze” albümünden sonra Sezen Aksu’nun müzik yolculuğunu çok tartışmalı bulurum. Kendisini daima 1976 yılında yayınlamış olduğu “Yaşanmamış Yıllar” şarkısına yazdığı sözler gibi hatırlamak istiyorum;

Cesaretim olur o zaman

Düşünmeye içtenlikle

Açık seçik ve hiç korkmadan

Sonuna dek dürüst ve sevgiyle

Sevgiyle kalın.

Not: Bu yazıyı yazdıktan sonra Sezen Aksu, sosyal medya aracılığı ile bir açıklama yaptı. Fakat söz konusu açıklamasında asıl konuya değinmedi. Kendine göre bir mesaj verdi. Asıl konuya dair daha net ve açıklayıcı satırlar okumayı yeğlerdim.

Kaan Çağlayangöl

Odatv.com

YORUMLAR

  • 0 Yorum