Sinema Yasası resmiyet kazandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan “Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Sinema Yasası resmiyet kazandı
23 Ekim 2019 - 20:47
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan “Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yönetmeliğe göre sinemalarda halk günü haftada ikiye çıkarılıyor. Bunun yanı sıra “belirli yaş ve üzeri bileti”, “engelli bileti”, “şehit yakını ve gazi bileti”, “halk günü bileti”, “internet bileti”, “kamu meslek grubu bileti”, “öğrenci bileti” ve “sabah seansı bileti” şeklinde çeşitlendirilen biletlerde indirimler öngörülüyor.

Yine aynı yönetmelikle çocukların korunması, amacıyla yapılan yaş sınıflandırması uluslararası uygulama kriterleri ve uzman görüşleri çerçevesinde yeniden düzenlendi. Yeni düzenlemeye göre, sinema filmleri başlamadan ya da aralarda gösterilen fragmanların da bu yaş sınıflandırmasına uygun olması gerekiyor. Buna göre çocuk filmlerinin aralarında gösterilen fragmanlarda da çocukların yaş sınıflandırmasına uymayan -örneğin korku filmleri- fragmanlar kullanılmayacak.

SALONDAN SONRA 5 AY ARA

Yeni yönetmelik uyarınca sinema filmleri gösterim tarihinden beş ay geçmeden ücretli yayın yapan platformlarda, altı ay geçmeden ücretsiz yayın yapan platformlarda gösterilemeyecek. Yönetmelikle sinema salonu işletmecileri ile yapımcılar arasında biletlerle birlikte başka ürünlerin satılmasıyla ilgili çıkan sorun da çözülmüş oldu. Yönetmeliğe göre, sinema biletleriyle başka bir ürünün paket halinde satılmasının önüne geçildi. Yönetmelik uyarınca gerçekleştirilmesi öngörülen bir diğer önemli düzenleme de sinema salonlarına, gösterilen filmlere ya da biletlere dair bilgilerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bildirilmesi zorunluluğu getirilmesi.

REKLAMLAR 10 DAKİKA

Düzenlemeyle reklam süreleri de 10 dakikayla sınırlandırıldı. Ayrıca filmler öncesinde en az üç dakika ve en fazla beş dakika fragman gösterimi zorunlu hale getirildi. Sinema filmi gösterim arası da 15 dakikayı aşamayacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum