Sosyal Medya Uzmanı Alaattin Çağıl: Arap Dünyasında Sosyal Medyanın Vahşi Batı Versiyonunu Görüyoruz

Deneyimli bir sosyal medya uzmanı olan ve dijital dünyaya içerikler üreterek markaların kampanyalarını yönete Alaattin Çağıl, sosyal medya kontrolsüz haline dikkat çekti. Sosyal medyanın kontrolsüz haline gözler önüne sermek için Arap dünyasındaki sosyal medya kullanımından örnekler veren Çağıl; “Arap dünyasına yönelik olan sosyal medya kullanımlarının ve içerik paylaşımlarının denetimi asgari düzeyde. Hatta neredeyse yok denecek kadar az. Böylelikle Arap dünyasındaki içeriklerde sosyal medyanın kontrolsüz hali en net şekilde ortaya çıkıyor. Bizler de Arap dünyasında sosyal medyanın Vahşi Batı halini görüyoruz.” sözleriyle önemli bir konuya değiniyor.

Sosyal Medya Uzmanı Alaattin Çağıl: Arap Dünyasında Sosyal Medyanın Vahşi Batı Versiyonunu Görüyoruz
17 Ağustos 2022 - 20:39

 


Medya danışmanı Alaattin Çağıl, durumun vahametine dikkat çekmek için örnekleri daha spesifik bir hale getiriyor. Çağıl; “ Sosyal medyada Terör örgütü Hizbullah, propaganda güncellemelerini bir haber kuruluşu gibi yayınlıyor. Örgüt resmen kendi haber ajansını kurmuş durumda. 2 milyondan fazla Iraklı, silahların alınıp satıldığı Facebook gruplarına katılıyor. Arap dünyasında sosyal medya adeta Vahşi Batı’ya dönüşmüş durumda.” İfadelerinin yanlış anlaşılmaması için de bir parantez açan deneyimli isim; “Bu örnekleri vermemdeki amaç sosyal medyaya dair bir tür sansür uygulamasına destek vermek değil. Sansürü savunuyorum. Ancak Arap dünyasındaki sosyal medya içeriklerinin büyük bir kısmı dijital dünyadan ziyade gerçek dünyada da suç. Bunun bir karşılığı hatta yaptırımı olmalı. Her şeyden önce çocuklarımızı ve gençlerimizi bundan korumamız gerektiğini düşünüyorum.”
Yazar kimliğiyle de tanınan Alaattin Çağıl, bu hassasiyetle açıklamalarını sürdürüyor; “Hükümetlerin de içeriklerin denetimi konusunda isteksiz davranması, bu türden paylaşımların önünü tamamen açıyor. Böylelikle aleni bir şekilde cihat çağrılarının yapıldığını, nefret söylemlerinin her geçen gün arttığını görüyoruz. Yani reel hayatta da fazlasıyla tanık olduğumuz nefret, sonuç olarak çevrimiçi bir hal kazanmış oluyor. Sosyal medyanın gücüyle birleşince de çok daha fazla kişiye ulaşıyor.” sözleriyle gözden kaçan bir gerçekliğe değiniyor. Yazar Alaattin Çağıl son olarak; “Arap dünyasındaki bu tarz paylaşım içerik engellenmediği ve denetime tabi tutulmadığı sürece bu durum giderek sosyal bir şiddete dönüşecek. Buna bir önlem almak gerekiyor. Ancak devletlerin bu konu pek de istekli olmadığını görüyoruz.” sözleriyle açıklamalarını bitiriyor.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum