Suriyelilere gelen 5,6 milyar Euro nasıl harcandı?

Suriyelilere gelen 5,6 milyar Euro nasıl harcandı?

Suriyelilere gelen 5,6 milyar Euro nasıl harcandı?
07 Eylül 2019 - 09:48 - Güncelleme: 07 Eylül 2019 - 20:33
Rusya'dan başlayayım ki Putin hem Esad'ın hem Erdoğan'ın kankası.

Rusya muhaliflerini yok etsin diye Esad'ın ordusuna her türlü askeri silahı da parayı da veriyor ve birliklerini de Suriye'de konuşlandırıyor.

Putin, Türkiye'ye sığınan 4 milyon Suriyeli için neden tek bir dolar yardım yapmıyor?


Rusya'nın, Türkiye'deki sığınmacılara yardım konusunu ne iktidar ne de muhalefet gündeme getirmeyince akıllara getireyim dedim.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da, ayda birkaç kez görüştüğü ve 2-3 ayda bir buluştuğu Putin'e, "Sığınmacılar için ben bugüne kadar 40 milyar dolar harcadım, sen de taşın altına elini sok, ver bakalım milyar doları" demiyor.

Erdoğan, Putin'e neden "Destek vermezsen kapıları açar Suriyelileri Rusya'ya gönderirim" demiyor, diyemiyor?

Putin açısından bakacak olursak Türkiye'ye S-400 satıp milyar dolarları kapmaktan da Türkiye ile Amerikan'ın arasını açıp F-35'ler yerine SU-57'ler satma fikrini aşılamaktan da çok mutlu…

Gelelim Erdoğan'ın son tehdidine:

"Batı verilen sözü tutmadı. Güvenli bölge olmazsa kapıları açmak zorunda kalırız. Ya destek verecekseniz verin, vermeyecekseniz kusura bakmayın kapıları açmak zorunda kalırız. Bu yükü sadece biz mi çekeceğiz. Siz de bakalım nasıl taşınırmış bunu bir görün."


Sanırız ki AB, Türkiye'ye verdiği maddi yardım sözünü tutmadı.

Hayır, tutmuş.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Natacha Bertaud, şu yanıtı Erdoğan'a hemen verdi:

"6 milyar Euro'luk fonun bugüne kadar 5,6 milyar Euro'luk bölümünü aktardığımızı hatırlatmak isteriz. Geri kalan kısım da kısa süre içerisinde aktarılacak"

Yandaş medya, Fırat'ın doğusundaki 3-4 kez Amerikalılarla yapılan helikopterli devriye uçuşlarını sanki savaş kazanmış gibi "son dakika" başlıkları ile verdi.

Türkiye ile Amerika 30 kilometrelik güvenli bölge anlaşması yaptıklarını açıklamışlardı ya ne oldu da Erdoğan, "Güvenli bölge olmazsa" dedi?

Amerika güvenli bölge kurmaktan vaz mı geçti?

Vazgeçti ise Erdoğan, Amerika'yı ikna etmesi için mi yukarıdaki tehdit dolu ifadeyi dile getirdi?

Erdoğan, "Amerika bizi Menbiç'teki gibi oyalarsa Türk askeri sınırda hazır bekliyor Fırat'ın doğusuna biz yalnız gireriz" demişti ya ne oldu?

Hani YPG siperlerini kapatıp çekiliyordu?

Ümit Özdağ

İYİ Parti Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özdağ'ı arayarak Erdoğan'ın sözlerini değerlendirmesini istedim.

Özdağ, "Erdoğan önce Suriye'den gelişi engellemek, sonra gidişi sağlamak zorunda. 500 milyar dolar borcu olan Türkiye, 40 milyar dolar Suriyelilere harcadı, harcamaya da devam ediyor" diye vurgulayarak şunları söyledi:

"Emeklilikte yaşa takılanları umursamayan Erdoğan, güvenli bölgede her Suriyeliye 250-300 metrekare villa yapacakmış. Kırmızı damı, mavi pencereleri, yeşil kapısı, yüzme havuzu, olan villalar yapsın.

Doğru olan elbette bu değildir. Erdoğan Suriye rejimi ile anayasa ve yasaların düzenlenmesi için anlaşmalıdır.

Ayrıca finansmanını Esad'ın üstleneceği anlaşma ile Türkiye'den geri gidecek Suriyelilerin evleri Türkiye tarafından restore edilmelidir."

Bülent Kuşoğlu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Halk TV'de Ezgi Değirmencioğlu'nun sorularını yanıtlarken şunları söyledi:

"AB sığınmacılar için gönderdiği paranın nerelere harcandığını soruyor. Bizler de muhalefet olarak soruyoruz ama yanıt yok.

AKP iktidarı, kişisel verilerin korunması yasasını gerekçe göstererek açıklamıyor. Olur mu böyle sorumsuzluk? Milyar Euro'lar nerelere, nasıl harcanıyor hesap verilmesi lazım."

Selçuk Özdağ

AKP'nin, "defolun" diye ihraç etmek üzere olduğu AKP eski Genel Başkanı ve Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu görevde iken AB ile sığınmacılar konusunda 5 maddelik anlaşma yapmıştı.

1 - Türkiye'ye "Vize Muafiyeti" için AB'nin her ülkeye şart koştuğu, "Siyasi etik yasası" çıkacaktı. Davutoğlu hükümeti, tasarıyı TBMM komisyonuna gönderdi.

2 - Gümrük Birliği Türkiye'nin AB ülkelerine daha çok ihraç yapması için yenilenecekti.

3 - İki yeni fasıl daha açılacaktı.

4 - Geri kabul anlaşması yapılacaktı.

5 - AB 3+3 milyar Euro ve gerekirse fazlasını vererek destekleyecekti Türkiye'yi.

O dönem AKP Genel Başkan Yardımcısı olan Doç. Dr. Selçuk Özdağ'ı arayarak Erdoğan'ın AB'yi tehdit eden sözlerini nasıl değerlendirdiklerini sordum.

Özdağ, "Siyasi Etik yasasını Sayın Erdoğan engelledi. Türk halkı Schengen vizesinden muaf olamadı. Avrupa Komisyonu, 5,6 milyar euro verildiğini hemen açıkladı. Kim doğru söylüyor?

Sığınmacılar tatile ülkelerine gidiyor, geliyor ve evlerinde tatil yapıyorlar güvenlikleri sorun olmuyor. O zaman gönderelim ülkelerine gitsinler" diye görüşlerini ifade etti.

Kaynak Yeniçağ: Orhan UĞUROĞLU

YORUMLAR

  • 0 Yorum