Tarım çok ciddi bir güvenlik meselesi haline gelmiştir

Saadet Partisi Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Nurgül Beytiye Ekinci, Çiftçiler Günü vesilesiyle düzenlediği basın toplantısında, tarım alanında gittikçe artan dışa bağımlılığa dikkat çekti.

Tarım çok ciddi bir güvenlik meselesi haline gelmiştir
14 Mayıs 2022 - 13:34

Saadet Partisi Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Nurgül Beytiye Ekinci, Çiftçiler Günü vesilesiyle düzenlediği basın toplantısında, resmi rakamlara göre hem tarım alanlarının hem de çiftçi sayısındaki azalmanın vatandaşları zor durumda bıraktığını ifade ederek, iktidarın çiftçilerin sorunlarına derman olacak adımları atması için çağrıda bulundu.

 

“ÇİFTÇİ SAYISI YETERSİZ”

Tarımın yüzyıllardır insanlığı biçimlendiren bir yapısının olduğuna dikkat çeken Saadet Partisi Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Nurgül Beytiye Ekinci, toprağa verilen emeğin önemli olduğunu belirtti. Ekinci, “Anadolu’nun doğusundan batısına kadar her karışında eşsiz bir tarım potansiyeli mevcut. Ancak bu potansiyele rağmen Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, Türkiye’de 2009 yılında 1 milyon 16 bin 692 çiftçi varken, bu sayı 2021’in Haziran ayı itibarıyla 541 bin 346’ya düştü. Orman Bakanlığı verilerine göre ise tarım arazilerinde de ciddi ölçüde azalma gözlenmektedir. 500 küsur bin kişinin 85 milyonu besleyebilecek bir üretim kapasitesini karşılaması mümkün değildir” dedi.

 

“TARIM ALANINDA ÖNLEM ALINMALI”

Türkiye’nin giderek tarım alanında dışa bağımlı bir hale geldiğini vurgulayan Ekinci, özellikle fiyatlarda yaşanan artışın sebebinin dışa bağımlılık olduğunu belirterek, “Ülke içerisinde tarımsal üretim kapasitemizin giderek azalması gıdada dışa bağımlılığımızın artmasına neden olacak su götürmez bir gerçektir. Şu anda gıda fiyatları noktasında bu bağımlılığın olumsuz etkilerini görüyoruz, yaşıyoruz ne yazık ki. Bu açıdan bakıldığında tarım, acilen önlem alınması gereken çok ciddi bir güvenlik meselesi haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.

 

“GEREKEN DESTEĞİ SAĞLAYAMADILAR”

Çiftçilerin sorunlarına karşı iktidarın çözüm olmadığına dikkat çeken Ekinci, ekonomik kriz ile birlikte tarım alanında sorunların daha da arttığını belirterek, “ Koronavirüs salgını öncesinde başlayan ve salgınla daha da derinleşen ekonomik krizde tarım sektörü ciddi hasar almıştır. Uygulanan yanlış tarım politikalarının ve kuraklık gibi mevsimsel faktörlerin etkisiyle zor günler geçiren çiftçimiz, yüzünü devlete çevirmiş fakat ne yazık ki iktidar çiftçimizin derdine derman olacak desteği bu süreç içerisinde de sağlayamamıştır” dedi.

 

“DESTEKLER İNSANIMIZ İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”

Çiftçilerin desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Ekinci, Saadet Partisi’nin çiftçilerin yanında olduğunu belirterek, “Tarım sektörü bir ülkenin güvenlik meselesidir, can damarıdır. Çiftçilerin desteklenmesi ve teşvik edilmesi ülke ve insanımız için hayati öneme sahiptir. Saadet Partisi olarak her zaman çiftçilerimizin yanında olduğumuzu tekrar dile getiriyor ve tarım sektörünün asla ihmal ve imhal kabul edemeyeceğine dikkat çekmek isterim” diye konuştu.

EKİNCİ, iktidarın çiftçilerin sorunlarına derman olacak adımları atması için çağrıda bulundu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum