Thodex'in kurucusu Kripto Faruk'un 350 milyonluk tatlı hayat böyle bitti

Kripto para şirketi Thodex’i kurup binlerce kişiden topladığı 356 milyon lirayla kaçan Faruk Fatih Özer, Arnavutluk’un Seyşeller’i olarak anılan turistik kenti Vlora’da yakalandı. Kapısını çalan Arnavutluk polisine sahte isim söyleyen Özer’in kimliği yüz ve parmak iziyle doğrulandı. Gözaltına alınan Özer, Türkiye’ye iade edilecek.

Thodex'in kurucusu Kripto Faruk'un 350 milyonluk tatlı hayat böyle bitti
31 Ağustos 2022 - 09:46

TÜRKİYE’nin ‘Kırmızı Bülten’le uluslararası aradığı ‘Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer, 17 ay sonra Arnavutluk’un liman kenti Vlora’da yakalandı. Gözaltına alındığında sahte isim söyleyen Özer’in, parmak izi verileri ve fotoğrafı Türkiye ile paylaşıldı. Yüz ve parmak izi eşleşmesinde, yakalanan kişinin Özer olduğu ortaya çıktı. İade işlemleri çalışmalarını tamamlayan Türk İnterpol’u, Özer’i Türkiye’ye getirmek için harekete geçti.

kurup binlerce kişiden topladığı 356 milyon lirayla kaçan Faruk Fatih Özer, Arnavutluk’un Seyşeller’i olarak anılan turistik kenti Vlora’da yakalandı. Kapısını çalan Arnavutluk polisine sahte isim söyleyen Özer’in kimliği yüz ve parmak iziyle doğrulandı. Gözaltına alınan Özer, Türkiye’ye iade edilecek.

TÜRKİYE’nin ‘Kırmızı Bülten’le uluslararası aradığı ‘Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer, 17 ay sonra Arnavutluk’un liman kenti Vlora’da yakalandı. Gözaltına alındığında sahte isim söyleyen Özer’in, parmak izi verileri ve fotoğrafı Türkiye ile paylaşıldı. Yüz ve parmak izi eşleşmesinde, yakalanan kişinin Özer olduğu ortaya çıktı. İade işlemleri çalışmalarını tamamlayan Türk İnterpol’u, Özer’i Türkiye’ye getirmek için harekete geçti.

 

Kripto Para borsası Thodex üzerinden binlerce kişinin dolandırıldığı iddiası üzerine başlatılan soruşturmada Thodex kurucusu ve CEO’su Faruk Fatih Özer (29), 20 Nisan 2021 tarihinde İstanbul Havalimanı’ndan Arnavutluk’a kaçtı. Türkiye’nin talebi üzerine firari Özer ile ilgili İnterpol üzerinden ‘Kırmızı Bülten’ çıkarıldı. Arnavutluk polisi önceki gün Özer’i, ülkenin önemli liman kentlerinden biri olan Vlora’da gözaltına aldı.

 

Thodexin kurucusu Kripto Farukun 350 milyonluk tatlı hayat böyle bitti

 

POLİS FOTOĞRAFINI TÜRKİYE’YE YOLLAYINCA

Gözaltına alındığında sahte bir isim söylediği iddia edilen Özer’in, parmak izi alındı ve yakın plan fotoğrafı çekildi. Özer’in parmak izi ve fotoğrafı Türkiye ile paylaşıldı. Yüz tanıma sistemi ve parmak izi verileri eşleşince gözaltına alınan kişinin Özer olduğu, biyometrik kimlik doğrulamasıyla da netleştirildi. Bunun üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanlığı’nca Özer’in iadesi için çalışma başlattı. Arnavutluk’un liman kentinde yakalanan Özer’in, deniz yoluyla Arnavutluk’tan kaçmayı planladığı da iddia edildi.

 

 

İADE İŞLEMLERİ BAŞLADI

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Arnavutluk Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Bledar Çuçi bugün (dün) sabah saatlerinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya kırmızı bültenle aranan Thodex’in kurucusu firari Faruk Fatih Özer Arnavutluk’ta Vlora’da yakalandığını ve kimliğinin biyometrik sonuçlarla teyit edildiğini iletti. Emniyet Genel Genel Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanlığı’nca Fatih Özer’in Türkiye’ye iadesi işlemlerine başlandı” denildi. ‘Thodex’ üzerinde binlerce kişinin mağdur edildiği iddiasıyla açılan davada 6’sı tutuklu 21 sanık yargılanıyordu.

ISTAKOZLARIYLA ÜNLÜ ŞEHİRDE YAKALANDI

ARNAVUTLUK’un 1912 yılında bağımsızlığını ilan ettiği şehir olan Vlora’nın Osmanlı döneminde adı ‘Avlonya’ idi. Arnavutlara ‘Vlora’ şehrini sorduğunuzda ilk cevapları Hint Okyanusu’ndaki takımada Turizm cenneti ‘Seyseller’e atıfla ‘Şeysel’ oluyor. Ülkenin Dıraç’dan (Dures) sonra ikinci büyük liman şehrinde, yeşil ile mavi uyum içinde buluşuyor. Arnavutlar için Vlora plajları, lüks otelleri, barları, restoranları ve hareketli gece hayatı ile biliniyor. Vlora’da büyük otellerde 1 gecelik konaklama en az 250 dolar. Şehrin lüks restoranlarında menüler genellikle, ıstakoz, karides ve midye ağırlıklı deniz ürünü yemekleri ve kuzu çevirme.

 

 

40 BİN YIL HAPSİ İSTENİYOR

Kripto para borsası Thodex üzerinden yüz milyonları topladıktan sonra kaçan Faruk Fatih Özer’in de aralarında bulunduğu 21 kişi hakkında 40 bin 564’er yıl hapis cezası isteniyor. 2027 kişinin ‘şikâyetçi’ sıfatıyla yer aldığı iddianamede vurgunun tutarı 356 milyon lira.

THODEX, kripto paraların alım-satımına aracılık eden Türkiye’nin ilk global kripto para borsasıydı. 2017'de Faruk Fatih Özer'in Koineks ismiyle kurduğu şirket, o dönem Türkiye’nin dördüncü kripto para borsasıydı. Türkiye’nin ilk Bitcoin ATM’sini kuran şirket, 2020'de ise Türkiye’den global pazara açılan ilk kriptopara borsası oldu. Dünyaya açılmayla tekrar markalaşma sürecine girerek ismini Thodex olarak değiştirdi.

 

ALTI KITAYA YAYILDI

İlk olarak Türkiye’de hizmet vermeye başlayan Thodex, üyelerine 5 farklı kripto para çeşidini sundu. 2018’de Türkiye’nin ilk Bitcoin ATM’sini İstanbul Nişantaşı’nda kurdu, 2019’da kripto para sayısını 18’e çıkardı. Kasım 2020 itibarıyla kullanıcı başı ayda 177 işlem ortalaması ile toplamda 25 milyar Türk Lirası hacme ulaştı. Dünyada Ocak 2020’de günlük 698 milyon lira hacimle 53'üncü, Türkiye’de ise 2. sırada yer aldı.
Fevzi KızılkoyunÇetin AYDINFevzi Kızılkoyun & Çetin AYDIN[email protected][email protected]

YORUMLAR

  • 0 Yorum