Ticari kredi faizleri düştü, ihtiyaç kredisi faizleri halen yüzde 30'larda

İki buçuk yıl sonra ilk: TCMB verilerine göre, temmuzda yüzde 30’a dayanan ortalama ticari kredi faizleri, geçen hafta yüzde 18,72’ye kadar geriledi. Ancak ihtiyaç kredisi faizleri halen yüzde 30’lar bandında.

Ticari kredi faizleri düştü, ihtiyaç kredisi faizleri halen yüzde 30'larda
21 Ekim 2022 - 22:59

Merkez Bankası’nın adımları sonrasında ticari kredi faizleri mevduat faizinin altını gördü. Faizler düşse de krediye erişimde sorunlar devam ediyor.

Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimleri ve diğer adımları sonrasında ticari kredi faizlerinde sert düşüş yaşanıyor.

 

Böylece ortalama ticari kredi faizi, geçen hafta yüzde 19,23 olan 3 ay vadeli ortalama mevduat faizinin altına gerilemiş oldu. Yaz aylarında bu fark ortalamada 10 puana yaklaşmıştı.

Bu durum en son sadece bir hafta için Nisan 2020’de yaşanmıştı.

Merkez Bankası müdahele etmişti

Yaz aylarında TCMB’nin politika faizi yüzde 14 iken birçok şirket özel bankalarda yüzde 50’ye ulaşan ticari kredi faizleri ile karşılaşmış, reel sektörün tepkisini çeken bu durum üzerine TCMB, ticari kredi faizlerinin politika faizine endeksleyen bir düzenleme getirmişti.

TCMB ekim ayı için kurumsal kredi maliyetlerinde de belirleyici olan referans faiz oranını yüzde 13,96 olarak ilan etmişti. Bazı ticari kredilerde yüzde 19,54’ün üzerinde maliyet varsa bankanın kredilerin yüzde 20’si, yüzde 25,13’ün üzerinde maliyet varsa kredilerin yüzde 90’ı oranında tahvil karşılık ayırması gerekiyor.

Daha da gerileyeceği öngörülüyor

Referans faiz oranı ve dolayısıyla ticari kredi faizleri kasımda faiz indirimi nedeniyle daha da gerileyecek.

 

Faiz indirimlerine rağmen birçok şirket, krediye erişim sorununun devam ettiğini belirtiyor.

TCMB ağustos ayında bir yandan ticari kredilerin faizlerini düşürmek için adım atarken, bir yandan da kredi büyümesini sınırlayacak da adım atmıştı. 30 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 29 Temmuz 2022 tarihine göre yüzde 10 kredi büyüme oranını aşan bankalar, kredi tutarı kadar menkul kıymet bir yıl boyunca tesis etmek zorunda kalacak

İhtiyaç kredisi faizleri halen yüzde 30’lar seviyesinde

İhtiyaç kredisinde ortalama faiz geçen hafta yüzde 31,73 oldu. Temmuzda görülen yüzde 35’lik orana göre gerileme olsa da ticari kredi ile ihtiyaç kredisi faizleri arasındaki fark giderek açılıyor.

Ortalama faiz taşıt kredisinde yüzde 26,54, konut kredisinde yüzde 20,97 seviyesinde bulunuyor.

TCMB politika faizini yüzde 10,50’ye düşürmüştü

Birçok vatandaş, bankalara başvurduğunda TCMB’nin duyurduğu ortalama oranların çok üzerinde faiz oranlarıyla karşılaşıyor. Krediye erişimde sorunlar yaşanıyor.

 

Dün politika faizi yüzde 10,50’ye indiren TCMB’nin gelecek ay 150 baz puanın üzerinde indirimle faizi tek haneye çekmesi bekleniyor.

Ekonomi haberleri | Bakan Nebati’den yeni ekonomi modeli yorumu: Biraz acı vereceğini hesaplamıştık

YORUMLAR

  • 0 Yorum