TikTok, eşcinsel içerik izleyenlerin listesini tutmuş

Eski bir TikTok çalışanı, uygulamada eşcinsel video izleyen kullanıcıların kayıt altına alındığını iddia etti.

TikTok, eşcinsel içerik izleyenlerin listesini tutmuş
14 Mayıs 2023 - 10:44

Kullanıcılara ait verileri ele geçirdiği iddiasıyla tepki çeken sosyal medya uygulaması TikTok, çarpıcı bir iddiayla gündeme geldi. Wall Street Journal'a konuşan eski bir TikTok çalışanı, LGBT kullanıcıların listelendiğini iddia etti

Wall Street Journal'ın haberine göre TikTok, hangi kullanıcıların LGBT birey olduğunu belirlemek için bir etiketleme sistemi geliştirmiş.

tiktok2.jpg

Konuyla ilgili açıklama yapan TikTok sözcüsü, bu listenin varlığını kabul etti. Listenin 1 yıl öncesine kadar tutulduğunu ve 1 yıl önce silindiğini açıklamasına ekledi. TikTok’un ABD’de yaşadığı sorunlara da değinen sözcü, uygulamanın hiçbir kullanıcıyı takip etmediğini, Çin hükümetinin kullanıcılar hakkında bilgi talep etmediğini de belirtti.

 

tiktok3.jpg

Bütün bu olanlardan yola çıkan ABD’li yetkililerin uygulamayı yasaklamak için somut bir delile sahip olabilecekleri söyleniyor. ABD, böyle bir karar alırsa; birey hak ve özgürlükleri kapsamında benzer hukuki standartlara sahip ülkeler bu durumdan referans alabilir.

tiktok4.jpg

Bütün bunlar yaşanırken TikTok bireysel hak ve özgürlükleri desteklemek için #ThisIsMe adındaki kampanyayı destekliyor. Yapılan açıklamalar ve söylenenlere bakıldığında kullanıcılar ekstra dikkatli olmalı ve TikTok’u bilinçli bir şekilde kullanmalı.

tiktok6.png

Eski çalışanlardan birinin anlattığına göre, Çin’deki personelin verilere kolaylıkla erişimi vardı ve bu verileri kimin görüntüleyebileceğini düzenleyen izinleri zaman zaman kontrol edebiliyorlardı.

Bir TikTok temsilcisi Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada söz konusu verilerin en az bir yıl boyunca mevcut olduğunu ancak veri setine erişimi sağlayan kontrol panelinin ABD’de geçen yıl silindiğini söyledi. Temsilci, bu verilerin Çin hükümeti ile paylaşılmadığının da altını çizdi.

TikTok, kullanıcı verilerine eriştiği ve bir “ajan uygulama” olduğu gerekçesiyle geçtiğimiz aylarda Kanada ve Avustralya başta olmak üzere birçok ülkede kamu görevlilerinin telefonuna indirmesi yasaklanmıştı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum