Trump, Erdoğan'ı kazanamayacaksa düşürmek için her yolu deneyecektir

"Trump’ın Erdoğan’a yönelik dostluk mesajları, karşılığı olmayan bir çek gibi"

Trump, Erdoğan'ı kazanamayacaksa düşürmek için her yolu deneyecektir
16 Kasım 2019 - 09:33
Yeni Akit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın görüşmesinin beklenilenden farklı sonuçları olduğunu yazdı. Petrolün ömrünü doldurmasıyla değişen Büyük Ortadoğu Projesi'nden (BOP) bahseden Dilipak, "ABD Türkiye konusunda kararlı. Bunun anlamı şu: Suudi Arabistan, PYD ile bu işin olmayacağının farkında. Türkiye olmadan olmuyor. BOP’a geri döndü" dedi.

ABD'nin Türkiye konusunda İngiltere, AB, Çin ve Rusya ile karşı karşıya geleceğini söyleyen Dilipak, "Türkiye’yi yanına almak için kendi ile uyumlu bir iktidara ihtiyacı var. Bu ziyaret, Erdoğan’la mı, Erdoğan’a karşı bir iktidar modeli ile mi sorusunu öne çıkaracak. Bu noktada asıl sorun ise, Erdoğan ABD çizgisine kayarsa kendi tabii tabanından uzaklaşır ve orada duramaz. Eğer Erdoğan’ı kazanamayacaksa Erdoğan’ı düşürmek için her yolu deneyecektir. Yani Trump’ın Erdoğan’a yönelik dostluk mesajları, karşılığı olmayan bir çek gibidir" diye yazdı.

Dilipak'ın, "Çöle dönme zamanı" başlığıyla yayımlanan yazısının ilgili bölümü şöyle:

Gelecekte emek ve enerji maliyeti diye ciddi bir sorun kalmayacak. Para ve finans kurumları yeniden yapılandırılacak. Çin’in artık BAE’ye ihtiyacı yok. Çin Kuveyt’te Fav adasına yerleşiyor. Çin Türkiye üzerinden ürünlerini Balkanlar, Kafkasya, ön Asya, Afrika’ya pazarlamak istiyor.

Veliahd Prens, petrol sonrası dünyada ayakta kalmak için, ABD ve İsrail’e yaklaşarak Kushner ve Dahlan üzerinden “Yüzyılın projesi”nde, ABD ve İsrail için önemli bir partner olacaktı güya! ABD BOP’taki Türkiye’nin yerine Saudia’yı ve Mısır’ı koyacaktı. TSK’nın yerini Mısır ordusu alacaktı, ama olmadı işte. Olmuyor. Olmayacak... Hani BOP üzerinden 22 ülkenin sınır, rejim ve iktidar yapılarını değiştireceklerdi ya... Körfez ülkelerini birleştiriyorlardı, Umman BAE’ye katılıyordu ve Yemen yeniden şekillendiriliyordu. Vehhabi’lerin yerine, Hicaz bölgesini Ürdün Kıraliyeti’ne veriyorlardı. Ürdün sınırından bir şeridi İsrail’e verirken, Mısır’dan Sina’yı alıp onu da İsrail’e veriyorlardı. İsrail, Bekaa ve Lübnan Hizbullahı’nın bulunduğu bölgeye doğru da genişliyordu.

Erdoğan’ın Trump’la görüşmesi, Türkiye dışında çok önemli bir başka sonucu oldu. ABD Türkiye konusunda kararlı. Bunun anlamı şu: Suudi Arabistan, PYD ile bu işin olmayacağının farkında. Türkiye olmadan olmuyor. BOP’a geri döndü.

Bu yeni yönelişin Türkiye’ye yönelik olarak başka bir tehdidi tetiklemesi söz konusu. ABD Türkiye konusunda İngiltere, AB, Çin ve Rusya ile karşı karşıya gelecek. Çünkü onlar için de Türkiye çok fazla anlam ifade ediyor.

Hepsinden daha önemlisi, Türkiye’yi yanına almak için kendi ile uyumlu bir iktidara ihtiyacı var. Bu ziyaret, Erdoğan’la mı, Erdoğan’a karşı bir iktidar modeli ile mi sorusunu öne çıkaracak.

Bu noktada asıl sorun ise, Erdoğan ABD çizgisine kayarsa kendi tabii tabanından uzaklaşır ve orada duramaz. Eğer Erdoğan’ı kazanamayacaksa Erdoğan’ı düşürmek için her yolu deneyecektir. Yani Trump’ın Erdoğan’a yönelik dostluk mesajları, karşılığı olmayan bir çek gibidir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum