Tüm dünya kıskanıyor! İşte VIP uçak filomuz

Hiçbir resmi makamın sayıları ve özellikleriyle ilgili açıklama yapmadığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidarda bulunan bakanlar tarafından kullanılan VİP uçaklar

Tüm dünya kıskanıyor! İşte VIP uçak filomuz
25 Kasım 2020 - 13:44

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan ve iktidardaki bakanlar tarafından kullanılan VIP uçaklar hakkında hiçbir resmi makam açıklama yapmıyor. Söz Konusu durumla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “konunun muhatabı Ulaştırma Bakanlığı” diyerek topu bakanlığa atarken, Ulaştırma Bakanlığı'ndan “Bizim bilgimiz yok” cevabını veriyor. 

Sözcü'de yer alan haberegöre Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere iktidarda yeralan bakanlar ve bürokratların kullanımında  olan VIP Filo havuzunda 13 uçak 3 helikopter yer alıyor.

Bu 13 uçaktan en büyüğü  Boeing 747. 400 milyon değer biçilen uçağı Katar Emiri Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye etti.

İŞTE DÜNYAYI KISKANDIRAN ÖZEL UÇAK FİLOMUZ

Açık kaynaklardan yapılan araştırmalara göre Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanların kullanımı için oluşturulan bu uçak ve helikopter havuzu THY VIP Filo Başkanlığı tarafından yönetiliyor. Havuzda 13 uçak ve 3 helikopter bulunurken bunlardan Katar'ın hediye ettiği bilinen 400 millyon dolar değer biçilen Boeing 747-8 aynı zamanda dünyanın en geniş gövdeli uçaklarından biri olarak göze çarpıyor. Daha sonra, Airbus A330-200 Pestige model uçağı filodaki en büyük uçak sıfır alındı. Filoda Ürdün devletinden alınan bir Airbus 318, İtalya'dan bir dönem Başbakan Berlusconi'nin kullandığı Airbus 319'da yer buluyor.

UÇAKLAR


TC-TRK Boeing 747-8 intercontinental

Filodaki en büyük uçak konumunda olan Boeing 747 Katar devleti tarafından 2 yıl önce satışa çıkartılan ve Türkiye'nin ilgi göstermesi üzerine  Katar Emiri tarafından Türkiye Cumhuriyeti'ne hediye edildiği açıklandı. 

TC ANA Airbus A319-115 cj

2000 model olan ve İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi tarafından bir dönem kullanılan uçak 2005'te İtalya Hava Kuvvetleri’nden alındı. Uçağın kabini özel olarak donatıldı. Uçak Şubat ayında Arnavutluk'un kullanımına verildi.


TC-TUR A330-200

2011 yılında fabrikadan çıktıktan sonda ABD'de Gore Design şirketinde modifikasyon işlemleri yapılan uçak 2014'te teslim alındı. 90 yolcu kapasiteli olarak tasarlanan uçakta cep telefonuyla konuşulabilecek sistemler kuruldu. İçinde televizyonlu çalışma odası ile birlikte bir de yatak odası bulunan uçağın orta bölümü de toplantı salonu olarak planlandı.


TC-IST A319-133

2009 model uçak 28 yolcu kapasiteli tasarlandı. Uçakta 1 adette suit mevcut. Ek yakıt tankları sayesinde 7600 km havada kalabiliyor.


TC-ANK A318-112

Daha önce Ürdün Devleti'ne ait olan uçak 2018 yılında alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı taşıyan uçak, yeni İstanbul Havalimanı'na inen ilk uçak oldu.

TC-DAP Gulfstream G550

TC-LAA Cessna Ciatiton v


TC-KOP Gulfstream G550

2010 yılında Genelkurmay Başkanlığı’nın kullanımı için alındı, 2011 yılında sivilleştirilerek VIP uçak filosuna dahil edildi.

TC-TRY Bombardier Challenger 850
TC-ATA Gulfstream G550
TC-CBK Gulfstream G550
TC-GAP Gulfstream G450
TC-LAB Cessna Ciatiton v

HELİKOPTERLER


TC-OBA Sikorsky S92
TC-HUD Sikorsky S92
TC-HEY Sikorsky S92

BAŞKA KURUMLARDA

Devletin sahibi olduğu uçaklar elbette VIP Filo’dakilerle sınırlı değil. Ordunun elindeki uçaklar dışında, özellikle Emniyet Genel Müdürlüğü, Orman Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı envanterinde uçaklar ve helikopterler bulunuyor.


YORUMLAR

  • 0 Yorum